Szükséges lépésnek és a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak nevezte az október 7-i támadást a Hamász az eseményekkel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában.
Zoom
A múlt vasárnap közzétett, 16 oldalas dokumentum itt érhető el angol nyelven, egy olvasónknak köszönhetően azonban magyar fordítás is készül belőle. Alább olvasható a harmadik fejezet, hogy hallgattassék meg a másik fél is, ne csak a csapból is folyó zsidó propaganda álljon rendelkezésre. Tanulságos sorok egy teljesen másik, elnyomott szemszögből.
Egy átlátható nemzetközi vizsgálat felé
1. Palesztina a Nemzetközi Büntető Bíróság egyik tagállama (ICC), és 2015-ben csatlakozott a Római Statútumához. Amikor Palesztina vizsgálatot kért a területén elkövetett izraeli háborús bűncselekmények ügyében, akkor szembesült az izraeli hajthatatlansággal és elutasítással, valamint fenyegetéssel, hogy megbüntetik a palesztinokat amiatt, mert a büntetőbírósághoz fordultak. Ugyancsak sajnos meg kell említeni, hogy voltak nagyhatalmak, amelyek azt hangoztatták, hogy az igazság értékeit képviselik, azonban teljes mértékben a megszállók narratívája mellé álltak a palesztin kezdeményezéssel szemben a nemzetközi igazságszolgáltatás rendszerében. Ezek a hatalmak "Izraelt", mint államot a törvények fölött akarják tartani és biztosítani számára, hogy elkerülje a felelősségre vonást és az elszámoltathatóságot.
Zoom
2. Sürgetjük ezeket az országokat, különösképpen az Egyesült Államokat, Németországot, Kanadát és az Egyesült Királyságot, hogyha az igazság oldalán állnak, akkor viselkedjenek is úgy, ahogyan azt állítják magukról, be kellene jelenteniük, hogy támogatják a vizsgálatok lefolytatását minden olyan bűncselekmény tekintetében, amit a megszállt Palesztinában követtek el és ki kellene nyilvánítaniuk teljes támogatásukat a nemzetközi bíróságok felé, hogy azok hatékonyan végezhessék a munkájukat.
3. Jóllehet kétségeink vannak ezen országok tekintetében, hogy az igazság oldalán állnak, mi ettől függetlenül sürgetjük, hogy az ICC ügyésze és munkatársai jöjjenek azonnal és haladéktalanul a megszállt Palesztinába és vizsgálják ki az ott elkövetett bűncselekményeket és jogsértéseket, ahelyett hogy az eseményeket pusztán távolról szemlélik vagy az izraeli megkötések tárgyává teszik ki magukat.
Zoom
4. 2022 decemberében, amikor az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amelyben véleményt kért a Nemzetközi Bíróság (ICJ) „Izrael” illegális megszállásának jogi következményeiről palesztin területeken, az „Izraelt” támogató (kevés) ország bejelentette elutasítását a közel 100 ország által jóváhagyott lépéshez. Amikor a mi embereink – és törvényes, jogvédő csoportjaik – igyekeztek vádemelést indítani az izraeli háborús bűnösök ellen az európai országok bíróságai előtt – az egyetemes joghatóság rendszerén keresztül – az európai rezsimek akadályozták ezen jogi lépést az izraeli háborús bűnösök érdekében, hogy azok büntetlenek maradhassanak.
5. Az október 7-ei eseményeket tágabb összefüggésbe kell helyezni és a jelenkorból minden gyarmatosítás és megszállás elleni küzdelmet fel kell idézni. Ezen küzdelmek tapasztalatai azt mutatják, hogy a megszálló által elkövetett azonos szintű elnyomásban ott vannak az egyenértékű válaszok is az elnyomott emberek részéről.
Zoom
6. A palesztin nép és a világ népei felismerik ezen kormányzatok hazugságának és a megtévesztésének mértékét, amelyek támogatják az izraeli narratíva gyakorlatát, hogy azzal igazolják saját vakságukat és elfedjék az izraeli bűnöket. Ezek az országok ismerik a konfliktus gyökereinek az okait, amely a megszállás és annak a jognak a tagadása, hogy a palesztinok emberi méltósággal élhessenek a földjükön. Ezek az országok nem mutatnak érdeklődést az igazságtalan, folyamatos blokád iránt, mely gázai palesztinok millióit sújtja és a több ezer bebörtönzött palesztin iránt sem, akiket az izraeli börtönökben olyan körülmények között tartanak fogva, hogy az alapvető jogaikat többnyire megtagadják tőlük.
7. Üdvözöljük a világ minden vallású, etnikumú és származású szabad emberét, akik világszerte fővárosokban és városokban gyülekeznek, hogy hangot adjanak az izraeli bűnök és mészárlások elutasításának és kimutatják támogatásukat a palesztin nép jogai és igaz ügye mellett.
(Folyt. köv.)
Korábbiak: