Külföldi katonai kiképzők ellen követtek el merényletet a szomáliai fővárosban, Mogadishuban szombat éjjel, a terrorakciónak tizennyolc halálos áldozata és huszonnyolc sebesültje van - közölte a szomáliai hadsereg.
A terrortámadásban az Egyesült Arab Emírségek legalább hat katonai kiképzője vesztette életét, köztük egy magas rangú katonai szakértő is.
A tájékoztatás szerint egy egyenruhás férfi nyitott tüzet az emírségekbeli és szomáliai kiképzőkre. Az előzetes nyomozási eredmények szerint az al-Shabaab helyi terrorszervezet egyik tagjáról van szó, aki magát újoncnak kiadva szivárgott be a kiképzőközpontba. A dzsihadisták rádióadójukon jelentkeztek is a merénylet elkövetőjeként, mondván, hogy külföldi zsoldosokkal végeztek.
A támadást követően Mogadishu nagy részén kijárási tilalmat rendeltek el. Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök barbár merényletről beszélt, és vizsgálatot rendelt el.
Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező kabinet hatalmát, és az iszlám radikális értelmezésen alapuló jogrendet (saríát) vezessen be Szomáliában.
Az al-Shabaab főként Szomália déli részén aktív, de nem ritka, hogy a környező államokban is hajt végre támadásokat.
(MTI)