Az amerikai kormány a Gázai övezetben ideiglenes tűzszünetet szorgalmazó, egyszersmind Izrael rafahi offenzíváját elutasító indítványt terjesztett kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amelynek ettől eltérő, az azonnali és feltétel nélküli humanitárius tűzszünetre felszólító határozatáról a nap folyamán szavaznak a tagállamok képviselői.
Washington korábban jelezte, hogy a keddi szavazáson megvétózza az arab országok által benyújtott javaslatot, mivel aggályai szerint veszélyeztetheti az Egyesült Államok, Egyiptom, Izrael és Katar közötti, a túszok szabadon bocsátására és a háború legalább hathetes szüneteltetésére irányuló tárgyalásokat.
Az amerikai indítvány ezek mellett sürgeti a humanitárius segélyek szállítására vonatkozó valamennyi korlátozás feloldását, és megállapítja, hogy egy nagyobb szárazföldi offenzíva a gázai Rafah városa ellen súlyosan veszélyeztetné a regionális békét, ezért az ott zajló műveletek "a jelenlegi körülmények között nem folytatódhatnak".
Mindezen feltételek betartása "segítene megteremteni az ellenségeskedés tartós beszüntetésének feltételeit" - áll az Associated Press amerikai hírügynökség által megszerzett határozattervezetben.
A Reuters brit hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó magas rangú amerikai kormánytisztviselők szerint az amerikai indítvány nem foglal állást sem Izrael, sem a palesztinok és az őket támogató országok törekvései mellett. Ezt mutatja, hogy noha Washington hagyományosan Izrael érdekeit védi az ENSZ bírálataival szemben, és a Hamász október 7-i támadása óta kétszer is megvétózta az ENSZ BT-határozatokat, kétszer tartózkodott is.
Richard Gowan, az International Crisis Group nemzetközi agytröszt ENSZ-igazgatója szerint ugyanakkor az arab országok határozattervezetének kedden várható megvétózása nem nyugtathatja meg Izraelt, mivel az amerikai indítvány utalást tesz arra is, hogy a zsidó állam "nem számíthat a végtelenségig az amerikai diplomáciai védelemre".
Állásfoglalásban Washington a rafahi offenzíva mellett elutasítja a zsidó telepek gázai terjeszkedésére irányuló felhívásokat, valamint minden, nemzetközi jogba ütköző demográfiai vagy területi változtatási kísérletet, beleértve az ütközőzónák létrehozását, valamint a polgári infrastruktúra széles körű, szisztematikus lerombolását a Gázai övezet jelenlegi határain belül.
(MTI nyomán)