Palesztinok százai tüntettek csütörtökön a Gázai övezet északi részén humanitárius segélyekért és a térséget irányító Hamász ellen szemtanúk beszámolói szerint.
A spontán megmozdulás résztvevői transzparenseket tartottak fel, amelyeken "Le a Hamásszal!" és "Enni akarunk és befejezni a háborút, gyermekeink éhen halnak" feliratok voltak olvashatók. Gyerekek üres edényeket kongattak, ezzel mutatva az ennivaló hiányát.
Szemtanúk arról is beszámoltak a dpa német hírügynökségnek, a Hamász rendőrei a tüntetők irányába lőttek tömegoszlatás céljából. Egyelőre nincsenek értesülések sebesültekről.
Az izraeli hadsereg egyik szóvivője az X-en közölte, hogy a Gázai övezet lakói kifejezésre juttatják felháborodásukat a Hamásszal és a szervezet vezetőjével, Jahja Szinvárral. Közzétett egy videót is a tüntetésről.
Az utóbbi hetekben a palesztin térségben több megmozdulás is volt. Ezeken a résztvevők egyebek között fegyvernyugvást követeltek.
Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy emberek fognak éhen halni a Gázai övezetben.
Az övezet északi részén zavargások is kitörtek, amikor élelmiszerszállítmányok érkeztek. Emberek másztak fel teherautókra, és helyenként fosztogattak is. Lövések is eldördültek, egy teherautósofőr megsérült egy támadásban. A WFP ezt követően döntött a szállítmányok ismételt felfüggesztéséről a Gázai övezet északi részén.
(MTI)