Legalább 15 gyermek halt meg alultápláltságban, illetve kiszáradásban az utóbbi napokban a gázai övezeti Kamal Adván kórházban - közölte vasárnap a helyi egészségügyi hatóság.
A tájékoztatás szerint az egészségügyi intézmény intenzív osztályán további hat gyermek élete van veszélyben. A fiatalok alultápláltságtól és hasmenéstől szenvednek. A Kamal Adván kórház egyik szóvivője szerint a létesítmény áramfejlesztője már nem működik, s lélegeztetéshez szükséges oxigénből is kifogytak. Hozzátette, hogy az orvosi ellátási lehetőségeik beszűkültek.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton este ismételten a humanitárius segélyek növelését, valamint a civil lakosság védelmét sürgette. "A feleket nyomatékosan felszólítjuk, hogy ne tagadják meg a gázai övezeti lakosságtól az alapvető ellátást és humanitárius segélyeket" - olvasható az ENSZ BT közleményében.
A világszervezet vezető testületének tagjai mély aggodalmukat fejezték ki, hogy a palesztin térség több mint kétmillió lakójának élelmiszer-ellátása riasztó mértékben ki lehet téve veszélynek.
Az ENSZ BT ismételten követelte a humanitárius segélyek "haladéktalan, gyors, biztonságos, tartós és akadálytalan biztosítását". Izraelt egyben felszólították a határátkelők nyitva tartására, illetve további útvonalak nyitására a segélyezés fokozása végett.
Az Izrael ellen támadást intéző Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó háború során Izrael blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok. Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede "egyetlen lépésnyire van az éhínségtől".
(MTI nyomán)