Lengyelország és Németország a jövő héten egy harckocsik ukrajnai szállítását biztosító nemzetközi koalíció létrehozását kezdeményezi - jelentette be Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel nemzetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes hétfőn a Varsó melletti Helenówban.
Zoom
Fotó: br.de
Kosiniak-Kamysz a német hivatali kollégájával, Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélést követő közös sajtóértekezleten tette a bejelentést.
"Március 26-án Lengyelország és Németország társvezetőkként aktiválják az Ukrajna támogatását célzó páncélozott képességek koalícióját" - fogalmazott a lengyel politikus. Közölte: a projekthez más partnerek is csatlakoztak, köztük Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország.
A lengyel tárcavezető megerősítette: a Stratégiai iránytű elnevezésű, 2022-ben elfogadott európai uniós biztonság- és védelempolitikai cselekvési terv keretében júliustól készenléti állapotba helyezik a lengyel és a német gyorsreagálású harccsoportot, amelyek külön-külön 2500 főt számlálnak.
Bejelentette továbbá: május elején a lengyelországi Wroclawban megrendezik a lengyel-francia-német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög védelmi minisztereinek találkozóját.
Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: Lengyelország nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába.
Boris Pistorius közölte: Németország és Lengyelország a lőszergyártás és az ukrán fegyveres erők kiképzése terén is megerősítik együttműködésüket.
Pistorius a német kormánykoalíción belüli, az ukrajnai helyzet megoldását érintő nézeteltérésekre utalva aláhúzta: az ukrajnai háború befagyasztása "végső soron csak Putyinnak segítene". A békét meg kell teremteni, de "az nem lehet egy diktált béke", olyan tűzszünet, illetve a konfliktus befagyasztása, amelyből "Putyin végül megerősödve kerülne ki, és akkor folytatná a konfliktust, amikor neki tetszik" - hangsúlyozta a német miniszter.
Putyin ütközőzónát akar Ukrajna területén
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az a kijelentése, hogy Ukrajna területén "ütközőzónát" akar létrehozni, az ukrajnai háború további mélyítésének szándékát jelzi Oroszország részéről - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója hétfőn a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.
"Putyin kijelentése közvetlen bizonyítéka annak, hogy az Oroszországi Föderáció nem áll készen arra, hogy modern társadalmi-politikai kapcsolatokban éljen, figyelembe véve más országok abszolút szuverén jogait" - fűzte hozzá a tanácsadó.
Putyin a háromnapos orosz elnökválasztás lezárulása után, vasárnap tett nyilatkozatában jelentette ki, hogy Oroszország folytatja az Ukrajna elleni háborút, és úgynevezett "ütközőzónát" hoz létre Ukrajna területén. A kelet-ukrajnai Harkiv megye elfoglalásának szükségességére vonatkozó kérdésre válaszolva Putyin kijelentette: ha a támadások folytatódnak, Oroszország "ütközőzónát" hoz létre Ukrajna területének nagy részén, hogy biztosítsa az oroszországi területek biztonságát. Részletekbe nem bocsátkozott, de azt még hozzátette, hogy a Kijev által ellenőrzött ukrajnai területeken létesítendő "ütközőzónának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy megfékezzék a külföldi gyártmányú fegyverek oroszországi területek elleni bevetését".
(MTI)