Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala kedden felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a telepesek támadásainak támogatásával Ciszjordániában, ahol az utóbbi időben még a korábbinál is jobban elszaporodtak az ilyen incidensek.
A világszervezet felszólításának előzménye, hogy hétfőn izraeli telepesek agyonlőttek két palesztint Ciszjordániában, izraeli katonák pedig egy palesztin fiatallal végeztek egy akció során.
"Izraelnek, mint megszálló erőnek, minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy visszaállítsa, illetve a lehető legnagyobb mértékben biztosítsa a közbiztonságot és a rendet a megszállt Ciszjordániában" - jelentette ki Ravina Samdaszáni, az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője.
"Ez a kötelezettség magában foglalja a palesztinok megvédését a telepesek támadásaitól, valamint az erő palesztinokkal szembeni jogszerűtlen alkalmazásának leállítását az izraeli biztonsági erők által" - mondta.
"Az izraeli biztonsági erőknek haladéktalanul fel kell hagyniuk az aktív részvétellel a palesztinok elleni támadásokban, illetve azok támogatásában" - mondta.
Samdaszáni mélyen aggasztónak nevezte az erőszak elmérgesedését Ciszjordániában.
Palesztin egészségügyi források szerint a gázai övezeti háborúban több mint 33 ezren vesztették életüket, míg Ciszjordániában legalább 466-an az izraeli hadsereg vagy a telepesek erőszakcselekményei következtében.
(MTI nyomán)