Az amerikai szenátus kedd este 95 milliárd dolláros háborús segélyt fogadott el Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak, egyben megküldte a jogszabályt Joe Biden elnöknek, miután hónapokig tartó késedelmek és viták folytak arról, hogy az Egyesült Államoknak mennyire kell részt vennie külföldi háborúkban.
Az Ukrajna számára 61 milliárd dollár támogatást előirányzó törvényjavaslatot 79-18 arányban hagyta jóvá a testület azt követően, hogy azt korábban a képviselőház is elfogadta.
Joe Biden amerikai elnök még ezen a héten meg akarja kezdeni a fegyverek és felszerelések szállítását Ukrajnába. "Alá fogom írni ezt a törvényjavaslatot, és amint holnap az asztalomra kerül, beszédet intézek az amerikai néphez, hogy még ezen a héten megkezdhessük a fegyverek és felszerelések küldését Ukrajnának" - mondta az elnök a szenátus döntése után.
A törvénycsomag elfogadásával, amely több milliárd dollárnyi támogatást tartalmaz Izraelnek és Tajvannak is, "az amerikai kongresszus bebizonyította az amerikai vezető szerep erejét a világban. Határozottan kiállunk a demokrácia és a szabadság mellett, a zsarnokság és az elnyomás ellen" - mondta Biden.
Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök szerdán kijelentette, hogy a 61 milliárdos segélycsomag jóváhagyása Ukrajna számára "megerősíti Amerikának a demokrácia világítótornyaként" betöltött szerepét. "Hálás vagyok az amerikai szenátusnak az Ukrajnának nyújtott létfontosságú segély (keddi) jóváhagyásáért" - fejtette ki Zelenszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.
(MTI nyomán)