A Hamász hajlandó letenni a fegyvert és hagyományos politikai párttá alakulni, ha megvalósul a kétállami megoldás - jelentette ki a szervezet egyik legmagasabb rangú politikai tisztségviselője az AP amerikai hírügynökségnek.
A csütörtökön megjelent interjú szerint Halil al-Hajja azt mondta, a fegyveres csoport hajlandó beleegyezni ötéves vagy annál is hosszabb tűzszünetbe Izraellel, letenné a fegyvert és politikai párttá alakulna át, ha az 1967 előtti határok között független palesztin állam jöhetne létre.
A Hamász megalakulása óta mind ez idáig elutasította Izrael elismerését.
A tűzszüneti és a fogolycseréről folytatott tárgyalásokon a Hamászt képviselő Hajja arról is beszélt, hogy a szervezet szeretne csatlakozni a rivális Fatah vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezethez, aminek révén egységes kormányzatot szeretne Gázában és Ciszjordániában.
A palesztin vezető szólt arról is, hogy a Hamász elfogadja "egy teljesen szuverén palesztin állam megteremtését Ciszjordániában és a Gázai övezetben, továbbá a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatokkal összhangban", Izrael 1967 előtti határai mentén. Amennyiben ez megtörténik, a csoport katonai szárnya feloszlik - jelentette ki.
"A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megszállók ellen harcolók, amikor elnyerték saját államukat, jogaikat és függetlenek lettek, mit tettek? Politikai párttá váltak, fegyveres erőik pedig nemzeti hadsereggé alakultak át" - fejtette ki Hajja.
Mindezek ellenére a Hamász hivatalos politikai programja továbbra is azt tartalmazza, hogy a szervezet "elutasít minden más megoldást Palesztina teljes felszabadításán kívül a folyótól a tengerig", ami a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti teljes területet jelenti.
Izrael és a Rámalláhban, a Fatah irányításával működő Palesztin Nemzeti Hatóság egyelőre nem reagált Hajja szavaira.
Hajja a háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy Izrael "emberéletben és harcászatilag" a Hamász képességeinek nem több mint 20 százalékát pusztította el. "Ha nem tudnak végezni velünk, akkor mi a megoldás? Meg kell állapodnunk" - hangoztatta Hajja.
A Hamász-vezető szerint a szervezet nem tudja pontosan, hogy még hány izraeli túsz van életben a Gázai övezetben, de nem enged abból, hogy az izraeli erők teljes kivonását és tartós tűzszünetet követel az elengedésükért cserébe.
"Ha semmi nem garantálja, hogy véget ér a háború, miért adnánk át a foglyokat?" - tette fel a kérdést Hajja, majd arra is kitért, hogy a Hamász a palesztinokon kívül semmilyen más fegyveres jelenlétet nem hajlandó megtűrni az övezetben, sem szárazföldön, sem a tengeren, és minden ilyen haderőt megszállónak tekint.
(MTI nyomán)