Még legalább hét hónapig fog tartani a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háború a Gázai övezetben - jelentette ki szerdán Cahi Hanegbi, Izrael nemzetbiztonsági tanácsadója.
Hanegbi a Kan közszolgálati rádiónak nyilatkozott. "A hadsereg őszintén megmondta a haditervek kabinet elé terjesztésének első napjaiban, hogy a háború hosszú lesz, és 2024-et a harcok éveként határozta meg" - közölte.
"Idén további hét hónapnyi küzdelem vár ránk az eredmények elmélyítése érdekében, és elérjük azt, amit mi a Hamász kormányzati és katonai képességei megsemmisítéseként határozunk meg" - vélekedett.
Hanegbi szerint a győzelem egyértelmű, a háború három célja határozza meg:
  • a Hamász infrastruktúrájának és katonai képességeinek megsemmisítése,
  • az elhurcoltak visszatérése,
  • és hogy a háború végén többé nem fenyegetik Izraelt a Gázai övezetből.
Izraelben jelentősen megemelkedett a mentális segítségre szorulók száma az október 7-i támadás óta az izraeli parlament, a kneszet egészségügyi bizottságának meghallgatásán közölt adatok szerint. Az első három hónapban 17 825 embert láttak el az erre szakosodott intézményekben, több mint háromszorosát a 2022-ben, és két és félszeresét a 2023 első kilenc hónapjában kezelteknek.
Jelenleg 15 központban ápolják a rászorulókat, és országszerte több tucat helyet működtettek az otthonaikból evakuált észak-izraeliek számára. Az október 7-én, a Gázai övezet mellett tartott parti mintegy kétezer túlélőjét is különleges szakmai segítségben részesítik.
(MTI nyomán)