Összeomolhat az elkövetkezendő hónapokban a Palesztin Hatóság - jelentette ki hétfőn a norvég külügyminiszter, "újabb Gázára" figyelmeztetetve.
Espen Barth Eide a sajtónak azt mondta, a támogatások hiánya, az erőszakcselekmények folytatódása, valamint az a tény, hogy félmillió palesztin munkavállaló nem mehet Izraelbe dolgozni, az összeomlás szélére sodorta a Palesztin Hatóságot.
"A helyzet rendkívül nehéz. Ha (a Palesztin Hatóság) összeomlik, újabb Gáza alakulhat ki, és ez Izrael számára is rettenetes lenne" - figyelmeztetett a tárcavezető.
Mindeközben a skandináv ország nemzetközi fejlesztésekért felelős minisztere, Anne Beathe Tvinnereim bejelentette: Oslo további 100 millió norvég koronával (3,4 milliárd forint) toldja meg az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNRWA) folyósított támogatást.
Az UNRWA vezetője, a norvég fővárosban tartózkodó Philippe Lazzarini a sajtónak elmondta, az izraeli hadsereg (IDF) által humanitárius okokra hivatkozva meghirdetett "taktikai szünet" ellenére hétfőn is folytatódtak az erőszakcselekmények a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban.
Mint mondta, a szervezet megkapta az IDF - csak angol nyelven közzétett - tájékoztatását a műveletek ideiglenes leállításáról, azonban leszögezte: "egyelőre semmi nem utal a harcok leállítására".
Az IDF vasárnapi tájékoztatása szerint a harci cselekmények felfüggesztése minden nap 8 órától 19 óráig (helyi idő szerint) tartana további értesítésig az izraeli Kerem Salom átkelőhelytől a Szalah al-Din útig terjedően, és tovább északra.
(MTI)