/Bővített hír./
Nagyszabású csapást mértek az orosz fegyveres erők tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, harcászati repülőgépekkel és drónokkal az ukrán energetikai infrastruktúra kritikus létesítményeire, amelyek az ukrán hadiipari komplexum működését biztosítják - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint a támadás 12 ukrajnai régiót érintett, közülük kilencben elektromos alállomások, háromban pedig olyan gázkompresszor-állomások jelentették a célt, amelyek az ukrán gázszállítási rendszer működését biztosítják. Csapások érték a nyugati légifegyverek tárolóhelyeit is a kijevi és dnyipropetrovszki régióban lévő repülőtereken. A beszámoló értelmében minden kijelölt célpontot eltaláltak, ennek következtében áramkimaradások keletkeztek, és megszakadt a fegyverek és lőszerek vasúti szállítása a harci érintkezés vonalára.
Szergej Lebegyev, az oroszpárti "mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a csapások katonai célpontokat és energetikai infrastrukturális létesítményeket egyaránt érintettek Ivano-Frankivszk, Odessza, Kijev, Hmelnickij, Voliny, Ternopil, Poltava, Mikolajiv és Lviv környékén.
Zoom
Volt dolga a tűzoltóknak (fotó: Odessza régió katasztrófavédelme / Reuters)
"Ivano-Frankivszkban találat ért egy hangárt, amelyben nemrég leszállított felszerelést tároltak. Az ellenállók jelentése szerint Ivano-Frankivszkban két F-16-ost rejtettek el. Éppen abban az irányban volt robbanás. Később megtudjuk" - mondta.
Hozzátette, hogy Ivano-Frankivszkot később újabb találatok érték, az ellenállás forrásai szerint üzemanyagot és kenőanyagokat tartalmazó tartályok égnek.
Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Kurszk térségben újabb ukrán támadási kísérleteket hiúsítottak meg. A tárca szerint az ukrán hadsereg ebben az irányban egyebek között mintegy 400 katonát, 17 páncélozott harcjárművet, köztük egy harckocsit és egy sorozatvetőt veszített.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A jóval távolabb fekvő, Volga menti szaratovi régióból Szaratovból és Engelsből érkeztek hírek pilóta nélküli repülőszerkezetekkel okozott sérülésekről és károkról.
A Kreml honlapján hétfőn közzétették Vlagyimir Putyin elnöknek több, az Ukrajnával határos belgorodi, brjanszki és kurszki régióban kialakult helyzet kezelésére vonatkozó rendeletét. Putyin egyebek között elrendelte a helyi területvédelmi egységeknek a szövetségi költségvetésből való finanszírozását. Az elnök rendelkezett a helyi vállalkozások támogatásáról, a nekik folyósítandó háborús kártérítéséről, a károkat szenvedett lakásállomány pótlásáról, az evakuált gyermekek oktatásáról és a felnőttek foglalkoztatásáról, valamint a fűtési szezonra való felkészülésről is.
Zelenszkij: az egyik legnagyobb csapás volt ez az invázó kezdete óta
Oroszország több mint száz rakétával és mintegy száz csapásmérő Sahid drónnal támadta meg hétfőre virradóan Ukrajna polgári és energetikai infrastruktúráját - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-csatornáján.
Hangsúlyozta, hogy ez volt az egyik legnagyobb csapás a háború két és fél évvel ezelőtti kezdete óta, amely több régiót érintett, beleértve az ország nyugati részét is. Leszögezte, hogy nem lehetnek korlátozások Ukrajnával szemben a nagy hatótávolságú fegyverek bevetése tekintetében, míg Oroszország mindenféle fegyvert bevet Ukrajna ellen, köztük észak-koreai gyártású ballisztikus rakétákat is. "Amerika, Nagy-Britannia, Franciaország és más partnerek képesek segíteni a terror megállításában. Döntésekre van szükségünk" - zárta szavait Zelenszkij.
Dmitro Kuleba külügyminiszter az X-en kifejtette, hogy Ukrajna partnerei két döntéssel segíthetnek véget vetni az orosz támadásoknak. "Két konkrét döntést hozhatnak partnereink annak érdekében, hogy gyorsan véget vessünk az orosz terrornak. Először is meg kell erősíteni Ukrajna jogát, hogy nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre minden legitim katonai célpontra Oroszország területén. Másodszor pedig partnereinknek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ő légvédelmi eszközeiket Ukrajna felhasználhassa a légteréhez közeledő rakéták és drónok lelövésére" - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy egyik döntés sem jelenti a háború súlyosbodását. "Éppen ellenkezőleg, elriasztják Oroszországot, segítenek mérsékelni a terrort, csökkenteni az orosz támadások számát, ezáltal a csapások okozta emberi áldozatok számát is" - fogalmazott a miniszter.
Helyi kormányzók kora délután arról számoltak be, hogy a hétfői orosz rakéta- és dróncsapásoknak az eddigi adatok szerint öt halálos áldozata és legalább 17 sérültje lett az ország különböző régióiban. Denisz Smihal miniszterelnök a Telegramon közölte, hogy Ukrajna megyéinek több mint felében, 15 régióban okozott pusztításokat és szedett polgári áldozatokat az orosz támadás. A kijevi katonai adminisztráció sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a főváros környékén két energetikai létesítményben és lakóházakban okozott károkat, eddig egy sérültről érkezett jelentés. A keleti Harkiv megyében - a helyi kormányzó közlése szerint - egy polgári vállalatot ért csapás, egy ember meghalt, ketten megsebesültek. A szomszédos Dnyipropetrovszk megyében, Nyikopol városát hétfőn az orosz erők tüzérséggel lőtték, egy férfi életét vesztette, hatan pedig megsérültek, köztük egy 14 éves lány - hozta nyilvánosságra a régió kormányzója. Az Ukrajna nyugati Voliny megyéjében lévő Luck város polgármestere arról adott hírt, hogy egy többlakásos házat ért találat a településen, eddig egy halálos áldozatról érkezett hír. A szintén nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében egy infrastrukturális létesítményt találtak el az orosz erők, hárman sebesültek meg - mondta a megye kormányzója a Telegramon közzétett videóüzenetében.
Az RBK-Ukrajina hírportál szerint a Reuters hírügynökség megerősítette, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszk egyik szállodájára vasárnap mért orosz csapás következtében életét vesztette tudósítói csapatának egy tagja, a 38 éves Ryan Evans, aki biztonsági tanácsadóként dolgozott náluk, további két munkatársuk pedig sérülésekkel kórházba került.
Frissítés: Egy kis légvédelmi statisztika
Később Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka közösségi oldalain nyilvánosságra hozta, hogy Oroszország hétfőn 236 légi támadó fegyvert indított Ukrajnába, az ukrán légvédelem pedig ebből több mint kétszázat - 102 rakétát és 99 csapásmérő drónt - semmisített meg.
Az ukrán főügyészség kora este közzétette, hogy a déli Herszon megyét ért hétfői orosz tüzérségi támadásokban hét ember sérült meg.
Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap eleje óta 103 katonai összecsapás történt az ukrajnai frontvonalakon, az orosz erők a legtöbbször a Donyeck megyei Pokrovszk felé támadtak.
(MTI)
Korábban írtuk: