Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak, mert ez súlyos fenyegetést jelent az európai biztonságra - szögezte le Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteki közleményében.
A főképviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Irán már korábban küldött az orosz erőknek lőszert és drónokat, amelyeket Moszkva Ukrajna ellen vetett be, a mostani szállítmányok pedig súlyos eszkalációt jelenthetnek. Mint aláhúzta, Oroszország az utóbbi időben fokozta Ukrajna elleni támadásait, nyilvánvaló bizonyítékát adva annak, hogy folytatni akarja a háborút, az iráni gyártmányú ballisztikus rakéták bevetésével pedig további pusztítást okozhat Ukrajnában.
Borrell emlékeztet továbbá, hogy az EU többször küldött Teheránnak határozott figyelmeztetést, ne küldjön Oroszországnak ballisztikus rakétákat.
"Az Európai Unió gyorsan, nemzetközi partnereivel összehangoltan fog reagálni, a többi között Iránnal szembeni új és jelentős korlátozó intézkedésekkel, beleértve az iráni ballisztikus rakéta- és drónprogramokban részt vevő személyek és szervezetek szankcionálását, és e tekintetben korlátozó intézkedéseket fontolgat az iráni légiközlekedési ágazatban is" - olvasható a közleményben.