Idén a tavalyi drónmennyiség tízszeresét fogja megkapni az orosz hadsereg - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz hadiipari bizottságnak a különleges rendeltetésű pilóta nélküli repülőgéprendszerek fejlesztéséről csütörtökön megtartott tanácskozásán.
Putyin szerint az orosz fegyveres erők 2023 végéig 140 ezer pilóta nélküli repülőeszközt kaptak, a tervek szerint 2024-ben a szállítások mennyisége a tízszeresére, 1,4 millió darabra nő. Közölte, hogy a drónok tervezésével, tesztelésével és sorozatgyártásával speciális kutatási és gyártási központok fognak foglalkozni. Mint mondta, 2030-ig Oroszország régióiban 48 ilyen létesítmény fog megépülni.
"A kulcsfeladat a légi drónok széles választékának előállítása, ezen ígéretes technikai sorozatgyártásnak a mielőbbi megteremtése" - hangoztatta Putyin.
Egyúttal rámutatott a drónok leküzdésére szolgáló eszközök párhuzamos fejlesztésének fontosságára a katonai és polgári objektumok védelme érdekében.
Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron látogatást tett a drónokat gyártó Különleges Technológiai Központban, ahol megtekintette a robottechnikai komplexumok modelljeinek kiállítását és egy antennákat gyártó üzemegységet is.
(MTI)