Nagy kihívást jelentő helyzet alakult ki a fronton az orosz hadsereggel szemben - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a hétfő esti videobeszédében.
Zoom
Hangsúlyozta: "most a legfontosabb, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel nyomást gyakoroljunk Oroszországra, hogy minél hamarabb elérjük célunkat, valódi és igazságos békét Ukrajna és minden népe számára".
"Még ősszel el kell érnünk mindent, ami elérhető ez idő alatt. Ehhez mindenkire szükség van Ukrajnában" - tette hozzá.
Ukrajna készül arra a találkozóra, amely ebben a hónapban lesz a délnyugat-németországi Ramsteinben lévő légitámaszponton, és amelyen Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnát támogató ötven ország magasszintű vezetőivel tárgyal. A találkozón részt vevők "minden részletet és érvet megkapnak majd a mi oldalunkról arra vonatkozóan, hogy miként lehet eredményeket elérni a következő hónapokban mind a fronton, mind a diplomácia terén" - mondta Zelenszkij.
Az ukrajnai háború kezdete óta többször volt már ilyen találkozó Ramsteinben, de eddig csak védelmi miniszteri szinten. A cél most az Ukrajnának nyújtott katonai segítség összehangolása.
Zelenszkij többször sürgette nyugati szövetségeseit, hogy biztosítsanak több légvédelmi rendszert, hogy jobban meg tudják védeni az ukrán városokat az állandó orosz drón- és rakétacsapásoktól.
(MTI nyomán)