Hosszú felőrlő háborút akar folytatni Izrael ellen a Hamász fegyveres szárnya - jelentette ki hétfőn, a zsidó állam elleni támadás évfordulóján az Ezzedin al-Kasszám Brigádok szóvivője.
„Úgy döntöttünk, folytatjuk a konfrontációt egy hosszú, felőrlő, az ellenség számára fájdalmas és költséges harcban - mondta az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió által sugárzott videofelvételen a szóvivő.
Abu Ubaida kijelentette, hogy egy évvel az elrablásuk után, a Gázai övezetben őrzött izraeli túszok „nagyon rossz” helyzetben vannak.
„Tudatjuk (az izraeliekkel), hogy visszakaphatták volna valamennyi élő túszukat egy évvel ezelőtt (...), a fennmaradó túszok lelki és egészségi helyzete nagyon nehéz” - jelentette ki a szóvivő a Hamász által közzétett videóban.
Az Ezzedin al-Kasszám Brigádok vállalta magára azt a hétfői rakétatámadást, amelyet hétfőn intéztek a Gázai övezetből Izrael déli része ellen. Az izraeli hadsereg közölte, hogy elfogott három, a Gázai övezetből érkező lövedéket, egy negyedik „lakatlan területre” csapódott be.
Irán történelmi fordulatként értékelte az Izrael elleni támadást
Irán a palesztinok Izrael elleni harcában bekövetkezett „történelmi fordulatként” értékelte október 7-ét a teheráni külügyminisztérium által hétfőn, a támadás évfordulóján közzétett közleményben.
„A 2023. október 7-én végrehajtott akció (.), fordulatot jelentett a palesztin nemzetnek a cionista rezsim megszállása és elnyomása ellen folytatott legitim harcában” - írta a tárca hivatalos közleményében.
„A megszálló rendszer hívei, mindenekelőtt az Egyesült Államok, cinkosok a Palesztina, Libanon, Szíria és Jemen népei ellen elkövetett bűntettekben” - áll az iráni diplomácia hétfői közleményében.
(MTI nyomán)