A jövő év első hónapjaiban tervezi Franciaország átadni Ukrajnának a korábban megígért Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőgépeket, miután a gépeket átalakítják, a pilótákat és a szerelőket pedig kiképezik - jelentette be kedden Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.
A jelenleg a francia légierőnél szolgálatban álló repülőgépek számát nem pontosította. A légi harcra felkészített Mirage 2000-5-ösöknek, amelyek ukrán színekben fognak repülni, "új felszereléssel" kell rendelkezniük - írta a miniszter az X-en.
Tájékoztatása szerint ez magában foglalja a légicsapásokhoz szükséges és az elektronikus hadviselés elleni védelmi felszerelést azért, hogy ellen tudjanak állni az erős orosz elektromágneses zavarásnak. Ezeket a felszereléseket a délnyugat-franciaországi Cazaux légibázison szerelik fel, míg a pilótákat és a szerelőket, akik ezeket a repülőgépeket fogják üzemeltetni, a kelet-franciaországi Nancyban képezik ki.
Ukrajna, amelynek az energetikai infrastruktúráját folyamatosan bombázzák az orosz erők, több légvédelmi erőforrást és vadászgépeket kért szövetségeseitől.
Több ország szállított már amerikai F-16-os vadászrepülőgépeket Kijevnek, Emmanuel Macron francia elnök pedig júniusban jelentette be, hogy Mirage 2000-5 típusú repülőgépekkel kívánja ugyanezt megtenni. A francia államfő akkor elmondta: a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén, s Franciaország további 4500 ukrán katona kiképzést is tervezi. Jelezte, hogy mindeddig egyetlen francia katonai kiképző sem tartózkodott Ukrajnában.
(MTI)