Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) külföldi hatóságokkal és az ukrán határőrséggel együttműködve őrizetbe vette Dmitrij Csisztyilint, a Kreml Ukrajna elleni agressziójának egyik ideológusát - hozta nyilvánosságra kedden honlapján az SZBU és az ukrán főügyészség.
Ha bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontok alapján, a közlemény szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, és elkobozhatják a vagyonát.
Az SZBU közlése szerint a férfi Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója, aki Szergej Glazjev munkatársaként aktívan részt vett a Krím, valamint a donyecki és a luhanszki régiók elfoglalását támogató orosz tájékoztató kampányok előkészítésében. 2016 és 2024 között elemző anyagokat készített a Kreml számára, amelyek igazolták a fegyveres agressziót, és hozzájárultak Ukrajna megszállt területeinek az Oroszországi Föderációba való integrálásához. A férfi ezenkívül külföldön is aktívan támogatta a Kreml érdekeit, egyebek mellett választási folyamatokba való beavatkozást szervezett Kelet- és Közép-Európában, hogy ezáltal csökkentse Ukrajna nyugati támogatását. Emellett Csisztyilin rendszeresen részt vett külföldön kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeken az ukrán közvélemény képviselőjének kiadva magát Kreml-narratívákat terjesztett úgyszintén azzal a szándékkal, hogy aláássa Ukrajna nyugati támogatását - közölte az SZBU.
Csisztyilint az egyik ilyen fórumot követően Moldovában fogták el a bűnüldöző szervek, amelyek átadták őt az ukrán hatóságoknak. Jelenleg őrizetben van, és Ukrajna büntető törvénykönyvének két cikke alapján hazaárulással és Oroszország fegyveres agressziójának igazolásával gyanúsítják.
(MTI)