Közzétette az egyik legmegbízhatóbb OSINT-fiók, a War Mapper a heti térképfrissítését, amelyen jól látszik, több helyen is kisebb-nagyobb sikereket mutat fel az orosz haderő, Putyin katonái feltartóztathatatlanul törnek előre, írja a Portfólió.
Zoom
Illusztráció: Getty Images
A legjelentősebb változásként továbbra is a dél-donyecki Vuhledár eleste van feltüntetve, ugyanakkor ezzel nem állt meg a térségben vezetett orosz offenzíva: az orosz haderő megközelítette Katerinivkát és Zolotya Nivát is, utóbbi településről azt is állítják, teljesen Putyin katonái ellenőrzik.
Zaporizzsja régióban is, Kamjanszkénál keltek át orosz csapatok egy kiszáradt folyótorkolaton, és megvetették a lábukat a település északnyugati részénél. Kupjanszk térségében, a korábban elfoglalt Piscsanétól északra, mintegy 4-5 kilométeres mélységben nyomultak előre. Egyes információk szerint már a (másik) Piscsane déli határánál járnak.
A pokrovszki térségben is több ponton, ha lassan is, de teret nyernek az orosz csapatok. A luhanszki Makijivka térségében még súlyosabb a helyzet. A frissen orosz kézre került településtől délre nyomultak előre az orosz erők, míg ugyanezen szektorban, keletről 10 kilométert (!) előrenyomulva betörtek Nevszkébe is.
Az avgyijivkai szektorban sem Ukrajnának áll a zászló: az Ukrajinszkból kitörő orosz csapatok benyomultak a szomszédos falvakba, ostrom alatt áll Cukurine és Hirnik is. A Hirnik-Krasznohorivka-Kurahove háromszög közötti ukrán területet immáron három irányból fenyegeti Moszkva, ami valószínűleg a terület harc nélküli feladásával, és ukrán visszavonulással érhet véget.
A torecki szektorban Njú Jork és Zalizne közötti szűk térséget elfoglalták Putyin katonái, ráadásul betörtek Toreckbe, és megközelítették a Toreck mögött elhelyezkedő Petrivka település déli területeit is.