Libanon az összeomlás szélén áll - figyelmeztetett Annalena Baerbock német külügyminiszter Bejrútban tett meglepetésszerű látogatásán szerdán.
Szólt arról is, hogy az ENSZ békefenntartói ellen irányuló bármilyen szándékos támadás (...) a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti.
A Libanon déli részén állomásozó ideiglenes ENSZ-misszió (UNIFIL) azzal vádolta meg az izraeli csapatokat, hogy ismételten és szándékosan az ő állásaikat is lőtték.
Baerbock hangoztatta: "az ENSZ-békefenntartók védelmének kötelezettsége a konfliktusban részt vevő valamennyi félre vonatkozik". Hozzátette: "az UNIFIL katonái teljes támogatásunkat élvezik. Szükség van rájuk a konfliktus politikai megoldásának megtalálásához."
Berlin hétfőn sürgette az izraeli kormányt, hogy "tisztázzon minden olyan incidenst", amely az UNIFIL-t érinti, és felszólította, hogy derítsen fényt egy megfigyelőtorony és egy kerítés lerombolására Dél-Libanonban, a Hezbollah erősségének számító területen, ahol Izrael légi bombázásokat és szárazföldi offenzívát folytat.
A misszióra nehezedő nyomás ellenére az UNIFIL - amelynek tízezer békefenntartója van - azt közölte, hogy továbbra is figyelemmel kíséri és jelentést tesz az Izrael és Libanon közötti határon kialakult helyzetről. Az ENSZ-misszió a napokban a dél-libanoni városokat és falvakat ért hatalmas pusztításra figyelmeztetett.
(MTI nyomán)