2020. június 3., szerda, Klotild, Cecília, Zille napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
12:02 Megszavazva: tűzfegyverré minősítik a gáz- és riasztófegyvereket, nehogy meg tudjuk védeni magunkat11:44 A honvédség utánpótlását könnyítő törvényt fogadtak el11:20 Dúrónak nemcsak a patai cigánysorra volt gusztusa elmenni, Vadaival is leülne vitázni11:03 Fehér, azaz rasszista volt a kerekesszékes nő - ellátták a baját az igazságszerető afroamerikai szabadságharcosok10:44 Itt teremnek a jövő raj sofőrjei: ez a derék KRESZ-király is már a nyolcadiknál tart10:23 Jakab szélsőbaloldali alakulattá züllesztette a Jobbikot - közölte egy alapszervezet, majd ők is feloszlottak10:00 Továbbra is a hazafiakat tekintik ellenségnek: vádat emeltek a Horthy-megemlékezésen részt vevő gárdisták ellen09:37 Ezért jó küzdősportot tanulni: 34 éves bicskás cigányasszonyt állított meg egy fiatalkorú lány09:32 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3931-re emelkedett a fertőzöttek száma09:11 Floridai seriff: lőjék le bátran a házba betörő fosztogatókat!08:49 Visszatért a növekedési pályára a kínai szolgáltatóipar májusban08:12 A párizsi fekáknak is eszükbe jutott, hogy itt a jó ürügy egy kis gyújtogatásra07:55 Minnesota állam vizsgálatot indít, hogy kiderítsék, rasszisták-e a rendőrök (vagy tényleg több a néger bűnöző)07:45 Ingyenes filmek a Budapesti Távmoziban07:31 Megújult az Országos Vérellátó Szolgálat honlapja
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Kultúra ::

Zengjen az Örömóda Karajan vezényletével! – Hírportálunk is megemlékezik e jeles napról

Reklám

Az öt napon belüli, immár második – s az év folyamán ezt követően ki tudja még hány – ún. holokauszt-emléknapot köszöntsük díszkivilágítással, s egy halhatatlan német mester, Herbert von Karajan vezényletében hallgatható és látható – az ünnep szelleméhez illeszkedő – zseniális remekmű, Beethoven IX. szimfóniája zárótételének egy részletével, az Örömódával. Karajan „megbocsáthatatlan bűne” az volt, hogy 1933-ban belépett Adolf Hitler pártjába, és a Führer ünnepelt karmestere lett. Aki - tetszik, nem tetszik - a 20. század legnagyobb formátumú államférfia volt. A Westdeutscher Beobachter a következőképpen méltatta a mestert: "ő az az ember, aki a mi újjászerveződő művészeti életünket el tudja indítani abban a szellemben és abban az irányban, amelyet a nemzetiszocializmus követel."

Herbert von Karajan
Karajan kezdetben Aachenben végzett úttörő munkát az új Németország elvhű zenéjének érdekében. 1937-ben először vendégszerepelt a bécsi Staatsoperben. Legendássá lett azáltal, hogy partitúra nélkül dirigált, szuverén módon uralta a zenét, pálcája nyomán csoda történt a Reich zenei életében.
1938. április 20-án, Adolf Hitler 49. születésnapján Beethoven Fideliójának ünnepélyes bemutatásával fejezte ki tiszteletét a Führer iránt. Debütálását a Berlini Filharmonikusokkal mindenki nagy eseménynek tartotta. Az Allgemeine Zeitung így írt: „Abszolút önálló, markáns személyiség: a zenei élmény elementáris szenvedélyét, a férfias akaraterőt és szellemi koncentrációt testesíti meg…” 1939 júniusában Pál jugoszláv régensherceg tiszteletére a Führer ünnepi előadást óhajtott végignézni az Operában. A nemzetiszocialista operának tekintett, Wagner komponálta A nürnbergi mesterdalnokokat vezényelte. Hitler kedvenc operájának, a nemzetiszocializmus hivatalos művészi szimbólumának előadása hódolat jele volt a Führer és vendégei előtt.
Sikerei azt eredményezték, hogy Göring birodalmi marsall, porosz miniszterelnök, meghívta a berlini Staatsoperhez. Közreműködhetett egy olyan előadásban, amely a Harmadik Birodalom legjobb művészeinek a vállán nyugodott, ez felért a rezsim minden szempontból kötelezettséget jelentő kitüntetésével. A nagy siker meghozta Karajan számára az első lemezfelvételt is, Mozart Varázsfuvolájának nyitányát.
Énje elválaszthatatlanul összeforrott a közönséggel, amelytől válaszként megkapta az önfenntartáshoz szükséges sikert. Ettől megerősödik az önmagába vetett hite, amely aztán lenyűgözően visszahatott a környezetére. Karajan a nemzetiszocialista állam kulturális megbízottja, misszionáriusa volt, feladataként kapta a Harmadik Birodalom kultúrfölényének hirdetését.
Megbízták a berlini Staatsoper szimfonikus koncertjeinek dirigálásával.A Staatsoper zenekarral összesen öt lemezt adott ki. Karajan lemezpiaci értékét korán felismerték és alaposan ki is használták. A háború végéig a Deutsche Grammophon Gesellschafttal huszonhárom lemezt produkált. Goebbels propagandaminiszter javaslatára Karajan megkapta állami karmesterré való kinevezését. A kinevezést Hitler aláírása emelte jogerőre. Karajan ezzel megérdemelten pályája csúcsára érkezett.
1940 végén Karajant elküldték a meghódított Franciaországba, hogy képviselje a német nemzetet, rokonszenvet ébresszen iránta és bemutassa a német kulturális fölényt. Párizsban nagy propagandamunkát végzett.
A zene és a politika összefonódása a Harmadik Birodalomban a rendszer lényegéhez tartozott. Az 1945 utáni általános dekadencia korában bármikor, amikor szó esett a Harmadik Birodalomban játszott szerepéről, Karajan férfias módon vállalta múltját, soha nem gyakorolt meakulpát. Azt nyilatkozta: „semmiféle lelkiismeret-furdalásom nincs… ugyanúgy csinálnám megint”. Nagyon helyes, sok ilyen zseniális férfira lenne szükség a mai Európában!
Sixtus Beckmesser - Kuruc.info, Nürnberg
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready