Bezár!
2021. április 13., kedd, Ida, Béla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:36 Pechje volt a szökni próbáló minnesotai négernek: sokkoló helyett a fegyverét használta a rendőrnő08:22 Először lesz női főszerkesztője a Reutersnek08:09 Washington megállapodott három országgal határellenőrzésük fokozásáról07:55 Ausztráliában 700 ezer oltás után két vérrögösödéses esetet észleltek07:45 A Johnson & Johnson megkezdte vakcinájának európai szállítását07:32 Putyin: Moszkva kész a nemzetközi együttműködésre a világűrben06:48 Több százan váltottak már jegyet és kezdtek felkészülni a Virgin Galactic által szervezett űrutazásokra21:42 Kisfiút rendelt magának egy gyömörei pedofil21:23 WHO: korántsem ért véget a járvány21:05 Szivárványcsalád amerikai módra: egy szülő pert indított, hogy összeházasodhasson a saját gyermekével20:57 Teszthamisítókra csaptak le Romániában20:44 Irán több téren leállítja az együttműködést az EU-val a szankciók kiterjesztése miatt20:23 Megerőszakoltak egy kiránduló nőt egy budai turistaútvonalon20:04 Bécs május 2-áig meghosszabbítja a teljes zárlatot19:37 Valóra váló összeesküvés-elméletek: beültethető csipet fejleszt a Pentagon a "vírus ellen"
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

Nemecsek találkozása a valósággal

Reklám

Két napja történt. Vecsei H. Miklós, a Vígszínház művésze, nyilvános Facebook-bejegyzésben tette szóvá, hogy Karácsony Gergely kampánynyitóján (is) fölcsendült a Mi vagyunk a Grund című dal. A Vígszínházban évek óta nagy sikerrel adják elő A Pál utcai fiúk című, Molnár Ferenc regénye alapján készült musicalt; Nemecsek megformálója Vecsei H. Miklós. A darab legismertebb betétdala a Mi vagyunk a Grund, Dés László és Geszti Péter szerzeménye.
Zoom
Dés László (fotó: Népszava / Molnár Ádám)
Karácsony kampánynyitóján fölcsendült tehát a dal, a rendezvényen ugyanis megjelent, koncertet adott a baloldal egyik ikonja, Dés László (akinek az a Vásárhelyi Mária a felesége, akinek édesapja a fasizmus híveként kezdte pályáját, majd a sztálini hajóba szállt, végül liberális gúnyát öltött magára, de ahasvérusi bolyongása idején természetesen mindvégig megmaradt zsidónak).
A kampánynyitó után Nemecsek-Vecsei a Facebook oldalán ezt írta:
Mindenféle pártállástól függetlenül, mélyen elhatárolódom attól, hogy ma a 'Mi vagyunk a Grund!' szól politikai kampányrendezvényeken. Én nem látok ma Magyarországon olyan pártot, aki (magyarul: amely) képviselni tudná/akarná ennek az üzenetét. Rég voltam ilyen szomorú... Arra kérek mindenkit, hogy ne azonosítsa ezt azzal, amiért mi már 240 előadáson keresztül a lelkünket és a barátságunkat adtuk, még akkor sem, ha maguk a szerzők ítélik úgy, hogy helye van ezeken a rendezvényeken.
A vasárnapi bejegyzést egy nap múlva törölte Nemecsek. Hogy miért? A sok-sok gyalázkodó hozzászólás miatt. Igen, balról érkezett a szitokáradat. Többen felrótták Nemecseknek, hogy a dal nem az övé, a szerzők ott használják fel, ahol akarják, ő tehát nem tiltakozhat. Ez igaz, de a dal az eredeti, vígszínházi előadásban lett népszerű, a Youtube-on is a hivatalos videoklip a kedvenc, több mint 9 millió megtekintéssel. És most egy-két párt megpróbálta kisajátítani a dalt, ezt üzeni Nemecsek.
Zoom
Fotók: Fb
Hétfőn tehát Nemecsek törölte előző napi bejegyzését, s elnézést kért. Érdemes figyelmesen elolvasni a rövid szöveget:
Zoom
A baloldali hírportálok Nemecsek újabb bejegyzését azonnal közhírré tették. A Magyar Narancs című zsidólap például ezzel a címmel rukkolt elő: „Vecsei H. Miklós meggondolta magát, most bocsánatot kér”. (Ha már Magyar Narancs, nem állhatom meg, hogy idézzek korábbi cikkükből egy rövid részt: „A Molnár Ferenc regényéből készült musical, a Pál utcai fiúk /helyesen: A Pál utcai fiúk/ 2016 óta fut nagy sikerrel a Vígszínházban. A darab legismertebb dala a Mi vagyunk a Grund, ami rendre felszólal ellenzéki tüntetéseken”. Felszólal? A dal?)
Első olvasatra talán meglepő, miért kér bocsánatot Nemecsek, hiszen véleményt mondott, sértő célzat nélkül. Van egy nagyon fontos rész ebben a szövegben. Azért kér elnézést Nemecsek, mert (mint írja) rosszul értelmezte a dalt. Hogy ez pontosan mit jelent, azt későbbi hozzászólásából tudjuk meg.
Zoom
Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt hozzászólt az újabb Nemecsek-bejegyzéshez, Nemecsek pedig válaszolt. S Nemecsek tiszteletteljes válasza után már nincs homály. Gyilkos erejű irónia van a tegnapi bejegyzésben, s a Karácsonynak adott későbbi válaszban.
Nemecsek elmondja Karácsonynak, hogy ez a dal Dés szerint nem mindenkié, csak a Dés-féléké. Dés szerint például a Jobbiké sem a dal, miközben köztudott (teszem hozzá már én), az önkormányzati választásra a Jobbik végleg összeborult a liberális és/vagy baloldali pártokkal, ez pedig ellentétes azzal az állítással, amelyet Karácsony megfogalmazott. Majd jön a legjobb mondat: „Félreértettem a darabunk üzenetét, és eddig nem a szerzők szándéka szerint játszottam.” Igen, Vecsei balga módon azt gondolta, a grund közös, holott Désék szerint nem.
Nemecsek most találkozott a valósággal. A grundon ugyanis csak annak van helye, akit Désék oda beengednek (persze még ez sem egészen igaz, mert a méltán összetöppedt Jobbikot úgy engedték be, hogy olykor-olykor nyíltan szégyellik, miközben Jobbik-rendezvényen is „felszólal” a grundos dal). Ezt mondja, ha nem is ilyen nyíltan, Nemecsek, azaz Vecsei H. Miklós. Ő tehát félreértette a szerzői szándékot, s azért kért elnézést Déstől, a Désektől, mert azt hitte naiv módon, hogy ez a haza a Dések szerint mindenkié. Most azonban már érti a dal valódi üzenetét.
Nem tudom, kicsoda Nemecsek-Vecsei, nem ismerem. Most találkozott a valósággal, felébredt balgaságából. Iróniája, nem tagadom, tetszik.
B.Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready