2020. május 31., vasárnap, Angéla, Villő, Zengő napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:05 Kirepülő landolt egy háztetőben a németországi Langenhahnban09:30 Szlávik: egészségügyi dolgozók BCG-vakcinával újraoltásával vizsgálják a hatásosságát09:17 Torlódás Nagylaknál és Záhonynál08:57 Meghalt 2 idős, krónikus beteg, 3876-ra emelkedett a fertőzöttek száma08:53 A második világháború óta példátlan a mozgósítás a négererőszak ellen 08:36 Belgium kiállt a WHO mellett08:20 Júliusban indulnak a tengerparti üdülőhelyekre a charterjáratok07:59 Bűvös számot ért el a covidosok száma07:42 Kettős késelés Gyulán - egyik sérült nem élte túl07:30 Kilenc év után szállított újra asztronautákat a fedélzetén amerikai űrhajó - először magáncég06:52 Két csapat tíz koronavírusos játékosa miatt elmarad egy ukrán bajnoki22:38 Origo: elhagyta a Jákobbik süllyedő hajóját két zalaegerszegi tagja, ezzel megszűnt az alapszervezet22:07 Pompeo a kémkedéssel vádolt volt tengerészgyalogos szabadon bocsátását követeli Moszkvától21:15 Biztonságos turisztikai folyosóval mentené a menthetőt a spanyol kormány20:51 Tébolyult nacionalizmus helyett uniós zászlókat! - Kari Geri trianoni ötletén akadt ki egy rajongója
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

A 729 halott vöröskatona

Reklám

Jeles történelmi évfordulók alkalmából, nemzeti ünnepek kapcsán történészek, politikusok beszélnek az akkori eseményekről, méltatják a hősöket, elemzik a történteket. Idén október 23-án is minden bizonnyal így lesz, sorra olvassuk, halljuk majd a beszédeket, s ez így rendjén is van, éppen ezért nem állok be a sorba, portálunk hasábjain nem hagyományos módon emlékezem, nem térek ki az ’56-os folyamatokra – hiszen megteszik ezt mások helyettem.
Akkor vajon mi végre koptatom a billentyűzetet? - tehetik fel teljes joggal többek a kérdést. Azért, mert meg vagyok győződve róla, a magyarság hősiesség tekintetében a világ élvonalába tartozik, és ezt senki nem vitathatja el tőlünk, ahogy azt sem, hogy 1956-ot a világ minden pontját a mai napig tisztelik.
De miért tisztelik és emlékeznek erre még mind mostanáig, hiszen a világtörténelem tele van felkelésekkel, forradalmakkal, kisebb-nagyobb helyi összecsapásokkal? Azért, mert, bár fejet hajtunk az összes kelet-európai nemzet azon bátor hősei előtt, kik szembeszálltak a vörös uralommal akár az 1953-as berlini felkelésben, akár tanúsítottak páratlanul elszánt passzív ellenállást, mint lengyel barátaink, vagy említhetjük a „prágai tavaszt”, de a keleti blokkban ilyenre nem volt példa, mint ami 1956-ban történt Magyarországon.
Zoom
Történészek egybehangzó véleménye szerint a magyar felkelésnek nem volt tulajdonképpeni (értelmiségi) vezetőrétege. De ez nem is meglepő, hiszen a bolsevista vérbíróság 1946-ban kiirtotta a magyar intelligencia színe-javát, akit pedig nem, azt vagy emigrációra, vagy örök hallgatásra kényszerítette. Ekképpen állhatott tehát elő, hogy egyszerű (és itt nem dehonesztáló értelemben) munkások és diákok, „pesti srácok” vették fel a küzdelmet nem csak a bolsevikok hazai helytartóival szemben, de november 4-e után, mikor a Forgószél hadművelet jegyében a Vörös Hadsereg lerohanta hazánkat, nekik sem adták meg magukat, valljuk be, nem kis meglepetést okozva ezzel a szovjet erőknek.
Az természetesen nem lehetett kérdéses, ki kerekedik felül, hiszen míg az egyik oldalon az akkori világ egyik legerősebb, városi frontharcászatra felkészített hadserege állt, mely már messze nem volt azonos az 1944-45-ös inváziós sereggel, melyeket igen nagy mértékben töltöttek fel belső-ázsiai népek kevésbé képzett fiaiból, ellenben ez a hadsereg már etnikailag is döntően oroszokból állt, és vitathatatlanul képzettebbek voltak (ha nem lett volna elég a túlerő, mint 12 évvel korábban). Mindezt csak azért érdemes leszögezni, mert minden józan számítás szerint nem kellett volna, hogy különösebb akadályt jelentsen pár „gerilla” leverése, és abban nincs is semmi meglepő, hogy nagyságrendileg 2500 magyar szabadságharcos lelte halálát, azt azonban igyekeztek titkolni, és csak a rendszerváltások környékén, szovjet levéltári adatokból tudhatta meg a nagy nyilvánosság, hogy 729 vöröskatona esett el ezekben a napokban.
Itt most álljunk meg egy pillanatra.
Képzeljük magunkat annak a pesti srácnak a helyébe, ki még csak 16-18 éves, farkasszemet néz a nagykörúton egy T-54-es szovjet páncélossal, és nem elfut, hanem teljes erejével hozzávágja a Molotov-koktélt, minek következtében a személyzet vagy bennég, vagy pedig csak rendkívül súlyos égési sérülésekkel éli túl az támadást.
Ha megértjük a jelenet lélektanát, tudni fogjuk, mi az oka annak, hogy itt, annyi csapás után él még ez a nemzet a Kárpát-medencében. De az az orosz katona is, aki túlélt egy ilyen támadást, és az összeégett arcával a tükörbe nézett, élete végéig megjegyezte, hogy ezen a földön egy olyan nemzet lakozik, mely a szabadságáért bármilyen áldozatot képes meghozni.
A 729 vöröskatona ezzel az utolsó gondolattal távozott a másvilágra.
Örök dicsőség, tisztelet és hála 1956 hőseinek!
Lantos János – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready