2020. november 25., szerda, Katalin, Alán napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:55 Perújító nyomozást rendelt el a bíróság a Balla Irma-gyilkosság ügyében11:45 Megint Szíriát támadták a zsidók11:34 Belehajtott egy autó a berlini kancellári hivatal zárt főkapujába11:23 "Letiltották" Orbán Sorosnak írt válaszát - pedig megint magyar származásúnak nevezte benne a zsidót11:01 Étvágygerjesztő állapotok a Csongrádi Kenyérgyárban10:33 Történelemhamisító, magyarellenes filmet pénzelt az OTP délvidéki leányvállalata10:02 Az ausztráliai Victoria állam betiltja a nemi eltévelyedettek gyógyítására irányuló kezeléseket09:44 106 beteg halt meg, 3806-tal nőtt a fertőzöttek száma09:21 Polt megmagyarázta: nem is korrupció az, amit mi annak látunk08:52 Huszonnyolc határsértőt találtak egy kamionban Csanádpalotánál08:23 Egymilliárd dolláros csalás Kaliforniában07:57 Biden nem késlekedik: állampolgárságot ad az illegálisoknak, és újabbakat hív az országba07:44 Megjelent az Omega új lemeze, a Testamentum07:32 Tajvan saját tengeralattjárókat épít06:54 Kínában épít Scania teherautógyárat a Volkswagen konszern
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

A cigányok továbbra sem szeretnének dolgozni

A címben foglalt állítás az egyik legáltalánosabb sztereotípia, mely kollektíve munkakerülő, lusta népségnek állítja be a cigányságot, holott csak a kirekesztő szemlélet az oka, hogy nem látjuk őket dolgozni, mondják a liberális valósághajlítók. De mit tegyünk, ha például az Opre Roma cigány párt azzal az ötlettel áll elő, hogy vezessék be a feltétel nélküli alapjövedelmet? Vizsgáljuk meg.
Zoom
Forrás: YouTube
Néhány napja Facebook-oldalukon bejelentették:
Kedves barátaink!
Ma levélben kerestük meg a belügyminisztériumot az alapjövedelem bevezetésével, a családi pótlék és a családi adókedvezmény drasztikus emelésével, valamint a titkosítások megszüntetésével kapcsolatban!
Opre Roma
Sőt, a „roma szemmel, hetente megjelenő közéleti elemző műsorban” Kamarás István, a párt vezetője és Lakatos Lajos esélyegyenlőségi (bármit is jelentsen az) szakember lamentál majd egy órán át a témáról, magasabb fokú türelemmel bíró olvasóiknak ajánljuk.
(Egyébként ezt muszáj leírni, a videóban is elhangzik, jobb, ha tudjuk, a robotizáció miatt nem tudnak dolgozni a cigányok. Pedig akarnak.)
Önmagában persze azért, mert ők felvetették, még nem biztos, hogy kell foglalkozni az egésszel, bár tudjuk, az Opre Roma az, mely Északkelet-Magyarországból szeretne 4 megyét kiszakítani, s ott megalapítani az „önálló cigány tartományt”, tehát hallottunk már róluk. A másik fő mondanivalójuk pont a feltétel nélküli alapjövedelem, a „cigány tartományt” is akképpen képzelnék el, hogy a magyar állam azért biztosítsa számukra a feltétel nélküli jövedelmet. Most úgy tűnik, nincs türelmük ezt kivárni, már a meglévő határokon belül is szeretnék kiharcolni. Nyilván, joggal lehet megmosolyogni az egészet, amiért azonban mégis érdemes kitérni erre a nettó szélsőbalos felvetésre, hogy ezzel azért nincsenek egyedül a politikai térben. Pártok részéről persze nem halljuk még nyíltan, leszámítva a marginális méretű, de annál hangosabb Párbeszédet, csak burkoltan vagy (több) évtizedes tervként, de egyes szélsőbaloldali és neoliberális közéleti személyiségektől már az elmúlt években igen. Például Gulyás Mártontól vagy a köreinkben már a 90-es évektől kezdve méltán „népszerű” Tamás Gáspár Miklóstól, és még sokan másoktól. (A lassan a Párbeszéd szintjére süllyedő MSZP-nél is visszatér jó pár éve, mint vitaalap, de nem álltak be még nyíltan mögé - a szerk.)
Zoom
Forrás: partizan.merce.hu
Azért azt szögezzük le, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet sehol nem vezették még be, amire hivatkoznak, hogy igen, ott is azért erős megkötésekkel, de lényegében kijelenthető, ez sehol a világon nincs. Egyébként pedig teljesen ellentmond a józan észnek, a logikának és az igazságosság elvének, nem beszélve a gazdasági érdekeknek. Lényege, hogy egy ország minden polgára jogosult lenne egy rendszeres pénzösszegre, függetlenül életkorától, családi állapotától, munkaerőpiaci státuszától és minden más tulajdonságától.
Közgazdaságtani szempontból elég annyi hozzá, a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése rövidebb és hosszabb távon is hátrányosan érintené az adott ország versenyképességét. Az alapjövedelem visszavetné a munkaerő kínálatát, továbbá minőségi értelemben is rombolná azt, továbbmenve pedig a valós szociális problémákra sem adna megfelelő választ. Tulajdonképpen a feltétel nélküli alapjövedelmet nevezhetjük fix segélynek is. Több kutatás is született arról, hogy ez a segély a társadalom mentális és pszichés fejlődésére is negatívan a hatna. Számos tanulmány szerint az alacsonyabb foglalkoztatási és aktivitási rátával jellemezhető régiókban magasabb a szenvedélybetegségek és az öngyilkosságok aránya. E kedvezőtlen társadalmi hatások az említett makrogazdasági problémákat hosszabb távon tovább mélyíthetik.
Összegezve tehát, érteni véljük, miért vetik fel a fix segélyt az Opre Roma és a különféle anarcho-kommunista elemek, ez viszont szöges ellentétben áll a mi jobboldali és organikus társadalomról alkotott képünkkel. Az érdemelvű szemléletünkkel, mely ebben a tekintetben csakis munkaalapú lehet, a szorgalmasabbat jutalmazza, a leszakadókat szeretné felemelni, nem pedig a rátermettebbeket lehúzni alacsony, vegetáló színvonalra.
Lantos János – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready