Bezár!
2020. augusztus 10., hétfő, Lőrinc, Csilla napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:09 Lengyel ügyészségi vizsgálat is indult a buszbaleset ügyében17:48 Petrov Anatolij nevét vette fel a pécsi uszoda17:27 Belorusz elnökválasztás: a 10 százalékos Szvjatlana már a hatalom békés átadásáról tárgyalna 17:23 Lemond a libanoni kormány16:54 Kiváló fiaitól veszi el az állampolgárságot a hálátlan Belgium16:33 Már a németországi szocdemek is a jobbszéltől várják a megváltást16:05 Vonat elé hajtott egy autó Szügyben - egy gyereket is kimentettek a járműből 16:01 Az öt pont teljesítéséről írt hosszú levelet Orbán Kövérnek15:21 Kínai vadászgépek kóstolgatták a tajvani légteret az amerikai miniszter látogatása alatt14:58 Puskás-musicalt mutatnak be augusztus 20-án az Erkel Színházban14:32 Mielőtt meghalt, az őrökre támadt egy dühöngő cigány a sátoraljaújhelyi börtönben - így kell mártírt csinálni belőle13:56 Természetesen egy zsidó készíti el a világ legdrágább védőmaszkját 13:19 Országszerte folytatódik a vérszívóirtás12:51 Lemondott a libanoni igazságügyi miniszter is12:14 Forgalomcsillapítási mintaprojektnek keresztelték el a legújabb autósszívatást Geriék
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

A cigányok továbbra sem szeretnének dolgozni

Reklám

A címben foglalt állítás az egyik legáltalánosabb sztereotípia, mely kollektíve munkakerülő, lusta népségnek állítja be a cigányságot, holott csak a kirekesztő szemlélet az oka, hogy nem látjuk őket dolgozni, mondják a liberális valósághajlítók. De mit tegyünk, ha például az Opre Roma cigány párt azzal az ötlettel áll elő, hogy vezessék be a feltétel nélküli alapjövedelmet? Vizsgáljuk meg.
Zoom
Forrás: YouTube
Néhány napja Facebook-oldalukon bejelentették:
Kedves barátaink!
Ma levélben kerestük meg a belügyminisztériumot az alapjövedelem bevezetésével, a családi pótlék és a családi adókedvezmény drasztikus emelésével, valamint a titkosítások megszüntetésével kapcsolatban!
Opre Roma
Sőt, a „roma szemmel, hetente megjelenő közéleti elemző műsorban” Kamarás István, a párt vezetője és Lakatos Lajos esélyegyenlőségi (bármit is jelentsen az) szakember lamentál majd egy órán át a témáról, magasabb fokú türelemmel bíró olvasóiknak ajánljuk.
(Egyébként ezt muszáj leírni, a videóban is elhangzik, jobb, ha tudjuk, a robotizáció miatt nem tudnak dolgozni a cigányok. Pedig akarnak.)
Önmagában persze azért, mert ők felvetették, még nem biztos, hogy kell foglalkozni az egésszel, bár tudjuk, az Opre Roma az, mely Északkelet-Magyarországból szeretne 4 megyét kiszakítani, s ott megalapítani az „önálló cigány tartományt”, tehát hallottunk már róluk. A másik fő mondanivalójuk pont a feltétel nélküli alapjövedelem, a „cigány tartományt” is akképpen képzelnék el, hogy a magyar állam azért biztosítsa számukra a feltétel nélküli jövedelmet. Most úgy tűnik, nincs türelmük ezt kivárni, már a meglévő határokon belül is szeretnék kiharcolni. Nyilván, joggal lehet megmosolyogni az egészet, amiért azonban mégis érdemes kitérni erre a nettó szélsőbalos felvetésre, hogy ezzel azért nincsenek egyedül a politikai térben. Pártok részéről persze nem halljuk még nyíltan, leszámítva a marginális méretű, de annál hangosabb Párbeszédet, csak burkoltan vagy (több) évtizedes tervként, de egyes szélsőbaloldali és neoliberális közéleti személyiségektől már az elmúlt években igen. Például Gulyás Mártontól vagy a köreinkben már a 90-es évektől kezdve méltán „népszerű” Tamás Gáspár Miklóstól, és még sokan másoktól. (A lassan a Párbeszéd szintjére süllyedő MSZP-nél is visszatér jó pár éve, mint vitaalap, de nem álltak be még nyíltan mögé - a szerk.)
Zoom
Forrás: partizan.merce.hu
Azért azt szögezzük le, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet sehol nem vezették még be, amire hivatkoznak, hogy igen, ott is azért erős megkötésekkel, de lényegében kijelenthető, ez sehol a világon nincs. Egyébként pedig teljesen ellentmond a józan észnek, a logikának és az igazságosság elvének, nem beszélve a gazdasági érdekeknek. Lényege, hogy egy ország minden polgára jogosult lenne egy rendszeres pénzösszegre, függetlenül életkorától, családi állapotától, munkaerőpiaci státuszától és minden más tulajdonságától.
Közgazdaságtani szempontból elég annyi hozzá, a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése rövidebb és hosszabb távon is hátrányosan érintené az adott ország versenyképességét. Az alapjövedelem visszavetné a munkaerő kínálatát, továbbá minőségi értelemben is rombolná azt, továbbmenve pedig a valós szociális problémákra sem adna megfelelő választ. Tulajdonképpen a feltétel nélküli alapjövedelmet nevezhetjük fix segélynek is. Több kutatás is született arról, hogy ez a segély a társadalom mentális és pszichés fejlődésére is negatívan a hatna. Számos tanulmány szerint az alacsonyabb foglalkoztatási és aktivitási rátával jellemezhető régiókban magasabb a szenvedélybetegségek és az öngyilkosságok aránya. E kedvezőtlen társadalmi hatások az említett makrogazdasági problémákat hosszabb távon tovább mélyíthetik.
Összegezve tehát, érteni véljük, miért vetik fel a fix segélyt az Opre Roma és a különféle anarcho-kommunista elemek, ez viszont szöges ellentétben áll a mi jobboldali és organikus társadalomról alkotott képünkkel. Az érdemelvű szemléletünkkel, mely ebben a tekintetben csakis munkaalapú lehet, a szorgalmasabbat jutalmazza, a leszakadókat szeretné felemelni, nem pedig a rátermettebbeket lehúzni alacsony, vegetáló színvonalra.
Lantos János – Kuruc.info
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready