2020. október 31., szombat, Farkas napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:10 A Feldjägerkorps és más államok katonai rendészete16:53 A fekete péntekek nem számítanak az Amazonnak Franciaországban16:21 Nagy az érdeklődés a Felvidéken: akinek negatív a tesztje, arra a jövő héten már nem vonatkozik a kijárási tilalom16:07 Budaházy György: Tanács Orbán Viktornak15:48 Golán-fennsíki drúzok kimenekítették vallási elöljárójuk holttestét egy izraeli kórházból15:13 Elhunyt Sir Sean Connery14:54 Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt köröz a rendőrség valami YouTube-cigányt14:23 Örményország Oroszországhoz fordult segítségért Hegyi-Karabah ügyében13:48 Néhány napja még Olaszországban korzózott a nizzai fejlevagdosó13:34 Kari Geri is lájkolhatja a barcelonai tüntetéseket12:49 Emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma12:30 Újabb niggerbűnöző halála miatt égnek az amerikai zászlók, ezúttal Vancouverben11:50 Közel négyezer új fertőzött és 52 halott a legújabb hazai koronamérleg11:39 Pécsen is megjelent a tigrisszúnyog11:08 Idén egy videomegosztón keresztül lehet követni az Országos Rajzfilmünnepet
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika, Videók :: :: Hozzászólások

Októberi hősök

Reklám

Október 15-e van, sokaknak csak egyetlen nap a sok közül, és fogalmuk sincs róla, hogy 1944-ben ezen a napon milyen jelentőségteljes esemény történt a magyar és az európai történelem számára egyaránt. De hát honnan is tudna róla az "átlagember"? Ha van is valami fogalma az eseményekről, a "győztesek írják a történelmet" elvnek köszönhetően egészen biztosan nem pozitív dolgok jutnak eszébe a nyilasokról, hungaristákról, a hatalomátvételükről pedig végképp nem. Pedig mint elődeink oly sokszor, ők is megvédték az ország becsületét, miközben bizonyították szűnni nem akaró igazságérzetünket, kiváló harci morálunkat, áldozatkészségünket, tettekre kész mentalitásunkat.
Zoom
Szálasi Ferenc a Honvédelmi Minisztérium bejáratánál, közvetlenül a hatalomátvételt követően, 1944. október 16-án (fotó: Wikipédia)
A magyar nemzetiszocializmusnak a hatalomra jutás ellenére számos tragédiával kellett szembenéznie a két világháború között. Persze hosszú és rögös útja tette olyan erőssé, amilyen volt, mégis – a Horthy-korszak során többször – érték olyan veszteségek, amelyek komolyan megnehezítették a hatalomig vezető utat. A külső, negatív erőhatásokat (Bethlen-féle nyilasellenes lobbi, nemtelen támadások jobbról és balról egyaránt stb.) nem számítva, ilyen tragédia volt a szegedi gondolat megálmodójának, Gömbös Gyulának Horthyék általi háttérbe szorítása, majd miniszterelnöksége idején bekövetkezett tragikus halála, a véget nem érő civódások a tucatnyi nemzetiszocialista párt között, valamint az 1944. őszi politikai helyzet.
Részletesebb kifejtést talán egyedül a legutolsó igényel, Gömbösről mindenesetre annyit, hogy a szó szoros értelmében ugyan nem számított nemzetiszocialistának vagy éppen hungaristának, viszont munkássága és tettei nyomán egészen nyugodtan nevezhetjük előfutárnak. Nemzeti és szociális gondolatait Hitlert és Mussolinit bőven megelőzve is hangoztatta, korai halála pedig nem csak a magyar nemzetiszocializmus, de az egész ország számára tragédia volt.
1944 októbere már egyértelműen a háború záró szakaszának tekinthető, az esély a győzelemre minimális volt, egy kedvezőbb status quo és ezáltal egy, az első világháborúsnál emberibb békerendszer kiharcolására viszont még volt lehetőség. Ennek, illetőleg a bolsevizmus elleni kérlelhetetlen harc jegyében vállalták magukra a nyilasok a magyar történelem egyik leghálásabb, s egyben leghálátlanabb feladatát. Egyrészt hálás, mert egy olyan időszakban mutatták meg a magyarságnak, mit jelent a végsőkig, becsülettel harcolni, amikor Horthyék árulása után a legnagyobb szükség volt a nemzet lelkének életben tartására, másrészt hálátlan, mert még maguk a hungaristák is tudták, hogy a vereség esetén mennyi gyűlöletet és hazugságot fog az utókor rájuk aggatni. Ennek ellenére egy percig nem volt kérdés, hogy cselekedjenek-e, a hatalomátvétel pedig szinte vérmentesen és békésen történt.
Zoom
Honvédő harcra buzdító nyilaskeresztes plakátok. Nagy szükség volt a jó harci morál szinten tartására (forrás: Fortepan)
Az, hogy a korrumpálódott várcimboraság nem szándékozik végigharcolni a háborút és tálcán kínálná az országot a bolsevistáknak, ha ez saját túlélésüket biztosítaná, már hónapokkal ezelőtt sejthető volt, a magyar nemzetet (különösen a hadsereget) mégis sokként érte a kiugrási (helyesebben inkább átállási) kísérlet nyilvánosságra kerülése. Így a hatalomátvételt megkönnyítette a magyar hadsereg jobbára kedvező morálja (az összlétszámhoz képest elenyésző volt azok száma is, akik önszántukból átálltak a szovjetek oldalára), valamint a szívós és kitartó hungarista építkezés, amelynek jegyében hosszú évek alatt minden fontosabb pozícióba, hivatalba sikerült hungaristákat juttatni, vagy éppen beépíteni. Ennek a hivatali infrastruktúrának köszönhetően könnyedén leuralhatták a politikai teret, minimális esélyt hagyva az esetleges morálzüllesztő akcióknak.
Mindezek ellenére '44 októbere már nem tette lehetővé a magyar nemzetiszocializmus kibontakozását, az áprilisig tartó vészterhes időszak szinte kizárólag a szovjetek, illetőleg az angolszász légi terroristák elleni harcokról szólt. Szálasi Ferenc elgondolásai sem tudtak manifesztálódni, így a hungaristák ténylegesen úgy irányították az országot, hogy a saját programjukból szinte semmit sem tudtak megvalósítani, és a magyar nemzet nem eszmélhetett rá békeidőben a nemzetiszocializmus alkotó szellemére. Hálás és egyben hálátlan történelmi szerep, ahogy fentebb írtam.
Zoom
Magyarország hungarista címere 1945. január 1-jén lett bevezetve, és sajnálatos módon csak néhány hónapot élt meg
Attól a történelmi tehertételtől, amit a második világháború pokla, a "győztesek írják a történelmet" kegyetlen elvrendszere, valamint az idegenszívű politikai korrektség rakott a nyilasokra, soha az életben nem fognak tudni szabadulni. Ennek ellenére, vagy épp ezért a hungarizmus halhatatlan gondolatai túléltek mindennemű oktalan gyűlöletet, és mind a mai napig vezércsillagként lebegnek azoknak, akik hajlandók lemosni magukról a politikai korrektség minden mocskát és tisztán szemlélni a 20. századi történelmet (is).
Most pedig beszéljen helyettem ez a nemzetiszocialista hatalomátvételről szóló korabeli filmhíradó. Remekül elénk tárja, mitől (és kiktől) akarták óvni ezek az önfeláldozó hősök a hőn szeretett országunkat. A történelem azonban kegyetlen útitárs. A hungaristáknak halál, elnyomás és üldöztetés járt, a "kávéházi konrádok" viszont erősebbek és gátlástalanabbak, mint valaha.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info 
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready