Bezár!
2021. január 24., vasárnap, Timót, Surány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:59 Trump kemény munkája nem vész el: nagykövetséget nyit az Egyesült Arab Emírségek Tel-Avivban16:25 Joghurttal ünnepelték "román barátaink" a "kis egyesülést"16:14 A holland rendőrség őrizetbe vette a sárga Escobart15:46 Tényleg semmi szükség kerítésre: sok elszenesedett holttestet találtak Mexikóban, az amerikai határ közelében14:59 "Keményen az asztalra csaptunk" - mondta az Európai Tanács elnöke14:23 A demokrácia csodája: továbbra is "jobboldali-szociáldemokrata" elnöke lehet Portugáliának13:57 Lapátra tették a Hertha vezetőedzőjét - Dárdai visszatérhet13:41 Eljött a női kvóták ideje a madridi Prado múzeumban is - mindezt a takarékosság jegyében13:02 Az iraki vezetés ma elárasztotta a jogvédők könnycsatornáit12:26 Lassan érkezik a vírus antiszemita variánsa11:57 OGYÉI-főigazgató: idő kérdése, és Európában szerephez jut a Szputnyik V11:40 Tizenegy bányászt kimentettek a berobbant kelet-kínai aranybányából11:23 Az "elveszett jobboldali szavazat" mítoszának cáfolata11:06 Közútkezelő: újra téliesebbek az útviszonyok10:51 Szijjártó: kész a megállapodástervezet a kínai vakcináról, csak alá kell írni, ha megkapja a hazai engedélyt az oltóanyag
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika :: :: Hozzászólások

A szerbiai Német Népi Szövetség elnöke kitiltott a közösségi oldaláról

Reklám

76 éve, 1944 őszén kezdték meg a Tito partizánjai, szerbek és más szláv népek, a délvidéki magyar és német polgári személyek tömeges gyilkolását, táborokba gyűjtését és elűzését. Meglepődve olvastuk Weiss Rudolf szerbiai német kisebbségi vezető újra kitett Fb-bejegyzését arról, hogy a csehországi Pilsenben több közép-kelet-európai ország német kisebbségi szervezetének vezetőivel öt évvel ezelőtt közösen Megbékélés az igazságon keresztül címmel konferenciát rendeztek, s közben a lidicei áldozatokra is emlékeztek. Többekkel együtt feltettük a kérdést: nem kellene már felhagyni az ilyen egyoldalú, megalázkodó megnyilvánulásokkal? Rudolf Weiss válasz helyett kitiltott bennünket a közösségi oldaláról.
Zoom
Weiss Rudolf megkoszorúzza a lidicei emlékművet (fotó: Fb)
Weiss Rudolf, a szerbiai Német Népi Szövetség (Deutscher Volksverband) elnöke a közösségi oldalára október 10-én kitett egy fényképekkel illusztrált posztot, amelyben azzal dicsekszik, hogy az általa vezetett Szövetség az első olyan szerbiai német szervezet, amely a nácizmus külföldi üldözöttei emléke előtti tisztelgést is fontosnak tartja. A szabadkai illetőségű Weiss posztjában leírja: Lengyelország, Ukrajna, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Ukrajna, Szerbia, Csehország és Szlovénia német kisebbségi szervezeteinek képviselői a csehországi Pilsenben, 2015-ben Megbékélés az igazságon keresztül címmel kegyeletes konferenciát rendeztek a Lidicei Emlékparkban. Weiss öt évvel ezelőtti sajtóbeszámolókat idézve leírja még, hogy ő is fejet hajtott a nácizmus lidicei áldozatainak emléke előtt, s megkoszorúzta az emlékművet.
Zoom
Weiss Rudolf Fb-bejegyzése a nácik bűneiről
Weiss Rudolf fentebb ismertetett posztját kommentelve föltettük a kérdést: az események után ennyi idő elteltével nem kellene már felhagyni ezzel a véget nem érő megalázkodással, gazsulálással a különféle szláv népek előtt? Meg azt is szerettük volna megtudni: pont most, a délvidéki németség és magyarság ellen a partizánok által végrehajtott tömeggyilkosságok, a valódi haláltáborok (Gádor, Szávaszentdemeter, Rezsőfalva, Mollyfalva stb.) fölállítása kezdetének évfordulóján kellett ezt az újabb megalázkodó emlékezést fölidézni? A megbékélés nevében mikor kértek bocsánatot a szerbek a németektől a haláltáborokért, a tömeges elűzésekért, a tömeggyilkosságokért, a magántulajdon elrablásáért?
Zoom
Csehek ujjonganak egy meglincselt szudétanémet polgári személy teteme felett (fotó: Bundesarchiv)
Zoom
Elűzésükre várakozó, a csehek által horogkereszttel megjelölt szudétanémetek (fotó: Bundesarchiv)
Ha már Pilsen és Lidice, föl kell tenni a kérdést: a csehek kértek-e már valamikor bocsánatot azért, hogy a második világháború végén hárommillió (!) szudétanémetet űztek el lakóhelyükről, s óvatos becslések szerint is legalább 30 ezret még helyben meggyilkoltak? Vagy arra is kíváncsiak lennénk, Sehr Geehrter Herr Weiss (Tisztelt Weiss Úr), hogy a fene nagy „Megbékélés az igazságon keresztül” hozadékaként miért nem érvénytelenítették, hatálytalanították a csehek (no meg a szlovákok is) a németeket és magyarokat egységesen kollektív bűnösként megbélyegző, rasszista Benes-dekrétumokat? A prágai állami tévé három évvel ezelőtt bemutatott egy addig titokban tartott korabeli dokumentumfilmet, amelyen a többi között az látható, hogy cseh partizánok a háború végén a nyílt utcán gyilkolnak halomra, járművekkel halálra taposnak szudétanémet polgári személyeket. Például Pilsenben, 2015-ben a konferenciával és koszorúzással egybekötött lidicei emlékezésen ezekért, a dokumentumfilmen is látható németellenes gaztettekért – a kölcsönösség jegyében – esetleg kért valaki bocsánatot a németektől?
Weiss Rudolf szerbiai német kisebbségi vezető a fentebb említett, gazsuláló, megalázkodó és egyoldalú posztját a fenti tények tudatában tartottuk feleslegesnek, s kérdeztük meg tőle, hogy mi szükség van ilyesmire. Weiss a kommentünk olvastán nem sokat késlekedett, hanem habozás nélkül kitiltott a közösségi oldaláról. Nem vettük volna észre a délvidéki német kisebbségi vezető kitiltó húzását, ha néhány ismerősünk – köztük hazai svábok is – nem közlik velünk, hogy Weiss a bíráló megjegyzésükért őket is feketelistázta.
Hering József – Kuruc.infoFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás
Állítólag növekszik az oltási kedv hazánkban, kampányt is indít a kormány. Ön kérte már, vagy kérni fogja az oltást?
» Igen» Nem» Még nem tudom, de meggyőzhető vagyok» Még nem tudom, de inkább nem

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready