Nem hivatalos statisztika, de talán fedi a valóságot, hogy a Magyarországon dolgozó mintegy 4,5 millió dolgozónak csupán 3-4% tagja valamilyen szakszervezetnek. Ennek nyilvánvalóan oka van, mert az igaz, hogy a Fidesz finoman szólva nem tekinti partnernek őket, ellenben léteznek kirakat-szakszervezetivezetők sokmilliós juttatásért.
Zoom
Egy korábbi sztrájk az Audinál (kép: Krizsán Csaba / MTI / MTVA)
Olvasom a hírekben, például a Magyar Postánál 2%-os „bérfejlesztés” lesz, mert 3 évvel ezelőtt abban állapodtak meg, hogy 10-15%-os emelést vezetnek be 3 évre lebontva, és erre az évre éppen 2 százalék jut, mi a gond? Teljességgel elképesztő.
Egy öntudatos társadalom alapja az, hogy képesek vagyunk kiállni magunkért. Mindenkinek van egy-egy személyes története arról, hogy ez mennyire nem valósul meg a munkahelyeinken, És ami sokkal szomorúbb, sok szakszervezet részéről sem. Tavaly ősszel megtörtént az, amikor az FKF-dolgozói kezdtek ún. vadsztrájkba, egy senki által azelőtt soha nem látott szakszervezeti tisztségviselő kezdte el őket fenyegetni kirúgással, ha azonnal nem veszik fel a munkát. Őszintének kell lennünk magunkhoz, a szakszervezetek iránti gyér érdeklődés az ilyen dolgokból is fakad.
Éppen ezért csak a tisztelet hangján lehet beszélni azokról, akik viszont bátran kiállnak azokért, akik fizetik őket, akiket képviselniük kell. Ilyen példa most az audis szakszervezet.
Ugyanis február 2-án megtartották a bértárgyalások első fordulóját az Audi Hungariánál. Csütörtökön az Audi Hungária Független Szakszervezet átadta követelését az Audi Hungaria tárgyalódelegációjának. Mint mondják, a cél az, hogy létrejöjjön egy olyan megállapodás, amely biztosítja a vállalat jövőjét, valamint a munkavállalók megbecsülését.
Az érvényben levő bérmegállapodás utolsó évében (2022. április 1. és 2023. március 31. között) a bérek átlagosan mintegy 25,5 százalékkal emelkedtek – írta közleményében az Audi Hungaria és az AHFSZ.
Ennek érdekében a szakszervezeti vezetők át is nyújtottak egy csomagot, amelyben 23%-os alapbéremelést követelnek. 18 százalékos inflációs előrejelzéssel számolnak 2023-ra.
A követeléscsomag egyéb juttatási és munkaszervezési tárgyalási pontokat is tartalmaz, így 300 ezer forint egyszeri kifizetést, valamint 600 ezer forint cafeteriát szeretnének a dolgozóknak. Az alapbéremelést már április elsejétől szeretnék megkapni, a megállapodás egy évre, 2024. március végéig szólna.
Az Audi Hungaria szerint a megfogalmazott elvárások rendkívül magasak, „több ponton nincsenek összhangban a munkaadói és a munkavállalói oldal közösen kialakított stratégiai céljaival.” A következő fordulóra a felek a követeléscsomag közös értelmezését tűzték ki célul. Reméljük, sikerrel járnak, és a példa ragadós lesz, mert a helyzetünk jobb nem, csak rosszabb lesz, nem nagyon van más út, mint a keményebb kiállás.
Persze az egész probléma eredői között ott van az is, miszerint Orbán Viktor szerint az elmúlt 12-13 év gazdaságpolitikája jó, és ami jó, azt folytatni kell... Nemhogy nem lenne szabad folytatni, de teljesen más irányt kellene venni.
Lantos János – Kuruc.info