Bezár!
2020. február 28., péntek, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
17:02 Dehogy akart Demeter Márta bárkit is lejáratni...16:58 Gaudi-Nagy Tamás fóruma a felvidéki Medvesalján16:23 Már megint15:55 "Beni Ganz nem meri megtámadni Iránt" - mondja egy kiszivárogtatott hangfölvételen a saját főtanácsadója15:38 A Volánbusz soron kívüli higiéniai intézkedésekkel védi utasait és munkavállalóit15:20 Súlyos veszteség érte a török haderőt Szírában15:08 Ketten hazamehettek a budapesti kórházi karanténból14:44 Késsel rabolt ki egy férfi egy ékszerboltot Nagykanizsán14:18 Nem azt kérdezi a NATO, mit keres Törökország Szíriában, inkább felszólítják Aszadot, hogy tegye le a fegyvert14:05 Hétfőn megkezdik a kerti zöldhulladék elszállítását Budapesten13:23 Erdogan megnyitotta a határt az Európába irányuló migránsáradat előtt - íme az első sáskák13:01 Dr. Ilkei Csaba: az első 3 év a 32-ből: 1988-1990 - Lakitelek, Magyar Televízió, MDF12:55 Történelmi mélyponton a forint12:32 A facebookos zsidók is félnek a koronavírustól11:57 Toroczkai a Horthy-megemlékezésről az ATV-ben - 3 percet kellett várni, amíg előkerültek a "halálvonatok"
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika ::

Félezer éve is Orbán árulta el a nemzet ügyét?

Reklám


Az örök Orbán
Bizánc 1453. évi ostromának van magyar szempontból egy különlegessége, nevezetesen az, hogy a török ostromtüzérség megszervezésében, s a szultán ágyúinak kiöntésében egy erdélyi magyar (?) mester, egy bizonyos Orbán segédkezett.
Tény, hogy Orbán először Konstantin, bizánci császárnak ajánlotta fel szolgálatait, azonban a császár kevélyen visszautasította, mondván, hogy Bizáncot a fal- és erődrendszere bevehetetlenné teszi. Erre Orbán mester jó pénzért török szolgálatba állt, s ott megalkotta az akkori világ legnagyobb ágyúcsodáját, amely 1km-es távolságra volt képes repíteni fél tonnás töltetét. Igaz, 6-7 használat után a monstrum eltörött, hasznavehetetlenné vált.
Orbán döntése és török szolgálatba szegődése azért felvet bizonyos kérdéseket. Mint erdélyi embernek, Orbánnak pontos fogalmai lehettek arról, hogy déli határaink mentén egy új, veszedelmes nagyhatalom jelent meg: az oszmán-török birodalom. Újdonsült szomszédunk az 1420-as évektől rendszeres rablóportyákat indított dél-erdélyi, temesközi és szerémségi területek ellen. A Balkán-félsziget államait ekkorra már a felemelkedőben lévő török birodalom sorra legyőzte, tehát várható volt, hogy történelmileg belátható időn belül átfogó támadást indít Magyarország ellen is. Ennek ellenére Orbán mégis az ellenséges birodalom szolgálatába állt, annak területi térhódítását, hadi potenciáljának megerősítését segítve aktívan elő.
Másfelől az is nyilvánvaló, hogy Orbán mestert fontos döntések meghozatalánál egyedül a pénzszerzés motiválta, nem pedig hazájának üdve és jövője. Hogyan is neveznénk meg mai szóhasználattal azt, amit Orbán tett 1453-ban? Tömören és lakonikusan: hazaárulás…
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready