2020. április 1., szerda, Hugó, Agád napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:52 New Yorkban olyan magas a halottak száma, hogy hűtőkamionokban tárolják őket09:48 Újra megnyílt a balassagyarmati határátkelő az ingázók előtt09:37 Türkmenisztánban a torkánál ragadták meg a kérdést: egyszerűen "betiltották" a koronavírust09:17 Egy louisianai szektavezérnek "Isten azt mondta", ne törődjön a járvánnyal09:01 Tizenhárom éves fiú a koronavírus legfiatalabb brit áldozata08:50 Fagyos idővel indult az április Erdélyben08:45 Még a végén a macskák számára is kijárási tilalmat rendelnek el08:31 Mától új menetrend szerint közlekednek a budapesti tömegközlekedés járatai08:04 Trump szerint "nagyon fájdalmas két hét" vár az amerikaiakra07:43 Meghalt négy beteg, 525-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, minden megyében van koronavírusos07:32 Először volt hőhullám az Antarktiszon06:56 Több száz egyeddel ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park22:55 Felhívta a mentőket azzal, hogy öngyilkos akar lenni, majd rájuk támadt - az ügyészség felfüggesztettel jutalmazná22:37 A háziorvosok nyílt levélben közlik Müller Cecíliával: nincs elég védőfelszerelésük22:32 Bulgária visszavonta a szájmaszkok kötelező köztéri viseléséről szóló rendeletet
24 óra legolvasottabbjai

Publicisztika ::

Néhány gondolat a libertáriánus ideológia atyamesterétől, a szadista márkitól

Reklám

A Zala megyei Dióskálon egy büntetett előéletű 37 éves férfi megerőszakolt egy 12 esztendős kislányt. Az embernek nem nevezhető lény korábban már ült csekélyke 2 évet ugyancsak nemi erőszak elkövetéséért. Aztán szabadulása után saját húga jelentette fel – a változatosság kedvéért – ugyanezért a cselekményért, de a büntetőeljárást megszüntették. Íme, ezt az állapotot eredményezi a neoliberális törvények lazasága és a hatósági bűnpártolás gyakorlata.
A jelenkori deviancia, nihil és „másságkultusz” egyik megalapozója volt a francia De Sade márki, aki a 18. században élt. 1789 nyarán épp a Bastille-ban ült a maga főúri lakosztályában luxuskörülmények között, de a „nagyként” elhíresült forradalmat és a börtönerőd elfoglalását már a charentoni elmegyógyintézetben köszönthette, ahová nem sokkal ama nevezetes július 14-ei nap előtt átszállították. De Sade – akinek emlékét máig őrzik szadista és szadizmus szavaink – a Filozófia a budoárban című „elmélkedésének” előszavában, amelyet a libertinusokhoz intézett, a következőképpen foglalja össze e pusztító eszmei pestis lényegi mondanivalóját:
Kéjencek, korra és nemre való tekintet nélkül! Egyes-egyedül nektek ajánlom ezt a könyvet: okuljatok tanításaiból, melyek szenvedélyeiteket pártolják, márpedig a szenvedélyek, melyektől hidegfejű, sekélyes moralisták el akarnak rettenteni, csupán eszközök a természet kezében, hogy eljuttassák az embert a természet által számára kitűzött célokhoz; csak gyönyört hozó szenvedélyeitek szavára hallgassatok, ez az egyetlen hang, amely elvezet a boldogsághoz.
Paráználkodó asszonyok! A kéjvágyó Saint-Ange (aki egy zárdaszüzet, Eugénie-t avat be egy szado-mazochisztikus rituális orgia során a kicsapongás tébolyába – L. Zs.) legyen a mintaképetek – akárcsak ő – vessetek meg mindent, ami ellentétes a gyönyör isteni törvényeivel, ezeknek láncait viselte ő egész életében.
Ti, fiatal lányok, akiket oly sokáig tartottak féken a képzelt erény és az undok vallás képtelen és veszedelmes kötelékei, kövessétek a tüzes Eugénie példáját; romboljátok szét, tiporjátok lábbal, éppoly hamar, mint ő, mindazon nevetséges előítéleteket, melyekkel ostoba szülők tömik tele gyermekeik fejét.
És ti, kedves kicsapongók, kiket ifjúkorotok óta csakis saját vágyaitok fékeznek, akiknek csakis saját szeszélyeitek szabnak törvényeket, a cinikus Dolmancé (a sátáni orgia „főpapja” – L. Zs.) legyen példaképetek; ne torpanjatok meg soha, ha – akárcsak ő – végig akarjátok járni a fajtalankodás valamennyi, virágokkal szegélyezett útját; az ő iskolájában szerezzetek bizonyosságot arról, hogy az ember néven ismeretes boldogtalan élőlény, aki akarata ellenére vettetett e szomorú világba, csak hajlamai és kedvtelései körét kiterjesztve, mindenét a kéjnek áldozva tud itt-ott rózsákat hinteni az élet tüskés útjára.
Íme a De Sade-i filozófia eszmei foglalata! A „mester” által ajánlott program a 21. századi dekadens, nyugati típusú neoliberális demokráciában a napi élet úgymond természetes velejárójává lett. Ennélfogva ma aligha csuknák elmegyógyintézetbe a hírhedett márkit. Sőt, szelleme valószínűsíthetően beköltözött napjaink számos „mértékadó” főideológusának lelkébe.
Lipusz Zsolt – Kuruc.info
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready