Szőcs Géza volt kulturális államtitkár német szakembereket hívna Magyarországra az ügynökkérdés tisztázására, és nem érti, a Fidesz miért nem rendezte eddig az ügyet - mondta a jelenleg miniszterelnöki tanácsadóként dolgozó költő a Heti Válasznak adott interjújában. Szőcs azt is elárulta, hogy még államtitkárként valóban Nyirő József hamvait vitte-e táskájában a román hatóságok által megtiltott erdélyi újratemetésre.
Az ügynökkérdéssel kapcsolatban Magyarországon és Romániában is a német mintát kellett volna követni "saját 'Gauck-intézetek' felállításával, akár szó szerint is értve" - mondta Szőcs Géza volt kulturális államtitkár a Heti Válasznak adott interjújában.
A jelenleg miniszterelnöki tanácsadóként dolgozó költő szerint fel kellett volna kérni a német szakembereket, dolgozzák ki az ország számára a megfigyelési dossziékhoz való hozzáférési jog elméletét és gyakorlatát. Szőcs, aki nemrégiben jelentette be, hogy Erdélyben édesapja is jelentett a román titkosszolgálatnak, hozzátette, tervét ebben a ciklusban már késő lenne elővezetni Orbán Viktor kormányfőnek.
"Azt viszont tényleg nem értem, hogy a Fidesz miért nem rendezte eddig az ügyet" - mondta az interjúban. "Nem hittem volna, hogy jön olyan idő, amikor az embereket nem érdekli majd az ügynökkérdés. A saját sorsuk. Pedig nem érdekli."
A bárgyú Szőcs elmondta azt is, eredményként könyveli el, hogy államtitkársága alatt a kultúrkampfot sikerült elkerülni (pedig éppen arra lenne szükség - a szerk.).
Felidézte, hogy Nyirő József erdélyi újratemetésére táskájában nem az iró hamvait, hanem az Uz Bence című könyvét vitte el.
"Annyira felajzott volt a hangulat, hogy gondoltam, kielégítem az igényeket, s ha a táskát odateszem, mindenki azt hiszi, benne vannak a hamvak. Közben végig Budapesten voltak." Hozzátette, alig várta, hogy egy román rendőr "kinyittassa a táskát, és nagyot röhöghessek a képébe".
Nyirőnek Szőcs szerint egyébként nincs politikai életműve, "nem volt a nyilas párt tagja, az árral sodródott, ami gyenge jellemre vall, de nem megalapozása vagy megkoronázása egy életműnek - olyanja neki íróként van" - mondta az interjúban. Mindamellett a volt államtitkár Nyirő részéről "talpnyaló gesztusnak" minősítette, hogy "Goebbelst dicsőítette" újságcikkekben.
(Heti Válasz - HVG nyomán)