A "gyűlölködő, szélsőjobb politikai erők európai térnyerése, a neofasiszták elleni küzdelemben" kiemelt felelősségük van a kontinens vezetőinek – nyilatkozta Nicholas Burns volt amerikai külügyi államtitkár a Boston Globe című amerikai napilapnak.
Burns a republikánus párti George W. Bush elnöksége idején töltötte be a politikai ügyekért felelős külügyi államtitkári posztot 2005 és 2008 között. Az európai szélsőjobb erősödésével kapcsolatban a görög Arany Hajnalt és a magyar Jobbikot említette példaként a politikus.
Nicholas Burns szerint a "neofasiszták" visszaszorításában Európa legrangosabb politikusainak, köztük Angela Merkel német kancellárnak és Francois Hollande francia elnöknek vezető szerepet kell játszaniuk.
A Jobbikról úgy vélekedett, hogy a két vezető politikusnak ki kellene közösítenie a magyar miniszterelnököt, amíg Orbán Viktor "nem ítéli el világos és félreérthetetlen módon a szélsőjobboldali pártot" (igencsak tájékozott lehet, ha nem vette észre, hogy Orbán ezt kb. hetente megteszi - a szerk.).
(MTI nyomán)