2019. december 8., vasárnap, Mária, Mariann, Emőke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:02 Többtucatnyi áldozatal járt egy szokásos tűzeset Újdelhiben10:31 Egyik zsidó hazudik: Washingtonban a helyettes államtitkár megcáfolta Netanjáhu nagy bejelentését10:11 Megzavarta az italozva zenét bömböltető fiatalokat a buszsofőr - egy 17 éves nyírteleki ezt nem hagyhatta annyiban09:49 Gyanúsítottként hallgatták ki a motorcsónak-bűnöző Fidesz-propagandistát09:27 Rövidesen kiengedik a kórházból a megkéselt tanárnőt09:06 Laboratóriumokban használható hidrogéngenerátor kapott innovációs díjat08:41 Sem a Vaskupola, sem az izraeli légierő nem pihent hajnalban08:17 Újra beintettek Amerikának Észak-Korea "majdnem bezárt" rakétakísérleti telepéről07:56 Még gondolkoznak rajta, hogy terrortámadás volt-e a floridai lövöldözés, de úgy néz ki, a zsidóseggnyalás húzta fel a szaúdi katonát07:34 Varga Zs. András lett a Velencei Bizottság alkotmánybírósági albizottságának az alelnöke06:54 Megugrott idén az orosz aranytartalék22:50 HVG: zaklatást tusolhattak el az Újszínházban22:26 Észak-Korea már nem hajlandó atomfegyver-mentesítésről tárgyalni Washingtonnal22:14 Három friss Nobel-díjas sürgette a klímavédelmet Stockholmban21:59 Bátorra itta magát, majd belehajtott a troliba egy Mercedes-sofőr Debrecenben
24 óra legolvasottabbjai

Lapszemle, Extra ::

Lapszemle 70 évvel ezelőttről: Az egész ország örömmel és lelkesedéssel várja a felszabaduló felvidéki magyarságot, krokodiluskönnyek Prágában

Reklám

November 4-e nemcsak gyásznap, nemcsak a szovjet tankok hadüzenet nélküli támadásának gyászos évfordulója, hanem ugyanakkor örömünnep is, hiszen hetven évvel ezelőtt már két napos volt az első bécsi döntés, melynek eredményeképpen visszatért a Felvidék egy része, s 1938 november 4-én ünnepelt az egész ország. (Hetven évvel később pedig ugyanott hazai kormányzati segítséggel magyarellenes pogromot rendeznek.) Ezzel az eseménnyel foglalkozik természetesen a korabeli sajtó is. Kiemelkedő példa erre a Hubay Kálmán által szerkesztett Magyarság című napilap is, melynek több cikkét közöljük alább (egyik-másikat sajnos csonkán).

Külön felhívnánk a figyelmet arra tényre, milyen az, amikor elsősorban létezik magyar diplomácia, másodsorban pedig ez nemzeti érdeket tart szem előtt: Tiso a végén a "veszteségek ellenére" sikerként könyvelte el a döntést, a nyugati sajtó pedig megelégedéssel nyugtázta azt, még a francia és brit lapok is.

Horthy Miklós bevonul Kassára az első bécsi döntés után
Mint ismeretes, a müncheni egyezmény záradékába olasz javaslatra bevették, hogy Csehszlovákiának Lengyelországgal és Magyarországgal fennálló területi vitáit is rendeznie kell.
1938. október 9-13. között került sor a magyar–csehszlovák tárgyalásokra (Magyarországot Kánya Kálmán külügy- és Teleki Pál oktatásügyi miniszter képviselte) Komáromban.
Kölcsönös megállapodás híján, a tárgyalások végeztével a két ország (1938. október 29-én) kérte a müncheni egyezményt aláíró nagyhatalmak döntőbíráskodását. Mivel Nagy-Britannia és Franciaország érdektelenségre hivatkozva kivonta magát a döntéshozatalból, a döntőbírók Joachim von Ribbentrop német és Galeazzo Ciano olasz külügyminiszterek voltak.
Az I. bécsi döntés 1938. november 2-án született Magyarország és Csehszlovákia vitájában, és lényegében az etnikai revíziót valósította meg.
Magyarország az I. világháborút lezáró trianoni béke által elvett területeiből visszakapott 11 927 km²-t, zömében Csehszlovákia (pontosabban az akkor már autonóm Szlovákia - és még pontosabban Felvidék - a szerk.) déli részét, benne Kárpátalja déli részével (Ungvár, Munkács, Beregszász környéke). Az 1941-es magyar népszámlálás szerint az átkerült 1 millió 62 ezer lakosnak 84%-a volt magyar és kb. 10%-a szlovák.
85 391 szlovák került át a magyar oldalra és kb. 67 000 magyar maradt a szlovák oldalon. (Emellett a Szlovákiánál maradt 89 000 főnyi zsidók többsége is magyar anyanyelvűnek vallotta magát.)
A békeidőben született első bécsi döntést az európai nagyhatalmak (beleértve Nagy-Britanniát és Franciaországot) ekkor még nemzetközi jogi érvényűnek ismerték el. Csak a II. világháború folyamán változtatták meg álláspontjukat.
Az első bécsi döntés után kb. 4 hónappal, miután 1939. március 14-én a Tiso vezette Szlovákia önállóvá vált, és másnap Hitler bevonult Prágába (létrehozva a Cseh-Morva Protektorátust), Magyarország március 15-18 között megszállta Kárpátalja fennmaradó, saját önállóságát március 14–15-én kikiáltó részét is.
(Wikipédia nyomán)

Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready