Jaross Andor feltűnést keltő nyilatkozata a zsidókérdésről:
Lehetetlen, hogy a magyar föld azok kezén legyen, akik adott esetben nyugodt szívvel veszik a vándorbotot
Győri Nemzeti Hírlap, 1939. január 5., eredetiben itt

A zsidó hóhérok kezén 1945-ben
RIMASZOMBAT, jan. 4. MTI: Jaross Andor miniszter szerdán részt vett és nagy beszédet mondott a felvidéki egyesült magyar párt rimaszombati nagygyűlésén. Tisztában voltunk azzal — mondotta többek között —, hogy ha elvágjuk a 20 év alatt kialakult gazdasági organizmus ereit, olyan gazdasági feladatok fognak előttünk tornyosulni, amelyek tőlünk áldozatkészséget, összetartó munkát kívánnak meg. Ma tehát, midőn a felszabadulás óta eltelt két hónap tapasztalatai alapján látjuk, hogy még nem rendeződtek át tökéletesen a gazdasági életkérdések, a felvidéki magyarság feladata, hogy a nehézségeket mindenki megszívlelje, mindenki a maga hatáskörében igyekezzék megtenni mindent abban a tekintetben, hogy testvéreink életfeltételei megjavuljanak.
Feladatunk most az, hogy a közszükségleti cikkek árát leszállítsuk arra a nívóra, melyet a föld népe meg tud fizetni. A magyar kormányban megvan ehhez a teljes megértés, az árkormánybiztos máris sok cikknél ért el árcsökkentést.
Ha kell, nem kesztyűs kézzel is hozzányúlunk a kartelekhez és meg fogjuk teremteni az egészséges keresztény, közgazdasági élet feltételeit, melyek lehetetlenné teszik, hogy akadjon néhány hatalmas úr, aki bányaüzemeket, vasgyárakat foglaljon össze konszernjébe és ezen keresztül diktálja az árakat.
Lehetetlen állapot az is, hogy az ország lakosságában hat százalékot kitevő zsidóság 60 százalékot foglaljon el a magyar sajtó frontján.
Nyíltan is foglalkozni kívánok a zsidóproblémával. Mi húsz éven át bőséges tapasztalatokat szereztünk abban az irányban, kiket tekinthetünk zsidóknak és kiket — akik bár zsidó származásúak — magyaroknak.
A zsidóproblémát a magyar állam keretében meg kell oldani, és lehetetlenné kell tenni azt is, hogy a magyar föld olyan emberek kezébe kerüljön, akik adott esetben nyugodt szívvel veszik a vándorbotot, mert mindenütt megtalálják a hazát. A magyar föld kizárólag olyan emberek kezén legyen, akik ezért a földért élnek és meghalnak.
(Kuruc.info)