2019. augusztus 24., szombat, Bertalan, Taksony napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet17:41 Három tonna kokaint foglaltak le Rotterdamban17:05 Közös megyei listát indít Komárom-Esztergomban a Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum stb.16:49 Nem lopott, csak önkényesen elvett autó parkolt bunkón az árokban Barcson16:32 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor hétfőn újrázik15:16 "Egyszer és mindenkorra, bármilyen formában merüljön is fel: összefog-e a Jobbik bármelyik baloldali párttal?"14:43 Szó szerint égető a helyzet: a tűzoltók 74 százaléka készül a pálya elhagyására14:04 "A tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt" - Irán új rakétát tesztelt13:29 Eltűnt egy magyarul nem tudó kisfiú Budapesten12:56 Zöldlomb utcai családirtás: fegyelmi eljárás indult a rendőrségi ügyeletes ellen12:19 Botka ellenében indul egy elvtárs Szegeden11:50 Egy török kikötő felé tart a Gibraltárról elengedett iráni tartályhajó 11:31 Robbantásos merénylet egy iraki város zsúfolt piacán
24 óra legolvasottabbjai

Lapszemle ::

Felülvizsgálják a zsidó állampolgárságokat Romániában - ide ne jöjjenek! - Lapszemle 1937-ből

Reklám

Felülvizsgálják az állampolgárságokat Romániában. Általános offenzíva a zsidók ellen.
Győri Nemzeti Hírlap, 1937. december 31., eredetiben itt
Bukarest, december 30.: Goga miniszterelnök egy olasz hírszolgálati iroda tudósítója előtt ezeket jelentette ki: Csak megismételhetem Olaszország iránt érzett ragaszkodásomat. Az Olaszországhoz való közeledés politikáját, amit támogattam akkor is, amikor ellenzékben voltam, most, hogy hatalomra jutottam, meg fogom valósítani.
A román kormány tagjai ma minisztertanácsot tartottak, amelyen Goga miniszterelnök ismertette programját. Elhatározták, hogy milyen közigazgatási intézkedéseket foganatosítanak a kormány programjának végrehajtása érdekében. A Curentul szerint a legelső intézkedések a következők lesznek: Megvonják a zsidó korcsmárosok italmérési engedélyét. Megtiltják, hogy zsidók dohány- és más állami jövedékek árusításával foglalkozhassanak. Zsidóknak ezentúl községekben tilos letelepedni. A zsidó kézben levő birtokokat kisajátítják. Felülvizsgálják az állampolgárságokat és megvonják azok állampolgári jogát, akik csalárd úton jutottak ehhez.
A belügyminisztérium rendeletére a zsidó újságírók vasúti szabadjegyét bevonták.
A Lumea Romaneasca kormánykörökből szerzett értesülés alapján közli, hogy a parlament megnyitása után azonnal feloszlatják, még mielőtt a mandátumok igazolására sor kerülne. Az új választásokat áprilisban tartják meg. A Ház feloszlatását azzal indokolják, hogy a választások eredményét nyolc napon belül nem tették közzé.
London, dec. 30. MTI. Az angol sajtó továbbra is igen komolynak látja a romániai helyzetet. Az összes lapok megegyeznek abban, hogy a Goga-féle kisebbségi kormány első intézkedései és tervei, mint pl. az összes főispánok és rendőrfőnökök elmozdítása, a közigazgatás drasztikus átszervezése, propaganda minisztérium felállítása, kétszázezer főnyi rohamosztag csapat szervezése stb. félreismerhetetlen jele annak, hogy a rövidesen bekövetkezendő új választásokon hatalmi eszközökkel teljesen lehengerelje az országot.
Külföld
London, dec. 30. MTI. Mint az Evening Standard jelenti, a lengyel és francia kormány között megállapodás jött létre, melynek értelmében Madagaszkár szigetét a Lengyelországból kivándorló zsidók számára rendelkezésre bocsátják.

Jászvásári zsidók 1941-ben
A magyarság önvédelme
Győri Nemzeti Hírlap, 1938. január 18., eredetiben itt
Az egész magyar közvélemény helyesléssel és megnyugvással fogadta Széll József belügyminiszter minapi nyilatkozatát, amelyben beszámolt az esetleges romániai beszivárgás megakadályozására életbeléptetett intézkedéseiről. A romániai politikai viszonyok változása következtében kétségtelen jelei mutatkoztak annak, hogy Magyarország felé nagyobb arányú beszivárgás van készülőben. Ez a beszivárgás nem szolgálna előnyére a magyar szociális viszonyoknak, éppen ezért a közvélemény már bizonyos türelmetlenséggel várta a megfelelő kormányintézkedést. Ez most megtörtént, s mint a belügyminiszter kijelentette, a határhatóságok szigorú rendelkezést kaptak a határforgalom éber ellenőrzésére abból a célból, hogy mindazoknak a belépését, akik szabályszerű okmányokkal, útlevéllel nem rendelkeznek, akadályozzák meg.
Önvédelemről van itt szó csupán, mert hiszen a mai magyar élet nem bír el egy nagyobb arányú idegen beáramlást és sajnos, szociális viszonyaink sem olyanok, hogy az idegen országból érkező menekülteket befogadhassuk és elláthassuk. Éppen ezért minden tekintetben csak helyeselhető az a kormányintézkedés is, amelynek értelmében hatóságaink a határon nem adhatnak beutazásra jogosító vízumot „olyan román állampolgároknak, akik az ott megváltozott politikai viszonyok miatt kényszerülnek onnan távozni, s akiknek itt tartózkodása nemzetvédelmi, vagy gazdasági szempontból nem kívánatos”. Igen helyénvaló kiegészítő intézkedés szerint az átutazási vízum is csak abban az esetben adható meg, ha az illető útlevele más állam területére jogosító vízummal már rendelkezik. Ugyancsak intézkedés történt a határszéli úti igazolvánnyal, úgynevezett alkalmi úti lappal belépni kívánó nem kívánatos elemek beszivárgásának megakadályozására. Ezt a kérdést általában nagy alapossággal, körültekintéssel oldotta meg a belügyminiszter, s mint nyilatkozatából is kitűnik, a belügyminisztérium a külképviseleti hatóságokat a vízumok megadása, illetve megtagadása tekintetében megfelelően tájékoztatta, utasította. Egyidejűleg a pénzügyminisztérium rendelkezett a határőrségek megfelelő magatartása terén is, amit természetesen kiegészít a Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság kirendeltségeinek sűrű vonatellenőrzése.
Egyelőre ezek azok az intézkedések, amelyek nemzetvédelmi és gazdasági szempontból szükségesnek mutatkoztak az esetleges romániai beszivárgás megakadályozására, de Széll József belügyminiszter hangsúlyozta, hogy továbbmenőleg is gondoskodott arról, hogy engedély nélküli beutazásokat, mindenfelől megakadályozzanak és az útleveleket szigorúbban ellenőrizzék. E gyors és határozott intézkedések lelkiismeretes megtartása alapján remélni lehet, hogy a szomszéd országban történt belpolitikai változás következményei nem fogják érinteni a magyar életet. A kormány erélyes intézkedése mindenesetre megnyugtató garancia arra, hogy a semmiképpen nem kívánatos esetleges romániai beszivárgás veszélye elmúlt s a nemzeti közvélemény a maga érdekeinek helyes védelmét látja Széll József belügyminiszter rendelkezéseiben.
(Kuruc.info)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready