Felülvizsgálják az állampolgárságokat Romániában. Általános offenzíva a zsidók ellen.
Győri Nemzeti Hírlap, 1937. december 31., eredetiben itt
Bukarest, december 30.: Goga miniszterelnök egy olasz hírszolgálati iroda tudósítója előtt ezeket jelentette ki: Csak megismételhetem Olaszország iránt érzett ragaszkodásomat. Az Olaszországhoz való közeledés politikáját, amit támogattam akkor is, amikor ellenzékben voltam, most, hogy hatalomra jutottam, meg fogom valósítani.
A román kormány tagjai ma minisztertanácsot tartottak, amelyen Goga miniszterelnök ismertette programját. Elhatározták, hogy milyen közigazgatási intézkedéseket foganatosítanak a kormány programjának végrehajtása érdekében. A Curentul szerint a legelső intézkedések a következők lesznek: Megvonják a zsidó korcsmárosok italmérési engedélyét. Megtiltják, hogy zsidók dohány- és más állami jövedékek árusításával foglalkozhassanak. Zsidóknak ezentúl községekben tilos letelepedni. A zsidó kézben levő birtokokat kisajátítják. Felülvizsgálják az állampolgárságokat és megvonják azok állampolgári jogát, akik csalárd úton jutottak ehhez.
A belügyminisztérium rendeletére a zsidó újságírók vasúti szabadjegyét bevonták.
A Lumea Romaneasca kormánykörökből szerzett értesülés alapján közli, hogy a parlament megnyitása után azonnal feloszlatják, még mielőtt a mandátumok igazolására sor kerülne. Az új választásokat áprilisban tartják meg. A Ház feloszlatását azzal indokolják, hogy a választások eredményét nyolc napon belül nem tették közzé.
London, dec. 30. MTI. Az angol sajtó továbbra is igen komolynak látja a romániai helyzetet. Az összes lapok megegyeznek abban, hogy a Goga-féle kisebbségi kormány első intézkedései és tervei, mint pl. az összes főispánok és rendőrfőnökök elmozdítása, a közigazgatás drasztikus átszervezése, propaganda minisztérium felállítása, kétszázezer főnyi rohamosztag csapat szervezése stb. félreismerhetetlen jele annak, hogy a rövidesen bekövetkezendő új választásokon hatalmi eszközökkel teljesen lehengerelje az országot.
Külföld
London, dec. 30. MTI. Mint az Evening Standard jelenti, a lengyel és francia kormány között megállapodás jött létre, melynek értelmében Madagaszkár szigetét a Lengyelországból kivándorló zsidók számára rendelkezésre bocsátják.

Jászvásári zsidók 1941-ben
A magyarság önvédelme
Győri Nemzeti Hírlap, 1938. január 18., eredetiben itt
Az egész magyar közvélemény helyesléssel és megnyugvással fogadta Széll József belügyminiszter minapi nyilatkozatát, amelyben beszámolt az esetleges romániai beszivárgás megakadályozására életbeléptetett intézkedéseiről. A romániai politikai viszonyok változása következtében kétségtelen jelei mutatkoztak annak, hogy Magyarország felé nagyobb arányú beszivárgás van készülőben. Ez a beszivárgás nem szolgálna előnyére a magyar szociális viszonyoknak, éppen ezért a közvélemény már bizonyos türelmetlenséggel várta a megfelelő kormányintézkedést. Ez most megtörtént, s mint a belügyminiszter kijelentette, a határhatóságok szigorú rendelkezést kaptak a határforgalom éber ellenőrzésére abból a célból, hogy mindazoknak a belépését, akik szabályszerű okmányokkal, útlevéllel nem rendelkeznek, akadályozzák meg.
Önvédelemről van itt szó csupán, mert hiszen a mai magyar élet nem bír el egy nagyobb arányú idegen beáramlást és sajnos, szociális viszonyaink sem olyanok, hogy az idegen országból érkező menekülteket befogadhassuk és elláthassuk. Éppen ezért minden tekintetben csak helyeselhető az a kormányintézkedés is, amelynek értelmében hatóságaink a határon nem adhatnak beutazásra jogosító vízumot „olyan román állampolgároknak, akik az ott megváltozott politikai viszonyok miatt kényszerülnek onnan távozni, s akiknek itt tartózkodása nemzetvédelmi, vagy gazdasági szempontból nem kívánatos”. Igen helyénvaló kiegészítő intézkedés szerint az átutazási vízum is csak abban az esetben adható meg, ha az illető útlevele más állam területére jogosító vízummal már rendelkezik. Ugyancsak intézkedés történt a határszéli úti igazolvánnyal, úgynevezett alkalmi úti lappal belépni kívánó nem kívánatos elemek beszivárgásának megakadályozására. Ezt a kérdést általában nagy alapossággal, körültekintéssel oldotta meg a belügyminiszter, s mint nyilatkozatából is kitűnik, a belügyminisztérium a külképviseleti hatóságokat a vízumok megadása, illetve megtagadása tekintetében megfelelően tájékoztatta, utasította. Egyidejűleg a pénzügyminisztérium rendelkezett a határőrségek megfelelő magatartása terén is, amit természetesen kiegészít a Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság kirendeltségeinek sűrű vonatellenőrzése.
Egyelőre ezek azok az intézkedések, amelyek nemzetvédelmi és gazdasági szempontból szükségesnek mutatkoztak az esetleges romániai beszivárgás megakadályozására, de Széll József belügyminiszter hangsúlyozta, hogy továbbmenőleg is gondoskodott arról, hogy engedély nélküli beutazásokat, mindenfelől megakadályozzanak és az útleveleket szigorúbban ellenőrizzék. E gyors és határozott intézkedések lelkiismeretes megtartása alapján remélni lehet, hogy a szomszéd országban történt belpolitikai változás következményei nem fogják érinteni a magyar életet. A kormány erélyes intézkedése mindenesetre megnyugtató garancia arra, hogy a semmiképpen nem kívánatos esetleges romániai beszivárgás veszélye elmúlt s a nemzeti közvélemény a maga érdekeinek helyes védelmét látja Széll József belügyminiszter rendelkezéseiben.
(Kuruc.info)