2019. augusztus 24., szombat, Bertalan, Taksony napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:26 90 év bölcsesség19:53 Míg anyjuk a benzinkúton vásárolt, füstmérgezést szenvedett három gyerek egy fővárosi lakástűzben 19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet17:41 Három tonna kokaint foglaltak le Rotterdamban17:05 Közös megyei listát indít Komárom-Esztergomban a Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum stb.16:49 Nem lopott, csak önkényesen elvett autó parkolt bunkón az árokban Barcson16:32 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor hétfőn újrázik15:16 "Egyszer és mindenkorra, bármilyen formában merüljön is fel: összefog-e a Jobbik bármelyik baloldali párttal?"14:43 Szó szerint égető a helyzet: a tűzoltók 74 százaléka készül a pálya elhagyására14:04 "A tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt" - Irán új rakétát tesztelt13:29 Eltűnt egy magyarul nem tudó kisfiú Budapesten12:56 Zöldlomb utcai családirtás: fegyelmi eljárás indult a rendőrségi ügyeletes ellen12:19 Botka ellenében indul egy elvtárs Szegeden
24 óra legolvasottabbjai

Lapszemle ::

Mussolini - lapszemle 1943-ból

Reklám

A fasizmus fajpolitikája és az antifasizmus vezérkara
Győri Nemzeti Hírlap, 1938. július 28., eredetiben itt
Rendkívül érdekes az a nyilatkozat, melyet Starace miniszter, a fasiszta párt főtitkára a fajikérdésről és a zsidóság törekvéseiről a napokban mondott Rómában.
A fasizmus - mondta Starace - már tizenöt éve faji politikát folytat, amelynek célja a faj minőségi és mennyiségi szempontokból való feljavítása. A Duce írásaiban és beszédeiben gyakran tesz említést a fajról. A fasizmus tehát itt is követi szokott eljárását. Előbb a cselekvés, azután az elvi állásfoglalás, amelyet további határozott politikai akció követ. Ami a zsidókat illeti, ők évezredek óta külön és a többiek fölött álló fajnak tekintik magukat. Közismert, hogy a fasiszta kormányzat türelmes politikája ellenére is mindenütt a maguk embereivel és eszközeivel az antifasizmus vezérkarát alkotják. A jövő évben a fasiszta kulturális intézetek főfeladata lesz, hogy pontosan kidolgozzák és terjesszék a fasizmusnak a faji kérdésről vallott elveit.
 
Mussolini
1943. július 28., eredetiben itt, itt és itt
Mussolini, a közel félszázmillió olasz rajongott Duce-je, aki keserves, harcos életiskolából emelkedett fel Olaszország vezérévé, aki a kommunizmus vesztébe züllő nemzetét kivezette a felfelé ívelés útjára, aki megtanította az olasz népet dolgozni, alkotni és elmúlhatatlanul beleírta nevét a világtörténelembe, Mussolini most, hatvanadik születésnapja előtt lelépett arról a magas polcról, hová őt nemzete helyezte.

Skorzeny kiszabadítja Mussolinit
Mussolini nagy volt, mint alkotó államférfi, nagy, mint nemzetnevelő és nagy, mint jóbarátunk.
A fascista forradalom diadalra rohamozásában, Olaszország tekintélyének megnövelésében és mint belső alkotó, ellenségei által is megcsodált zsenialitásával, mint Magyarország igaz barátja, Trianon igazságtalanságának és a jóvátétel szükségességének kimondásával, mint férfi, példás családi életével; mint apa, szeretett fia elvesztésének elviselésével megmutatta nagyságát.
De a katolikus Egyház sem felejti el neki soha, hogy kibékítette az olasz államot az Egyházzal és egy évtizedek óta fájó sebet gyógyított meg a katolikus világ szívén.
Köteteket írtak és lehetne még írni róla. De ezt elintézik majd a történetírók, ha megnyugszik a világ és tiszta és elfogulatlan lesz a mérték és értékelés.
Mussolini váratlan lemondása megdöbbentette az egész világot, és az első órákban senki nem tudja, hogy milyen történések előzték meg ezt a távozást. Lehet, hogy még sokáig nem is tudjuk meg. De önkéntelen a Hunyadi Jánosról szóló szép költői sorok jutnak eszünkbe: „Ha így akarja a király, Hunyadi akkor félreáll”. E sorok azt mondták, hogy Hunyadi is mindig csak nemzete érdekét tekintette.
Úgy látszik, Mussolini is tudott nagy lenni, mikor a nemzet érdeke ezt a nagy lépést kívánta tőle.
A mai idők nem arra valók, hogy a nagy események titkait ország-világ előtt szellőztessék.
Mussolini lemondott, félreállt. Ő csalódott-e nemzetében, vagy nemzete csalódott benne, felvetődik a gondolat, de nem érezzük illőnek ezzel foglalkozni.

Mussolini kiszabadítása: Gran Sasso, 1943. szeptember 12.
Olaszország új vezére, a sok-sok hadidicsőséget szerzett ősz Badoglio tábornagy kemény parancsnoksága alatt tovább harcol. Mussolini kemény profilja nem jelenik meg többé a Palazzo Venezia erkélyén, ahol annyiszor láttuk, mikor erkélye alatt rajongástól megittasult tömeg ünnepelte őt.
Mussolini félreállt. Mi magyarok, kik sokat köszönhetünk őneki, néma tisztelettel veszünk tőle búcsút. Igaz barátunk volt. Isten adja meg neki, hogy megérje nemzete jobb jövőjének felvirradását.
p-j.-.
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready