Bezár!
 
2018. október 23., kedd, Gyöngyvér, Koppány napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:56 NJSZ: a 2006. őszi Kossuth téri jogsértettek megkapták a jóvátételt, de a felelősök továbbra is büntetlenek10:31 Robbanószerkezettel riogatták Soros cselédjeit, a vén zsidó otthon sem volt10:27 Női és férfi újdonságok a Harcostól (x)10:12 Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtt10:06 A CIA igazgatója Törökországba utazott09:20 Polgármester, regionális igazgató, megyei sajtófőnök, volt IT-alelnök a legújabb jobbikos távozók között08:51 Hosszú idő után visszatérhet az eső08:10 Megkapják a románórákért járó túlórapénzt az erdélyi magyar tanítók07:55 A zsidó rémuralom és a szovjet megszállás elleni bátor és tiszta harcunk tölt ma el újult erővel07:44 Amikor elkezdődik a fűtési szezon Borsodban...07:29 Két Gellért-hegynyi élelmiszert dobunk a szemétbe évente06:57 Még a héten demilitarizálják Panmindzson környékét22:03 Moszkva: mocskos manipuláció volt a Macedónia nevéről szóló alkotmánymódosító szavazás21:42 Magyarország legolvasottab weboldalai közt a Kuruc.info - napi közel 100 ezres látogatottság21:15 A karádi sofőrnek a vérében volt a vezetés - meg az alkohol és némi drog
24 óra legolvasottabbjai

Lapszemle ::

Kassa galád bombázása - lapszemle 1941-ből

Reklám

Szovjet repülőgépek galád támadása Kassa és egy robogó gyorsvonat ellen
Győri Nemzeti Hírlap, 1941. június 27.
Budapest, jún. 26. MTI jelentés. A vörös repülőgépek csütörtök délután eléggé el nem ítélhető, galád orvtámadást hajtottak végre Magyarország egyik városa és egy határ közelében robogó gyorsvonat ellen. A megdöbbentő eset részletei a következők.

Bombafelfüggesztő heveder, rajta cirill „zs” betű
Folyó hó 26-án, csütörtökön délben 12 órakor Kőrösmezőről Budapest felé tartott egy gyorsvonat, amikor Ráhó közelében hirtelen szovjet gépek támadták meg, és mélyrepüléssel géppuskatűzzel árasztották el a vonatot.
A galád merényletnek, amire okot nem adott a magyar nemzet – egy halottja és három sebesültje van.
Nem sokkal utóbb, déli 13 órakor Kassa ellen intézett újabb orvtámadást a „dicső” szovjet légierő. Több lakóházat bombatalálat ért, ennek során és a polgári lakosok közül heten meghaltak, többen megsebesültek.
17 óra 30 perckor megismételték a Kassa elleni támadást, de most már nem jutottak el a város fölé, a magyar légierő és légvédelem elűzte őket, bombáikat nem sikerült a város felett ledobni.
Ugyancsak csütörtök délután 4 óra 15 perckor 15 percig tartó légiriadó volt Budapesten, miután két szovjetgép közeledett a magyar főváros felé, de Vác környékéről visszaűzte azokat a magyar légvédelem és légierő.
A szovjetgépek minősíthetetlen támadása igen nagy felháborodást keltett országszerte.
 
A Partridge-jelentések Kassa bombázásáról – 1.
Katonai Hírszerző Osztály
Hadügyminisztérium, Vezérkar
Katonai Attasé Jelentése... Magyarország
Tárgy: Kassa bombázása
I.G. No. 9930
Forrás és megbízhatóság mértéke:
Ellenőrző út Kassára
A jelentés összefoglalása:
Június 26-án orosznak vélt gépek bombázták Kassát (38°55’ – 48°40’)
Június 26-án néhány perccel egy óra után három repülőgép, amelyek egy ideig a város felett keringtek, 27 bombát dobott Kassára; mind a postahivatal – egy szép, modern, csehszlovákok által létesített épület – közelébe esett. Húsz ember meghalt és azóta még két ember belehalt a sérüléseibe. Kilenc további épületet, főként lakóházakat, találat ért. A károk zöméről készült fényképek mellékelve vannak (csak az eredeti levéllel).
Július 1-jén a Honvédelmi Miniszter meghívására Kassára utaztam, hogy megtekintsem ennek a bombázásnak az eredményét. A fényképek világosan mutatják a rombolásokat, kivéve a postahivatalt, egy nagy épületet, amelynek különböző részeit öt találat érte. Kötelékben repülve három gép dobta az összes bombát. Egy ideig háborítatlanul köröztek a város felett, mivel tévesen magyar gépeknek vélték azokat. Kassa a székhelye a magyar alsófokú repülő iskolának és repülőtérrel is rendelkezik, úgy, hogy a repülőgépek jelenléte a város felett normálisnak tekinthető. Jelentették, hogy a három gép sárga sávot (a semlegesség jelét) viselt a törzsén és megtévesztésül magyar felségjelzéssel voltak ellátva. Egyet sem lőttek le a teljes meglepetés és a még azóta is kétséges nemzetiség miatt. Kértem, hogy mutassanak repeszeket, lehetőleg olyanokat, amelyeken orosz jelzések vannak, azonban ilyeneket nem tudtak felmutatni, amíg ott voltam.
A magyar kormány kijelentette, hogy ezek a gépek oroszok voltak és alátámasztotta ezt a nyilatkozatot azzal a beszámolóval, hogy körülbelül ebben az időben orosz gépek géppuskáztak egy vonatot Rahó közelében. (41° 50’ – 48° 05’) Ugyanezen a délutánon két további Kassa elleni támadást jelentettek; az egyik 9 géppel, a másik 4 géppel, azonban ezeknél a támadásoknál a gépeket elűzték, mielőtt bombákat dobhattak volna. Oroszország tagadja ezeket a támadásokat.
Ezek a Kassa és Rahó elleni támadások szolgáltak annak a június 27-i magyar nyilatkozatnak az indokaként, amelyik megállapította, hogy Magyarország és Oroszország között hadiállapot áll fenn. Azóta háromszor jelentettek orosz gépeket Magyarország felett és jelentették, hogy hármat lelőttek Csap (39° 50’ – 43° 30’) felett június 29-én.
Nincs határozott bizonyíték arra, hogy a június 26-i támadást orosz gépek hajtották volna végre, bár ez lenne a természetes és logikus feltevés. Kifejezést nyert az a feltevés, amelyet néhányan hisznek, hogy ezt a támadást mások követték el azért, hogy Magyarországot Oroszország elleni háborúba kényszerítsék. Nem tudok ezzel a feltevéssel kapcsolatban egyéni véleményt nyilvánítani, csak azt, hogy lehetséges, de részemről nem tartom valószínűnek.
R. C. Partridge őrnagy, Szárazföldi Hadsereg, katonai attasé
16 felvétel mellékelve.
(eredeti példány – „ribbon copy”)
(Kézírással:) levél jött #1351 Hungary
Katonai attasétól, Budapest. A jelentés száma 1344. Dátum: 1941. július 5.


Hozzászólások ( hozzászólás)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready