Pesti srácok: ha a turulról van szó,nem érdeklik őket a hatályos jogszabályok
A Jobbik a riogatásokkal szemben egyértelmûsíti: a XII. kerületi turulszobor már október 25-én megkaphatja fővárosi támogatást - hacsak ismételten nem maradnak távol a szavazástól fideszes politikusok -, de ellenkező esetben is még akár évekig nem nyúlhatnak hozzá a hatóságok, míg jogerős bírósági döntés nem születik. Legrosszabb esetben pedig akkor majd a Jobbik Akciócsoportjába jelentkezett már közel ezer fő akár polgári engedetlenséggel, élőlánccal védi meg az emlékmûvet - áll az aktivisták vezetője, Novák Előd közleményében.

Budapestről már kitiltották Teleki Pál és Wass Albert szobrát, miközben a szovjet megszállóknak hatalmas obeliszkje állhat a főváros szívében (három és fél éve rendőrkordon mögött), önkényuralmi jelképpel provokálva a népet. Most a turulszobrot akarja kitelepíteni az MDF Szolnokra. Azzal riogatnak, hogy a Fővárosi Közigazgatási Hivatal 30 napos határidőre szigorította a bontást, holott ez több mint egy éves hír.


A Magyar Élettér Autóatlasz másodikkiadásában már kitörölhetetlenül otta turulszobor (pirossal mi jelöltük)
A hegyvidéki önkormányzat ugyanis a Fővárosi Bíróságon támadta meg a - Grespik László vezetésének idején szebb napokat is megélt - hivatal korábban többször az MTI által is tévesen jogerősnek nevezett közigazgatási határozatát; a lépésnek az akkor hatályos törvény szerint még automatikusan halasztó hatálya van. Bár a bírósági eljárás csak egyfokú, erre a jogerős döntésre is várhatunk még akár évekig, a fővárosi koalíció leváltásáig. Az első tárgyaláson, idén június 13-án halasztást rendelt el a bíróság egy másik, párhuzamosan folyó eljárás miatt, de az önkormányzat tarsolyában vannak más trükkök is, pl. változtatási tilalmat rendeltek el a területre.

2007. május 31-én már az új polgármester, Pokorni Zoltán kérte a Fővárosi Közgyûléstől a szobor fennmaradásának támogatását. Talán liberális kapcsolatainak köszönhető, hogy csak a Fidesz két nem szavazó képviselőjén múlt, hogy nem szavazták meg a javaslatot. (Tarlós István frakcióvezető a késő estébe nyúlt ülés idejére elígérkezett egy tévémûsorba, míg Földesi Gyula távolmaradásának okáról nincs információnk.) Kuruc.info adalék: Tarlóst a 36-30-241-10-55, a nyikhaj Földesit a 36-20-947-96-46 számán lehet figyelmeztetni: ne merjenek még egyszer szándékosan vagy linkségből hiányozni egy ilyen súlyú szavazáskor!

Október 25-én ismét a Fővárosi Közgyûlés elé kerül az ügy. A kerületi képviselőtestület már elfogadta Pokorninak azt a javaslatát, hogy a turulszobrot ezentúl katonainak "definiálják", a világháború polgári áldozatainak pedig az Alkotás u.-Csörsz u.-Győri út által határolt, forgalmasabb területen egy külön emlékmûvet állítanak, s ha egy leszármazott kéri, az áldozat nevét levésik a turulszobor talapzatáról. A Jobbik támogatja a szintén fővárosi hozzájárulást igénylő javaslatot; mivel alapvetően a zsidóságnak volt fenntartása, hogy áldozataikra egy turullal emlékeztessenek, hát távolítsuk el az ő neveiket nemzeti jelképünk helyett! Meg kell jegyezni, hogy a hazafias szobor felállítása előtt egy héttel épült meg néhány utcányira egy újabb holokauszt-emlékmû (Igazak Fala), szintén engedély nélkül. Érdekes módon azt nem akarta senki se lebontani, sőt utólag a Fővárosi Közgyûlés is hozzájárult fennmaradásához.


Novák Előd állítása nem egészen igaz, mert a Kuruc.info - tőlünk nem egészen szokatlanul - bejelentette: ha egy tolla is görbül a turulnak, akkor ennek az n+1-edik holoemlékműnek a darabjaival verjük be a kerületi SZDSZ-iroda ablakait

Az MDF javaslata azért is komolytalan, mert bár Szolnoknak fideszes városvezetése van, mégis épp az ő nyomásukra tiltották ki mûvelődési házukból elsőként az országban a Magyar Gárda bemutatkozó fórumát, tehát a hazafias missziókra nem éppen fogékonyak mostanában a Tisza-parti városban, amelynek elöljárói mellesleg akkor még nem riogattak fasiszta veszéllyel, amikor nemzeti radikális párttársaimmal 2000-ben szervezetten gátat építettünk nekik.


Novák Előd akkor még MIÉP-esként ment a gátra (fénykép: archív)


Ha a legrosszabb esetben egyszer a bíróság elutasítaná a hegyvidéki önkormányzat keresetét, és a jogerősen bontásra kötelezett, illetékes I. kerületi jegyző ezt végre is kívánná hajtani, a Jobbik Magyarországért Mozgalom készen áll, hogy a turulszobor megvédésére toborzott akciócsoportját számítógépes SMS-küldő rendszerével bármikor mozgósítsa. Már közel ezren jelentkeztek mobilszámuk megadásával, hogy akár a polgári engedetlenség következményeit is vállalva, élőlánccal védjük meg nemzeti jelképünket. A csütörtökön szavazó fővárosi képviselőknek a viszonylagos köznyugalom megőrzése érdekében a fentieket javasolja megfontolásra a Jobbik.

Novák Előd,
a Jobbik Akciócsoport vezetője

(Jobbik Médiaosztály nyomán Kuruc.info)