Nagyon jó, hogy a Kurucra feltettétek az NJA-CJB-sajtóközleményt, de megfontolandónak tartanám a legrészletesebbet is feltenni, amit az olvas el, aki igényesen és jobban akar elmélyülni a jogi háttérben - írja Grespik László kitűnő ügyvéd, s ezúton közzé is tesszük a Civil Jogász Bizottság és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány közös tanulmányát itt:

A gyülekezési jog érvényesülésnek jogállami követelményei, különös tekintettel a 2006 őszén meghurcolt tüntetők jóvátételére

A Kuruc.info csak egy gondolattal egészíti ki e tanulmányt. A "gyülekezési joggal visszaélés" csak szabálysértésnek minősül, százezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető, de ami a legfontosabb: a törvény csak a szervezőket rendeli büntetni, a résztvevőket nem. Tehát önmagában az, hogy egy - a rendőrség szerint - törvénytelen tüntetésen veszünk részt, nem büntetendő. Föloszlathatják - az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint persze az is törvénytelen, ha a rendezvény békés -, de ha a távozásra való felszólításnak szépen lassan eleget teszünk, akkor nem is indít ellenünk eljárást a hatóság.

Kuruc.info