A Magyar Menedék Könyvesház heti ajánlója.
 

Susan George - Lugánói Tanulmány

Nem titok: a Lugánói tanulmányt az elejétől a végéig én írtam. Az 1970-es évek közepétől, amikor az első könyvem anyagához végeztem kutatást, folyton azt próbáltam megérteni és leírni, hogyan osztódik szét a hatalom. Ebből kiindulva olyan témákkal foglalkoztam, mint az éhség a világban és a harmadik világ nyomora, a déli félteke adósságainak hatása, az észak-déli viszonyok, a transznacionális vállalatok és intézmények, és a Világbank.
A Lugánói tanulmány olyan pontos, józan és távolságtartó elemzés, amilyet csak elvégezni képes komoly kutatás. Nem tudományos fantasztikus írás, vagy bármilyen más kitalálás. A legkevésbé sem volnék meglepve, ha megtudnám, hogy egy hasonló dokumentumot már elkészített egy valóságos munkacsoport.
(Részlet a szerző előszavából)

Susan George könyvével először 2000-ben találkoztam. Az első kiadás jutott el hozzám. Azonnal, szinte egy ültő helyemben végigolvastam. Nagyon megrázott. Úgy éreztem, hogy akkor értettem meg igazán a Bokros-csomag és a Világbank, valamint az IMF-nemzetközi valutaalap- Magyarországon játszott szerepét. Susan George könyve soha nem volt annyira időszerű, mint éppen most és éppen nálunk. Az sem titok, hogy Susan George baloldali gondolkodó, aki szigorú szakmai munkával, meggyőző elemzésekkel támasztja alá a véleményét, bizonyítva, hogy a globalizációs erők országokat és népeket tesznek tönkre. De mégsem pesszimista! Figyelmeztet könyve végén arra, hogy van megoldás. Így fogalmaz: - le kell számolni a transznacionális zsarnoksággal, mielőtt az számolna le velünk. Hogy hogyan? Aki végigolvassa ezt az érdekfeszítő, igényes, esetenként komoly utánagondolást igénylő globalizációs krimit, az rá fog találni a megoldásra.

Dr. Csath Magdolna ajánlása a kötethez.
 
Megrendelheti ide kattintva!
 

Válság és valóság - Bogár László, Drábik János, Varga István

A három szerző – Bogár László, Drábik János és Varga István – alapvető kérdésekre keresi a választ: mi vezetett a válsághoz? Hogyan tovább Magyarország? Hogyan tovább globális pénzdiktatúra? Mit tehetünk, mit kell tennünk ezen világ méretű összeomlás elkerüléséért vagy az összeomlás mértékének csökkentéséért? Magyarország 3 kitűnő géniusza segít nekünk a válaszban.

„... nincs ideje a fölös beszédnek, hiszen Magyarország, mint annyiszor történelme során, ismét létéért küzd. Külső és belső hatalmak egyaránt fenyegetik. Nem csupán területét, testét és lelkét egyaránt akarják. A nemzet romlásában azonban az önsorsrontás éppúgy szerepet játszik, mint a világ végletessé válása és hitének megroppanása. Ugyanakkor senki előtt nem lehet kétséges: a nehezülő korban több és másféle erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy a nemzet, a magyarság újra magára találjon, és éltetővé váljék. Hosszú estéken át a szavakkal és gyakorta önmagunkkal vívódva, azért született e könyv, hogy a valóságot mutassa a válságban” – olvasható az Éghajlat Kiadó gondozásában megjelent, Válság és valóság című kötet előszavában.
Megrendelheti ide kattintva!
 
 

Matúz Gábor - A legbátrabb város (Egy történet azokról, aki magyarok akartak maradni. Élve vagy holtan.)

A film egy kiemelkedő, ám a jelentőségéhez képest széles körben még kevéssé ismert eseményről szól: 1919. január 29.-én a helybéli polgárok (vasutasok, iparosok, kereskedők, orvosok, tanárok, diákok) és a környékben állomásozó katonák néhány egysége kiverte Balassagyarmatról a várost két hét óta megszállva tartó cseh csapatokat. A honmentő akció jó néhány halálos áldozatot is követelt, és sokan megsebesültek az összecsapásokban.
Az akkor alakulóban lévő csehszlovák állam antant parancsnokság alatt álló hadserege azzal a szándékkal lépte át a demarkációs vonalat (az Ipoly folyót), s foglalta el Balassagyarmatot, hogy a frissiben létrehozott ország majdani határait még délebbre tolja, s ezzel kész helyzet elé állítsa a nagyhatalmakat az első világháború utáni helyzetet rendezni szándékozó párizsi béketárgyalásokon.
A példaértékű városi összefogás megakadályozta, hogy a cseh légió katonái hosszú távra berendezkedjenek az Ipoly bal partján, s ezzel megmentettek egy darabka Magyarországot. (Tették ezt „az akkori magyar (!) kormány behódolást sürgető felszólítása ellenére”.) A dicső emlékek mellett tehát máig kézzelfogható eredménye van a kiontott vérnek, ezt a győzelmet senki idegen hatalom nem írta felül, Balassagyarmat ma is Magyarország része.
Ám nem csupán a korabeli balassagyarmati történésekkel ismerkedhetnek meg a nézők. A film segítségével bepillantást nyerhetnek az első világháború utáni hónapok világpolitikai boszorkánykonyhájába, megismerkedhetnek Bene± és Clemenceau magyargyűlöletének mozgatórugóival éppúgy, miként részesei lehetnek Ady Endre temetésének is, hiszen a költőt éppen 1919. január 29.-én helyezték végső nyugalomra, Budapesten.

Rendező, forgatókönyvíró: Matúz Gábor / Narrátor: Szersén Gyula, Grafika: Laboncz Edina / Szereplők: Dánielfy Zsolt, Gáspár Tibor, ifj. Jászai László, Szakács Tibor, Tóth Tamás, Urmai Gábor és még sokan mások

(Az Országgyűlés a 2005. évi XXXIX. törvényben hajtott fejet Balassagyarmat lakóinak és védőinek az 1919-es támadás idején a település hősies védelmében tanúsított bátor magatartása előtt, és a Legbátrabb Város, a Civitas Fortissima címet adományozta a városnak.)
 
Megrendelheti ide kattintva!
 
 

Morvai Krisztina - MAGUNKFAJTÁK

Ki is lehet valójában a közélet egyik legszimpatikusabb, legkarakánabb, legbarátságosabb női szereplője, aki jelen pillanatban Vona Gáborral járja az országot, és mondja el lépten nyomon az igazságot a magyarok ellen elkövetett sérelmekről? Aki egy személyesebb képet szeretne kapni a Jobbik leendő EP listavezetőjéről, annak íme a megoldás, ez a könyv.
Mondd barátom, te mit éreztél tavaly október 23-a után? Döbbenetet? Dühöt, haragot? Aztán hallottuk, született egy feljelentés. Majd alakult egy bizottság. Majd megláttuk Morvai Krisztinát a közszolgálatinak nevezett tévé reggeli adásában, miként próbálja a hatalom hiteltelenné és nevetségessé tenni a bizottság társelnökét. A kísérlet fordítva sikerült. Mindenkit meglepett a szép arcú jogásznő karakán kiállása és kedves, őszinte mosolya, ahogyan azokra nézett, akik pénzért szolgálják a tömegbe lövetőket. Sokan ekkor láttuk őt először.
A könyvet megrendelheti  ide kattintva!
 

Közellenség - Karcagi D.

Mi történt az utcán 2006 őszén? Kik és hogyan foglalták el az MTV székházát? Mi történt Dunaszerdahelyen? Mi történt a melegfelvonuláson? Miért van verekedés a meccseken? Kik azok a futballhuligánok? Szélsőjobb csőcselék? Korunk pesti srácai? Netán provokátorok? Részeg randalírozók? A szerző egy a szurkolói keménymagból. (Mellesleg drámaíróversenyt nyert, több diplomás fiatalember.) Keményen és őszintén feltárva meséli el a történetet az őszödi beszéd óta. Mint résztvevő előtt megnyíltak azok az emberek is, akik kifelé soha, semmit, senkinek... Tényfeltáró riport a mai magyarország talán legizgalmasabb csoportjairól.
 
Megrendelhet ide kattintva!
 
Közlemény: Kedves rendelőink! Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy kéréseiknek és igényeiknek megfelelően sikerült módosítanunk a csomagküldés szállítási költségeit. 2009. április 5-től új szolgáltatással bővült internetes könyváruházunk, megrendeléseiket ezentúl a Magyar Posta Zrt-n kívül futárszolgálattal is megkaphatják - a mindenkor érvényes postai áraknál jóval kedvezőbb szállítási díjakkal, feltételekkel. Természetesen továbbra is lehetőség van postai úton történő utánvételes megrendelésekre, amennyiben ezt igénylik. Ezúton is köszönjük, hogy megrendeléseikkel támogatják könyvesházunk fennmaradását.