Magyar Virtus CD

Archív hanganyagok az alábbi számokat tartalmazzák különleges kiadású CD-ben:

1. 32-es baka vagyok én 2.39
2. Vitézi élet 5.15
3. Daloló honvédek 2.42
4. Sárga a csikós, Azért, hogy én
be vagyok sorozva, Hajnalodik 3.00
5. Hazánkért induló 2.56
6. Rózsa, rózsa, bazsarózsa 2.37
7. Magyarország induló 2.56
8. Magyar virtus induló 2.29
9. Lesz, lesz, lesz 2.34
10. Éljen a Haza 2.42
11. Honvéd menetelők 5.16
12. Szent István induló
13. Manilova induló
A volt 95-ös gyalogezred indulója 2.48
14. Salus hungária 2.42
15. Magyar visszhang (Igazságot
Magyarországnak) 2.35
16. Hunyadi induló 2.36
17. Katókám édes 3.04
18. Leventék előre 2.27
19. Ukrajnában katonadal 2.45
20. Zrínyi Miklós induló 2.46
21. Honvéd banda 2.45
22. Katona zubbonyodra (induló) 2.46
23. Katonai emlékek 2.50
24. Majd ha visszajöttök megint 3.11
25. Kaszárnyi takarodó 0.45
Megrendelheti ide kattintva!

Maderspach Viktor - Páreng retyezát

Maderspach Viktor Páreng-Retyezát című könyve a Déli Kárpátokbéli vadászatairól számol be.
A Vadászataim a Déli Kárpátokban alcímű opus 1935 decemberében kelt, Kittenberger írta előszava szerint: A szerző neve patinás hangzású; fénye a magyar nemzet legendás korából, a szabadságharcból ered. ... Maderspach Viktor egy deresre húzott mártírasszony unokája. ... Kitűnő megfigyelő tehetség. A tapasztalt és jó tollú vadász szól hozzánk a pár évvel későbbi, A nászajándék című könyvéből is. Az amerikai őstermészet halálszimfóniájának mondja a 156. oldalon az indiánok nyarát.

A MASSZI Kiadó a rendíthetetlen hazafinak, frontharcosnak, a Kárpátok nagy vadászának, Maderspach Viktornak életműve újabb darabjával, a „Páreng-Retyezát -Vadászataim a Déli-Kárpátokban” című munkájával örvendezteti meg mindazon olvasóit, akiket érdekelnek ennek a rendkívüli embernek az írásai.

Ez a könyve a vadászati irodalom egyik gyöngyszeme, amely nem csak a magyar vadászok és természetbarátok számára, hanem mindenkinek maradandó élményt nyújt.

Nem véletlen, hogy ezen kötetéhez az 1936-ban megjelenő első kiadáshoz jó barátja Kittenberger Kálmán írt ajánló sorokat és előszót.
Megrendelheti ide kattintva!

Győrffy - Villám András: Az utolsó huszárok

Olvasmányként is érdekes, szakmunkaként is helytálló a könyv, amit nemrég mutattak be a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében. Hat egykori huszártiszt mesél az életéről, küzdelmeiről.

Huszárokról írni mindig hálás feladat - kezdte a bemutatót dr. Markó György ezredes, a Múzeum főigazgató helyettese. A fergeteges rohamok, a dicsőséges ütközetek, a magyar történelem megannyi felemelő vagy éppen szomorú eseménye - kimeríthetetlen téma. Ez a könyv mégis kicsit más. Azokról a köztünk élő, idős emberekről szól - azok szólalnak meg benne - akik még viselték a huszár egyenruhát, huszárként szolgáltak a második világháborúban. Hat színes egyéniség életútját tárja fel a kötet. Mindegyikük más, mégis van egy közös, az egész életükön áthúzódó vezérfonal: A lóhoz és a lovastárshoz fűződő megkülönböztetett tisztelet, szeretet.

Két óriási értéke van ennek a kötetnek, mondta el dr. Hecker Walter egyetemi magántanár, hyppológus. Az első, hogy hiteles dokumentuma egy kornak, ami ma már örökre eltűnt. a második világháború befejeződése után nyilvánvalóvá vált, hogy a lovasságnak nincs többé harctéri szerepe. Az utolsó lovas alakulatot Európában Svájcban szűntették meg, 1974-ben. A magyar lovasság olyan értéket képviselt, ami rettenetesen hiányzik a mai társadalomban. Ennek bemutatása a könyv másik nagy erénye. Rendkívül fontos, hogy olyan embereket állíthassunk mások elé példaképnek, akikre fel lehet nézni, akik a legnehezebb körülmények között is emberségesek, gerincesek tudtak maradni.

A mű megszületésének körülményeiről és aktualitásáról szólt a szerző, Győrffy-Villám András dandártábornok. Igazából nem is én vagyok a szerző - mondta - hanem az a hat nagyszerű tiszt, aki megajándékozott bennünket életének történetével. Megismerve őket, sajnos nagyon is érezhető, hogy az a típus, az a jellem, emberi tartás, elegancia, ma már veszni látszik. Kellemes csalódást jelentett - mondta a tábornok - hogy, bár volt, akivel évekig együtt dolgoztunk, most mégis egy teljesen új világ nyílt ki számomra. A szakma alapos tudásán kívül, viselkedési módot is mutatnak, olyat, amit őrizni, átadni kell. Ez a huszárszellem, a becsület elvhűség, kitartás, hogy bármilyen reménytelen helyzetbe kerüljön is az ember, mégis megmarad benne a helytállás képessége.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a kötetben szereplő huszártisztek számára kitüntetést, arany fokozatú érdemkeresztet adományozott. Sajnos voltak, akik a könyv megjelenését már nem érhették meg, nekik az érdemrendet posztumusz adományozták és családtagjaik vették át. Jelen volt viszont a bemutatón a könyv címlapján szereplő Kovács András tizedes. Többen a mai napig lovagolnak és fontos szerepet töltenek be a magyar lovassportban. Vannak, akik később a lótenyésztésben dolgoztak, mások - még az idegenvezetői tanfolyamot is elvégezve - lovastúrákat szerveztek, az idegenforgalomban találtak új hivatásra.

Az olvasó szemével nézve még egy harmadik nagy értéke is van a könyvnek. A szereplők rengeteg kitűnő minőségű, eredeti, korabeli fényképet adtak át, sok a harctéren vagy a hadműveleti terülten készült. Arról az időről szól a visszaemlékezések java is, olykor szomorú, máskor mosolyogni való történetek, némelyikből a katonaszerencse sem hiányzik. Mindez együtt nem más, mint maga a történelem, az ország, a huszárság, egy-egy ember, egy-egy huszár története. A lényeget talán Hamvas Béla fogalmazza meg egyik művében: Az a tudás, hogy az életnek csak akkor van értelme, ha feláldozzuk, mindenkivel vele születik. Így, utólag is látszik, hogy ezt a magyar huszár mindig pontosan tudta!
Megrendelheti ide kattintva!

Wass Albert: Az utolsó táltos

Isten kardja csak akkor csillog majd újra, és vezeti győzelemre megint a hunok s magyarok ivadékait, amikor egyek lesznek újra, mint a hajdani időkben, egy szándék, egy akarat, egy cselekedet, Öregisten parancsa szerint!
Megrendelheti ide kattintva!
 
 
 

Megjelent az Arany tarsoly márciusi száma!

Thot Attila:
Fekete Madonna

Tisza András - Rumi Tamás:
A székely örökösödési törvény rovással

Marton Veronika:
Lüdia

* A történelmi kor kezdetén Lüdiát/Lydiát Meonról, Phrygia és Lüdia közös királyáról Meoniennek nevezték. A klasszikus íróknál az ország névadója Lüdus, Attys fríg isten három fiának egyike. E két név egyazon személyt takar, akit a különféle korok népei más-másnéven illettek. Róluk szól Marton Veronika írása.
* Nem is gondolnánk, hogy az atomsugárzás jelen van otthonunkbna is. Szedrey Marót Ervin megdöbbentő írása a veszélyekre hívja fel a figyelmet.
* Fekete Madonna vagy más néven Fekete Mária ábrázolások világszerte megtalálhatóak. Sokak által ismert ábrázolás például a Czestochowai Pálosoknál lévő Fekete Madonna. A magyar pálosok már évszázadokkal korábban, a lengyel rend megalakulása előtt is imádkoztak Fekete Máriához, tökéletesen ismerve annak jelentőségét. Thot Attila írása.
* Asztrológiai rovatunk Kisboldogasszony ünnepén boncolgatja a csillagok titkait.
* Írásos emlékeink szerint a magyarság IX. századi Kárpát-medencébe település előtt már hosszú ideje alkalmazta a nemezt, egészen a XIII. századig kimutathatóan. Ennek ellenére nyomaira nehezen bukkanunk, mert ezután hoszszabb szünet következik, szinte megszakad a kárpát-medencei nemezkészítés folytonossága. Romlandó anyagról lévén szó, tárgyi, régészeti emlékei fellelhetetlenek, a használat során elkoptak, vagy a földben elporladtak. A kutatásnak, gyűjtésnek, a nemez újraértelmezésnek ezért is van nagy jelentősége. A Vidák-család apáról-fiúra szálló hagyományát Borka Elly mutatja be.
* Benedek Elek a nagy mesemondó 150 éve született.
* Minden tudásnak alapokra van szüksége. Az emberiség emlékezete azonban furcsamód, elvesztette alapjait. Alig ismerjük a Szent István, még kevésbé az Árpád előtti magyarságot, az ókori görög, ill. mezopotámiai-asszír kultúra előtti világot. Pedig az árpádi és az ókori időket egy hatalmas kiterjedésű, sok tekintetben ma sem túlszárnyalt magasműveltség előzte meg. Egy olyan magasműveltség, amelyik alapvetően más alapokon állt, mint a közvetlenül utána következő nyugati, modern civilizáció. Ebben a hatalmas, az őskorig visszanyúló, és azzal szerves egységet alkotó korban mutatkozik meg az emberiség igazi, mindmáig ismeretlen, letakart arca. - Grandpierre Attila Stonehenge magyar kapcsolatairól ír.
* Rumi Tamás a magyar számrovás nemcsak ezerig tartó, hanem továbbépíthető logikáját tárja fel.
* Poór Miklós izgalmas írása továbbhalad az eltűnt idő nyomában.
* Tisza András és Rumi Tamásnak köszönhetően a Székely Örökösödési Törvény rovásírásos részét most már mindannyian érthetjük, és a fiúleányság csodálatos hagyományokon nyugvó fogalmára is fény derül.
* Zétényi Zsolt Történeti Alkotmányról szóló tanulmánya folytatódik.
* Bíró András Zsolt antropológus kutatásainak eredményeit az egyik legelismertebb amerikai szakmai lap jelentette meg. Ebből az alkalomból készítettünk vele egy villámbeszélgetést.
* Teleki Pál politikájának bemutatása harmadik részéhez érkezik.
* A dicsőséges tavaszi hadjárat nyitányaként a szolnoki csatát elevenítjük fel.
* Magyar nyelvemlékünket a szkíta korból Kozák József elemzi.
* Lange Irén a magyar nyelv felépítésének csodálatos logikájáról beszél.
* Nyírő József 120 éve született. Cikksorozatunkban egyik leszármazottja Nyírő K. Judit mutatja be az írót.
* Szakács Gábor a palócok küldetéséről Z. Urbán Aladár bemutatásán keresztül szól.
* Rovásírás és rejtvény.
Megrendelheti ide kattintva!
(Magyar Menedék Könyvesház - a termékeket a Márvány utcai boltban is meg lehet vásárolni, a címet, nyitvatartást, telefonszámot megtalálja a honlapjukon!)
 

Kapcsolódó cikkek: