Végh László - Szám Dorottya - Hetesi Zsolt: Utolsó Kísérlet - Híradás a föld állapotáról

Ez a könyv a világválság emberi és anyagi hátteréről, az összeomlással fenyegető átmenet várható lefolyásáról és a felkészülés lehetőségeiről szól. Előrebocsátanánk, a Kárpát-medence népei a világ többi részéhez viszonyítva jobb jövőben reménykedhetnek. De a megmaradásra csak akkor lehet számottevő esélyünk, ha már most szembenézünk azzal, hogy ténylegesen milyen helyzetben vagyunk, mi várhat reánk és felkészülünk a jövőre.
Megrendelheti ide kattintva!
 

Sebestyén István - A szegény ember bőrpuskája CD melléklettel

Sebestyén István, a mesemondó, népművész a közönség szeretetét 2006, első lemeze megjelenésének éve óta élvezi. A lelkesedése töretlen, képességei pedig a bukovinai székelyek, és a tágabb értelemben vett székelység hiteles krónikásává emelték. Amit elmond ugyanis, és ahogyan mindazt elmondja, nem felvett póz, nem manír, hanem esszenciája annak, amit a családi asztalnál kilenc testvére és munkás szülei között, illetve a falubeliektől megtanult. Amit ez a kiadvány kínál, az a maga egyszerűségében is egy sokkal emelkedettebb nyelv, ahol az aranymadár aranyfészekbe kívánkozik, mert ott érzi jól magát, ahol az a szerencse, hogy a nászéjszakáját töltő pár házát jó erős boronával építették, és ahol a legények jól megszuszogtatják a leányokat.

A CD-n hallható: tréfás, pikáns székely történetek, anekdoták:

* Galgamenti csárdás és friss
* Az aranyfészek, aranymadár
* A leánlopás
* Székelyföldi csárdás, forgatós és szöktetős
* A csorba leán
* A megbornyúdzott ember
* A szép leán penitenciája
* Ennyicske jót éltem életemben
* A szegény ember bőrpuskája
* Bukovinai silladri
* Noé apánk
* Én kimenék.
* Hogyan kezdődött a pipálás, a tánc?
* Fösvén legén házasodik
* Én kimenék
* Igyunk egy kis pálinkát!
Megrendelheti ide kattintva!

Kocsis L. Mihály - Bara Margit tekintete

Sok tehetséges, sok szép, jó néhány gyönyörű és rengeteg tehetséges magyar színésznő varázsolta a nézőket a mozivászonról, mióta megmozdult a kép, amióta a fény visszadobja a celluloidra rögzített emberi arcot, vissza a nézőtéren ülők szemébe, és pördül, fordul, rebben, szeret, gyűlöl és meghal helyettünk, akik még élünk (vagy azt hisszük). Sokan voltak. S vannak. Bizonyára lesznek is. Egy azonban ma már tény: hogy több Bara Margit nem fog születni, nem fog tündökölni, s nem fog eltűnni előlünk úgy, hogy mégis örökre megmaradjon.

Bara Margit a gyöngyvászon egyszeri királynője, koronája nem hullt le, talán mert látni se láttuk, hogy fejére illesztették - hiszen mindig ott volt, ugye?

Ezért aztán megmaradt olyannak, amilyennek mutatta magát. (Kocsis L. Mihály)
Megrendelheti ide kattintva!

Magyar Hunmondák

Mikor a kezembe fogtam először ezt a könyvet, rögtön elsőnek ez ugrott be: ez a csodálatos könyv minden gyermeknek szinte kötelező darab kellene, hogy legyen. Múlt század eleji reprint kiadvány, hűen másolva az eredetit.

Az alábbi meséket tartalmazza színes festményekkel:
A csodaszarvas regéje
Isten kardja
Attila és Buda
A catalaunumi ütközet
Hadak útja
Emese álma
A vérszerződés
Árpád
Szent István
Szent László


Aztán ahogy lapozgattam, ilyen gondolatok jártak a fejemben: a nemzeti öntudat fenntartása, és a sokak álltal vizionált nemzethalál képét egy csapásra semmissé tehetjük azzal, ha ezt a könyvet gyermekünk kezébe adjuk, vagy felolvasunk neki belőle! Nem lehet elég korán elkezdeni a hazaszeretetre való nevelést, és ez a könyv az egyik legtökéletesebb eszköz erre! Felejtsük el a tévében nézhető rajzfilmeket amelyben idiótán megrajzolt bugyuta, gonosz, groteszk lények fertőzik a magyar fiatalság agyát, gyermekeink lelkét. Ebből a könyvből megismerhetjük a Csodaszarvasunk regéjét, Emese álmát, A Vérszerződést, Árpádot és még néhány nagyon fontos történelmi mondánkat, melyek ismerete nélkül bátran elhajíthatjuk személyi igazolványunkat... A kötetet Helbing Ferenc csodálatos képei díszítik, melyek annyira életszerűek, hogy akár ők is megérnének egy külön könyvet! A könyv egy reprint kiadás.

Magyar Menedék Könyvesház személyes ajánlója.
Megrendelheti ide kattintva!

Magyar Kártya

A kártyajátékok kedvelőinek egy igazi meglepetés lehet ez a nemrég elkészült valódi magyar kártya, valódi magyar motívumokkal a nemzetidegenek helyett.
Játékidő: 10 - 15perc
Életkor: 7 évtől
Játékosok száma: 2 - 4

Hunyadi Mátyás 550 éve, 1458-ban foglalta el a nép akaratából a magyar királyi trónt. Ezen jeles évforduló alkalmából adjuk ki ezt a reneszánszkori magyar kártyát, és a hozzá tartozó ismeretterjesztő könyvet. Ennek a magyar kártyának az a különlegessége, hogy a kártyalapokat történelmi személyekkel illusztráltuk, Nagy Lajostól Hunyadi Mátyásig. A klasszikus magyar kártya híres játékain kívül, még plusz öt lappal és egy új játékszabállyal is játszhatunk, aminek a címe: Deo gratia!. A játék során kiderül, melyik játékos a legalkalmasabb a Magyar Királyság trónjára.

...Az Úr magához szólította a magyar királyt. Isten kegyelméből új királyt kell választani (Deo Gratia), aki Magyarországot és a népet vezeti! Ki a legalkalmasabb a trónra? Csak az méltó a Magyar Szent Koronára, aki országló képességekben és erényekben is gazdag!...

Előkészület a Deo Gratia! játékhoz: Tegyétek a plusz öt koronás kártyalapot a paklihoz, majd az osztó keverje meg jól a 37 kártyalapot! Minden (király-jelöltnek) játékosnak osszon 3 lapot, de egymásnak ezeket ne mutassák meg! Helyezze a játéktér közepére lefordítva a paklit, majd legfelső lapját fordítsa fel, s tegye a pakli mellé! A játékban azonos figurájú párokat kell gyűjteni, pl: 2 felső (hadvezér) egy pár. A koronás kártyáknak nincsen párja, azt a kézben kell őrizni a játék során.

Az osztótól jobbra lévő játékos kezd. A kezdő a lapjaihoz húzzon egy lapot a lefordított pakliból, vagy egy játékostársától (ha legalább 3 lapja van), de a felcsapott lapot is felveheti. Ha a felcsapott lapot választja, akkor tegye le a helyére a pakli legfelső lapját! Ha van párja, akkor azt tegye félre, és újra húzhat a 3 lehetőség közül. Ha nincs párja, akkor a laphúzás jogát adja át a jobbra lévő játékosnak . Ha elfogy a pakli, nincs újrahúzás pár esetén.

A pakli elfogyása után bármikor a soron következő bejelentheti a Deo Gratia! bemondással igényét a trónra. Ha valakinek a bemondás után, a kezében van király vagy ász, és a király-jelölthez a sorban közelebb van, akkor összeszámolás előtt, mint ellenkirály húzhat egy lapot tőle. Az lehet a magyar király, akinek a félretett lapjai, és koronás kártyáin lévő erények száma a legtöbb! Ha például valakinek 7 párja van (14 lap) +4 erény +3 erény = 21 pont.
Megrendelheti ide kattintva!
(Magyar Menedék Könyvesház - a termékeket a Márvány utcai boltban is meg lehet vásárolni, a címet, nyitvatartást, telefonszámot megtalálja a honlapjukon!)
 

Kapcsolódó cikkek: