A Magyar Menedék Könyvesház heti ajánlója. A termékeket a megfelelő linkeken lehet megrendelni, vagy személyesen a boltban lehet megvásárolni.

Pörzse Sándor - Kubinyi Tamás BULCSU

Bulcsu könyvünk csak egy történelmi regény. Azonnal megkérdezhetjük: csak egy történelmi regény? Ha ilyen egyszerű lenne, nem fogtunk volna hozzá. Több annál: nem csak és nem egy. Ez az a könyv, ami nekünk hiányzott, és abban bízunk, hogy az olvasó magára vonatkoztatva is ezt fogja érezni. Aki veszi a fáradságot, hogy e rövidre fogott könyvet elolvassa, beavatottá válik.

A történelem az élet tanítómestere - mindennapi döntéseinkhez fontos az elődeink életéből merített tapasztalat. A hivatalosan tanított történelem hiányérzetet teremt, először csak érezzük, majd zsigereinkben tudjuk, később a valódi forrásokat megismerve tapasztaljuk, hogy nem az igazságot tanítják az iskolákban. Mi hát az igazság? Tény, hogy forrásszegények a tankönyvek, az általános iskolától az egyetemig olyan nézetrendszert mutatnak be a múlt leírására, amely legfeljebb egy szűk szelete a valóságnak, ha nem éppen ellentétes azzal. Könyveink gyakran egy ki nem mondott cél alátámasztására, használják múltunkat, és ez a cél nem ritkán esik egybe a magyarságot alávető, kihasználó és gyarmati sorba taszító érdekekkel.

A rendelkezésünkre álló források végtelen gazdagsággal mutatnak gyökeresen más történelmi tapasztalatokra. A befogadásához nyitott lélek és az információk arányos kezelésének képessége szükséges, amit egyelőre csak a kiválasztottaknak tanítanak, így az átlagember számára hozzáférhetetlen. Ha a forrásokat vizsgáljuk, azok sokkal gazdagabbak, ha nem csak a magyar nyelven elérhető dokumentumokból vonunk le következtetéseket, hanem vesszük a fáradságot, hogy a nemzetünk múltjához kapcsolódó bajor, szász, török, örmény, francia, feljegyzéseket, évkönyveket, adatforrásokat elemezzük. Végtelen a forrás, véges a tudás. A kettő egyeztetéséhez kulcs az adathitelesítés, szűrés, kiemelés és tipizálás, valamint a korábbi munkák látókörén kívül eső alapvető motivációk, a vallási késztetések, életösztönből fakadó küldetések, személyiségi mélymagban rejlő sorsvezetettségek bemutatása. Televíziós szakemberként megtapasztaltuk a modern információkezelés útvesztőit, tudjuk, hogy sokkal több a rendelkezésre álló adat, mint amit be lehet mutatni, és be lehet fogadni. Ami ennél fontosabb: nem elég egy dologról beszélni, mert azzal csak az információs szmogot növeljük annak arányában, amennyivel több újdonságot sorolunk fel. Bizonyított tény, hogy az emberi tapasztalat a legmagasabb rendű tudás, következésképpen ha nem sikerül élményszerűen bemutatni a múlt történéseit, akkor az olyan felesleges adattenger marad, amelyben eligazodni képtelenség, hétköznapi életünkra ható következtetéseket levonni pedig lehetetlen. Mindezeket figyelembe véve úgy döntöttünk, megírjuk ezt a hiányzó munkát. Bulcsu vezér életén keresztül mutatjuk meg, mi az, amiben a XXI. században többet kell nyújtani a kanonizált forrásfeldolgozásnál, a romantikus, realista vagy bármilyenista történelemszemléletnél. Szépirodalmi eszközökkel éltünk, szándékosan nyitva hagyva a kutatók számára az ajtót a teljesebb feldolgozás felé. Meggyőződésünk, hogy a modern történelmkutatást nem lehet többé elválasztani a gazdaság, a földrajz, a vallás, lélektan és ezek számtalan társtudománya eredményeitől, de legalábbis nem kerülhet a végeredmény, azaz bármely tárgyú történelmi leírás azokkal ellentmondásba. Ilyen szintetizáló munka eredménye e Bulcsu könyv, melynek olvasásához a képolvasás, az illusztrációk nyomán folytatódó belső képalkotás is hozzátartozik. Szándékaink szerint e folyamatban szabadabb és teljesebb világba jutunk mindannyian, olvasók és alkotók egyaránt. Célközönségünk 12 évestől kezdődik, tehát igyekeztünk a tényeket úgy feldolgozni, hogy az olvasás különös előképzettséget ne igényeljen, ugyanakkor minden korosztály számára tartalmazza azt a többletet, amely bennünket írásra, rajzolásra, könykiadásra késztetett.
Megrendelheti ide kattintva.
 

T. Hámori Ferenc: Székely gyors

A nagy sikerű, egy évvel ezelőtt megjelentetett Magyarország mozdonyaihoz hasonlóan szépmívű kiadvány nemcsak a Székely gyors útját eleveníti fel: térben és időben is áttekinti az erdélyi vasútépítések korát. Szerzőink elsősorban azokra a vasútvonalakra fókuszálnak, amelyeket a feledhetetlen pünkösdi különvonat is bejárt: a Várad és Kolozsvár közötti szakasz históriája hasonlóképpen elevenedik meg, mint a Szamosvölgyi Vasúté, a székely (kör)vasúté, illetve a Szeretfalva–Déda vasútvonalé.
Az Erdélyi vasút, Székely gyors történelmi részének páratlanul érdekes, dokumentatív jellegű képanyaga révén hamisítatlan időutazásban lehet részünk: báró Apor Gábor egykori Nagy-Küküllő vármegyei alispán segesvári látogatása éppúgy beszédesen jelenik meg az album hasábjain, akárcsak Nagyvárad, Kolozsvár, Ditró, Tusnád, Bereck, Székelykocsárd és még számtalan vasútállomás életének villanásszerű felidézése.

Színes történetek, lélekemelő és szomorú tények, múlt és jelen, és persze a Székely gyors útjának lenyomata – mindez 260 oldalon, több száz korabeli és jelenkori fotográfia publikálásával: ez az Erdélyi vasút, Székely gyors.
Megrendelheti ide kattintva!
 

Bán István Varga Zoltán: KURULTAJ 2008 díszdobozos DVD

2008. augusztusában Kunszentmiklóson tartották a II. Magyar-Madjar Kurultajt. A Kurultaj török eredetű szó, törzsi gyűlést jelent. Ez a második történelmi jelentőségű volt. Immáron elmondható, hogy elindult egy folyamat, mely a Kárpát-medencétől Belső-Mongóliáig az íjfeszítő népek örökségét őrző mintegy százötven millió embert próbálja összefogni.

A Kurultaj „hagyománya” 2007-ben éledt újjá Kazakisztánban, ahol Dr. Bíró András Zsolt kutató genetikai vizsgálatokkal bizonyította az ottani madjar törzs és a magyarországi magyarok közvetlen rokonságát.

A II. Magyar Kurultaj mintegy 1200 hagyományőrző és magyar harcművész rendezésében és részvételével igazi szakrális ünnep volt, ahol összegyűlt az egész Kárpát-medencei magyarság Pozsonytól Brassóig, és képviseltették magukat a velünk való rokonságot büszkén vállaló népek is innen Ujguriáig.

A rendezvényt a Falcon Film a kezdetektől végigkísérte, és az összegyűlt ötven órányi filmanyagból most átnyújt a kedves nézőnek egy egész estés varázslatot.

A káprázatos felvételek felidézik az ünnep hangulatát, és a riportokat hallva átélheti az élményt az is, aki csak lélekben volt velünk azokon a napokon.

Tekintse meg a DVD előzetesét!


Megszólalnak az egymásra talált testvérek: Dr. Bíró András Zsolt, Vukics Ferenc, Dr. Magyar Gábor (csonkaország), Kopecsni Gábor (Felvidék), Dezső Tibor Attila (Erdély), Móricz Árpád (Vajdaság), Orazak Ismagulov professzor (Kazakisztán).

A DVD-n elmondja a Kurultajjal kapcsolatos gondolatait Szántai Lajos, Pap Gábor. A filmet a Falcon Film által készített játékfilmes részletek teszik még színesebbé.

Feliratok:

Magyar (halláskárosultaknak), Kazah, Török, Angol, Orosz

Extrák:

- Interaktív menük
- Jelenetek közvetlen elérése
- Kormorán: Magyar rapszódia (videóklip)
- Kurultaj beharangozók
- Fotóalbum
- Leírások a filmben megszólaló személyekről
 
Megrendelheti ide kattintva!
 

Wass Albert : A Magyar Szent Korona mesekönyv

Ahogy a Szent Korona megkezdte útját Rómából a magyarok földjére, mennybéli angyalok serege kísérte magosan az égen. S az angyalok serege elterelte a Szent Korona és a magyarok útjából a fellegeket, szeleket, viharokat és árvizeket. Illusztrálta Joó Zoltán.
Megrendelheti ide kattintva!
 
 
 
 


Csáky Sándor : A huszadik század szakácsművészete

Csáky Sándor szakács és szakíró volt. A szakmát 14 évesen kezdte tanulni. Először, mint konyhafőnök működött az újtátrafüredi Dr. Szontagh-Palace Szanatóriumban. Munkásságának elismeréseként számos aranyérmet kapott: 1910-ben az Első Magyar Szakácsművészeti és Rokonipari Kiállításon, 1912-ben Bécsben, valamint a The Universal Cookery Food Association által szervezett rendezvényen nyert aranyérmet.

A Magyar Szakácsok Köre 1913-ban és 1914-ben jutalmazta ugyancsak aranyéremmel, majd 1926-ban Németországban értékelték színvonalas munkáját. Megírta a 800 oldalas Huszadik század szakácsművészete c. nagysikerű munkáját (első kiadása 1929-ben jelent meg saját költségén, munkásságának 25. éves jubileuma tiszteletére). Könyvében rövid történeti áttekintés után, felvonultatja a 20. században ismert és kedvelt ételfajtáknak gazdag tárházát a hidegkonyha repertoárjától a különféle édességekig. Beavatja az olvasót a terítés és a felszolgálás rejtelmeibe, a divatos amerikai italok készítési módjába. Szanatóriumi tevékenysége jogosítja fel arra, hogy összefoglalja a diétás konyha legfontosabb szabályait és felvonultassa a kímélő ételek gazdag választékát. Könyve értékét az is emeli, hogy a forrásmunkák megjelölése mellett receptjeit nevesíti, nem felejtkezik el kitűnő kortársairól, szakmai segítőiről, kollégáiról sem. Könyvének 3. bővített kiadása 1936-ban látott napvilágot. A második világháború után a Magyar Vendéglátóiparosok és Alkalmazottak Szakszervezetében (Bp. V. Sas u. 25.) Ínyesmesteri alapismeretekből főzőtanfolyamot szervezett. Esküvők, estélyek, ebédek, díszbüfék rendezését is elvállalta. Az 1930-as években a Margitszigeti Nagyszálló, a Margaréta és a Dália Szállodák, valamint a Piccadilly Étterem vezető konyhafőnöke is volt. Hitvallása volt: a jó szakácsnak állandóan tovább kell képeznie magát. Bővíteni kell elméleti ismereteit jó szakkönyvekből és az elméleti ismereteket gyakorlatba kell átvinnie a konyhában.
Megrendelheti ide kattintva!
(Magyar Menedék Könyvesház - a termékeket a Márvány utcai boltban is meg lehet vásárolni, a címet, nyitvatartást, telefonszámot megtalálja a honlapjukon!)

Kapcsolódó cikkek: