Jelenczki István : Tísztítótűz tetején álltunk - Tóth Ilona drámája
A film, túl azon, hogy a téma minden eddigi megjelenítése mellett is hiánypótló, a legfrissebb és mindeddig legalaposabb kutatások eredményén nyugszik. Számos megszólaltatott kortárs és szakértő Iván László pszichiáterprofesszor, a medika egykori csoporttársa, Jobbágyi Gábor jogász, Kahler Frigyes megyei büntetőjogi kollégiumvezető bíró - mellett Kiss Réka és M. Kiss Sándor történészek hatéves, meglehetősen széles körű feltárásának eredményei minden eddiginél alaposabban bizonyítják, hogy a per, amelyben a huszonhat éves medikát halálra ítélték, valóban koncepciós volt, s hogy a gyilkosságot Tóth Ilona a vádiratban szereplő emberen azon a módon, abban időben nem követhette el.
Jelenczki István nem kis feladatra vállalkozott, tekintve, hogy a történészpáros tavaly megjelent könyve szövevényes, sokszorosan összetett cselekménysort igyekszik tisztázni, s a kitartó munka ellenére még mindig csak azt állapíthatja meg, mi az, ami biztosan nem történt meg. A rendezőtől megszokott módon a szigorú történeti megközelítés mellett ebben a filmben is jelentős szerep jut az érzelmeknek, a személyes sors megjelenítésének, sajátos látásmódjának. Tóth Ilona vallomásai és a védőügyvéd, Kardos János saját feljegyzései alapján kissé bepillanthatunk a megrendezett per kulisszái mögé, s nem egy megdöbbentő információval gazdagodva alkothatunk új képet a gyakorló medikáról.
A kezdetben röplapkészítés és terjesztés miatt letartóztatott medika perében a vád fokozatosan hidegvérrel elkövetett, brutális gyilkossággá formálódik át, a vallomások kapkodó, szinte eszeveszett beismeréssé válnak. A kontraszt Tóth Ilona minden gyanút magára terelni igyekvő magatartása és az ellene és vádlott társai ellen felhozott bizonyítékok szinte teljes hiánya között ebből a távlatból jól látható, ahogy az is, milyen könnyedén hagyták figyelmen kívül a per forgatókönyvírói az ügyben beidézhető tanúk sokaságát.
Nem volt könnyű dolga a rendezőnek a történet képi megjelenítését illetően sem, hiszen a tárgyalásról fennmaradt másfél perces felvételen kívül mindössze néhány fotóval gazdálkodhatott.
Javára kell írni ugyanakkor, hogy a rendszer, Kádár alakja, a koncepciós per ördögi gépezete nem kap nagyobb szerepet a kép érzelmi árnyalásában, mint amennyire a tényszerűséghez ez elengedhetetlen. Ehelyett Jelenczki inkább a pozitív érvelésnek enged teret, leginkább Kardos János személyes feljegyzései által, amelyekben a védőügyvéd, aki egyébként a gyilkosság elkövetését sem zárja ki, tiszta, karakán lényként számol be Tóth Ilonáról. A film, amelyet mostantól a nagyközönség is megtekinthet az Uránia moziban, új, pontosabb képet ad történelmünk e sokat vitatott figurájáról. Nem hangos vádaskodással, csak A megváltoztathatatlan dolgok csendes szemrehányásával.
A könyvet megrendelheti ide kattintva!
 

Jenei Szilveszter : 1956 Aki magyar...    ROCKOPERA CD

1.Aki magyar, velünk tart! Varga Miklós
2.Ezerkilencszázötvenhat Dörner György
3.Kijössz velem? Forgács Péter
4.Jönnek a tankok Rudán Joe
5.Apának, ha van leánya Jenei Szilveszter
6.Ha kenyerét eszed Szabó Csilla
7.Zokog ez a föld Varga Miklós
8.Összekacsintanak Makrai Pál
9.Magyar szürke Forgács Péter
10.Hazudtunk eleget Gazdag Tibor
11.Álruhás grófnő Gesztesi Károly Tóth Renáta
12.Győztünk! Orosz Győző
13.Idehallgass, Isten! Jenei Szilveszter
14.Nem ölni! Deák Bill Gyula
15.Amerika hangja Nagy Feró
16.Sírodon a fénykép Varga Miklós
17.Ruszki Iván Szvorák Kati
18.Mennyből az angyal (menj sietve) Varga Miklós

Zene: Jenei Szilveszter, Koltay Gergely, Margit József
Márai Sándor verse, részlet.
Archív hangfelvételről közreműködik: Sinkovits Imre

zene: Jenei Szilveszter
versek: Adorján András - Kocsis L. Mihály

közreműködnek:
Varga Miklós, Nagy Feró, Deák Bill Gyula, Rudán Joe,
Szabó Csilla, Szvorák Kati, Tóth Renáta, Jenei Szilveszter,
Orosz Győző
Dörner György, Forgács Péter, Gazdag Tibor, Gesztesi Károly, Makrai Pál

valamint:
Gáspár Álmos hegedű, brácsa, bőgő, Géczy Erika vokál,
Jenei Szilveszter vokál, gitárok, citera, Koltai Gergely furulya, töröksíp, Légrádi Péter banjo, Margit József vokál, Németh Gábor csörgő, Novák Károly oboa, Szabó Csilla vokál, Tóth Renáta vokál, és a Dabasi Vonzás Művészeti Csoport kórusa, karigazgató Street Gábor
A cd-t megrendelheti ide kattintva!
 

Vallató Géza: A lovagbecsülettől a partizánbosszúig

Nem annyira a megszépítő emlékezet, mint inkább a megszépítő felejtés ellen íródott Vallató Géza könyve, amelynek szereplői mind régi ismerősei mindazoknak, akik a hetvenes évek előtt születtek Magyarországon, s akik számára iskolai kötelező olvasmány volt a szocialista és kommunista hősök története, akik ezeken a megható meséken nőttek fel, s akiknek mindmáig nem okoz gondot, hogy Magyarország számtalan településén még ma is utca, tér vagy egyéb közterület őrzi e köztörvényes bűnözők-mert az esetek többségében azok voltak-emlékét.
Vallató Géza elénk tárja ezen vörös hősök igaz történetét....
A művet megrendelheti ide kattintva!
 

Róth Miklós-Szerdahelyi Szabolcs: Kádár Bűnös

Kádár bűnös, nyomozás nincs...

Kádár János bűnös Nagy Imre 1956 novemberében történt Romániába internálásában-állapította meg az ORFK egy határozatában, amelyet a Deport '56 nevű civil szervezet kapott meg. A rendőrség érvelése szerint Nagy Imre, munkatársa és családtagjaik 1956-os forradalom után Romániába történt internálása alkalmas a személyi szabadság megsértése bűntettének megállapítására.

Az ORFK tettesként az akkori szovjet vezetőket, bűnsegédként pedig Kádár János miniszterelnököt és Münnich Ferenc akkori belügyminisztert jelölte meg. A határozat megállapítja azt is, hogy a személyes szabadságnak a genfi jog hatálya alá tartozó megsértése 1956 november 22-én kezdődött, amikor Nagy Imrét és a Jugoszláv követségről vele együtt távozókat a szovjetek őrizetbe vették, és 1957 április 14-én ért véget, amikor a magyar hatóságok vették át a csoport őrizetét a romániai Snagovban. Ezt követően Nagy Imréék már nem tartoztak a genfi egyezmény hatálya alá, mivel a megszálló idegen hatalom hatalma alól kikerültek - áll az ORFK - határozat indoklásában. A rendőrség arra való tekintettel, hogy az elkövetők- a szovjet és a tettestársként feltüntetett magyar vezetők- már elhunytak, megszüntette a nyomozást.

A határozat ellen a Deport'56 panasszal fordult az ügyészséghez. Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője elmondta: eddig nem érkezett meg hozzájuk a panasz; ha megkapják, kivizsgálják- tette hozzá.
A könyveg megrendelheti ide kattintva!
 

Jajesnica Róbert : A meggyalázott város

Egy kötet fényképekkel 1956-ból, 2006-ból. A könyv a Forradalom 50.-ik évfordulójának évében jelent meg, eddig sehol nem látott képekkel. Méltatlanul keveset foglalkoztak a könyvvel, minden 56 felől érdeklődőnek ajánljuk!
Megrendelheti ide kattintva!
 
 
 
 
Ez volt a Magyar Menedék Könyvesház ajánlója. A termékeket a megfelelő linkeken lehet megrendelni, vagy személyesen a boltban lehet megvásárolni.
(Magyar Menedék Könyvesház - a termékeket a Márvány utcai boltban is meg lehet vásárolni, a címet, nyitvatartást, telefonszámot megtalálja a honlapjukon!)

Kapcsolódó cikkek: