A Magyar Menedék Könyvesház ajánlója. A termékeket a megfelelő linkeken lehet megrendelni, vagy személyesen a boltban lehet megvásárolni.

Árpád-sávos szilikon karkötő
Két éve a Kossuth téren jött divatba a magyar emberek körében a piros-fehér-zöld szilikon karkötő viselése, ezzel is egy újabb közösségformáló tényező jött be a köztudatba. Emberek az utcán figyelték egymás karját, és mosolyogtak egymásra, ha a nemzeti színeket ötvöző szilikon karkötőt láttak a másikon. Ennek az Árpádsávos változata készült most el, melyhez elsőként a Magyar Menedék Könyvesházban tudnak hozzájutni azon honfitársaink, akik Árpád hon(vissza)foglaló magyarjainak leszármazottjának tartják magukat, és ezt büszkén vállalják is a hétköznapokban!
A karkötőt megrendelheti ide kattintva!
 

Színia: A magyar ház mágikus titka
Van egy álmom?
Ebben az álomban Magyarországon olyan házak épülnek, amelyből teljesen egyértelműen kiderül egy idegen számára, hogy csakis Magyarországon járhat. Ezek a házak őseink tudása alapján, természetes anyagokból, a magyar térrendezés jól bevált szabályai szerint készülnek, és jó bennük élni. Ezek a házak nem mediterrán házak, nem alpesi faházak, nem kínai pagodák, és még csak nem is a kínai feng shui elveit követik. Nekünk, magyaroknak ugyanis olyan magas szintű építészeti, térrendezési hagyományunk és jelképrendszerünk van, amely minden utánzást fölöslegessé tesz, és amelyben az idegen elvek meghonosítása csupán zürzavart okoz.
Ebben a könyvben megtalálhatók azok az elvek, amelyek szerint őseink építkeztek, így az is kiderül, hogy a magyar ház szerkezete bizony olyan kozmikus alapokon és jelképrendszeren nyugszik, amelyek a Teremtés folyamatának valós ismeretéből születtek.
Nem véletlenül négyszögletes a házak alaprajza, nem véletlen az ablakok formája, osztása, nem véletlen a házak tájolása, a kapuk elhelyezése, és nem véletlen a különböző díszítések használata sem, ugyanis a magyar ház egy térbeli összetett rovásjel, amely a jelképek ismerői számára pontosan olvasható; olvasata pedig a legmagasabb rendű dolog, ami a földbolygón létezik, és amely így hangzik: ISTEN.
A magyar hagyományban is léteznek évezredek óta használt térrendezési szabályok, amelyek sokszor egybeesnek a kínai feng shui törvényeivel, de sokszor gyökeresen eltérnek attól. Magyarországon éppen ezért nem alkalmazható egy az egyben a kínai feng shui tanítása. Figyelembe kell venni a térelemzésnél többek között a magyar gondolkodásrendszert, világképet, és a magyar hagyományokat. Amikor a hagyomány megszületett, nagyon-nagyon régen, az emberek pontosan tudták, mit miért építenek éppen úgy, és nem másképp. Minden építészeti elem valamilyen máig működő szimbólum, amely az életet, az embert szolgálja. A ház nem egy rakás tégla és némi faanyag. A ház az ember testének folytatása, amely védi, és egyben összeköti a Világegyetemmel. Amennyiben tudjuk, hogyan építsük meg helyesen?
Feng Shui? Minek... ebből is van saját! Ez a Magyar Feng Shui!
A könyvet megrendelheti ide kattintva!
 

László Gyula - Rásonyi László

A kettős honfoglalás - Hidak a Dunán
Voltaképpen ennek a könyvnek alapmagatartását Pais Dezső egy mondatával jellemezhetjük, mert egy-egy feltevésének kifejtése után gyakran odatette a végére, hogy más megoldás is elképzelhető. Nos, itt az eddig elfogadott honfoglaláskép melletti más megoldás lehetőségéről lesz szó. (László Gyula). A Hidak a Dunán azokat a török népeket szimbolizálják, amelyek a VI.-tól a XIV. századig a bolgár, a magyar és a román történelemben sorsformáló szerepet játszottak, beolvadásukkal e három nép államalkotó képességét, katonai erényeit gyarapították, és így a rájuk való emlékezés mintegy közösségi tudatot fejleszthet, érzelmi hidat verhet a három nép között. (Rásonyi László) A két szerzőnek, a régész László Gyulának és a turkológus-nyelvész Rásonyi Lászlónak a magyarság eredetével kapcsolatos tanulmányai meglehetősen vitatott megközelítésűek voltak a nyolcvanas évek elején. Az, hogy a Helikon Kiadó most egy kötetben jelenteti meg őket, azt a szándékot tükrözi, hogy ezek az egymást segítő elméletek ne hiányozzanak e tudományágak mai palettájáról.
A könyvet megrendelheti ide kattintva!
 

Széchenyi Kinga: Megbélyegzettek
Az 1951-es kitelepítések története egy kötetben! Az eddigi legteljesebb dokumentumkötet közelmúltunk elhallgatott szörnytetteiről, melyben nemcsak a történész láttat, hanem több tucat visszaemlékezés is helyet kapott.
Munkám olyan időszakról szól, melyre nem szívesen emlékezünk, pedig emlékeznünk kell, magunk elé idézve a történteket, hogy az önkény ellen eredményesen tudjunk harcolni. Talán némi vigaszt nyújthatunk ezzel a korszak áldozatainak, ha igazságot szolgáltatni nem is tudunk. A Rákosi Mátyás nevével jelzett korszakról van szó, melynek intézkedései, atrocitásai a magyar társadalom majdnem minden rétegét súlyosan érintették. Hogy kik is ők? A szerző Széchenyi Kinga szavaival: a Megbélyegzettek. Az 1951-es budapesti kitelepítésekkel kapcsolatosan ez idáig számottevő dokumentáció nem született, úgy látszik, az eltelt fél évszázad kevés volt e trauma objektív feldolgozásához. Széchenyi Kinga mégis megtette, pedig maga is érintett volt. Hatalmas kutatómunkával állította össze e kivételes történeti dokumentumot, mely nem vád- vagy perirat a szörnykorszak ellen, hanem élő történelem: a rendszer kényszerintézkedéseinek és mozgatórúgóinak bemutatásán túl mintegy három tucat visszaemlékezés és interjú teszi igazán olvasmányossá és hitelessé a Megbélyegzettek elhallgatott tragédiáját.
A könyvet megrendelheti ide kattintva!
 

Záhonyi András: XY A betű neve Kapcsolat az ősi jelek között
Lehet-e hasznosítani a természettudomány módszereit a bölcsészetben, ráadásul humorral, izgalmasan és érdekfeszítően?
A szerző válasza egyértelmű: igen! Ám a módszer alkalmazása (amely a rendszerszemléletre épül, és a sok ismeretlen tényezőt statisztikai módszerekkel kezeli, rendezi) még névtelen. Az XY a betű neve cím erre is utal. A módszer elterjedésével pedig bízhatunk abban, hogy nemsokára megszületik az íráskutatás Mengyelejeve...
Záhonyi András tanulmányában most a székely-magyar rovásírás területéről ad szemléltető példákat módszere hatékony használatára. Rovásírásos emlékeink értelmezésében sokat segített, hogy előzőleg tapasztalatokat szerezhetett a sumer, akkád, etruszk és szanszkrit feliratok olvasásában. A fiatal érdeklődőket arra bíztatja, hogy ne lepődjenek meg, ha váratlan összefüggésekre bukkannak kutatásaik során. A tehetség ugyanis mindnyájunkban megvan, csak a szorgalom hiánya (és időnként a tapasztalt tanárok, kutatók segítségének elmaradása) egy ideig ezt nem engedi felszínre törni!
A szerző a felismert összefüggések, eredmények bemutatása során azok korlátaira, érvényességi körére is megpróbál kitérni. Ezért is fogalmaz gyakran feltételes módban. Ha építő kritikával illetik magyarázatait, meg-köszöni és felhasználja. S ha valamiről nincs épkézláb gondolata, akkor csendben marad. Hasonló hozzáállásra bíztatja kutatótársait is.
A könyvet megrendelheti ide kattintva!
(Magyar Menedék Könyvesház - a termékeket a Márvány utcai boltban is meg lehet vásárolni, a címet, nyitvatartást, telefonszámot megtalálja a honlapjukon!)

Kapcsolódó cikkek: