A főként szórvány és népesedés témákat feldolgozó helyszíne a 10. Emi-tábornak idén is neves előadókkal és színvonalas előadásokkal várja az érdeklődőket.
A szórvány és népesedés tematikájú sátor idén is bővelkedik a peremvidékeken élő magyar közösségek életét és a megmaradásunkat érintő kérdéskörökben.
Augusztus 6-án, szerdán előadónk lesz Kiss Tamás szociológus, aki az erdélyi magyarok népesedési helyzetéről, valamint Gazda József szociográfus, aki a szórványmagyar létproblémákról tart előadást a szerdai napon. Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke A haza értékeinek oltalmazása című előadásának témája a kulturális, épített és népi örökség megóvása.

Csütörtökön, augusztus 7-én Makkai Béla történész Végvár, vagy hídfő? - az idegenben élő magyarság nemzeti gondozása Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában (1904-1920) címmel tart előadást. Az Iskolák a nyelvhatáron kerekasztal-beszélgetés meghívottai Balázs-Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke, Serfőző Levente, a nagyszebeni Híd Egyesület elnöke és Vetési László, az erdélyi Diaszpóra Alapítvány elnöke. Áldás, népesség – Vetélkedővel a népesedésért című előadásában Bardócz Csaba református lelkész, az Adj, király, katonát vetélkedő szervezője mutatja be az idén 8. kiadásához érkezett csoportos vetélkedőt, valamint vendégünk lesz Murányi Levente is, az 56-os forradalom témájában.
Augusztus 8-án, az EMI-tábor pénteki napján az érdeklődők megismerkedhetnek a bukovinai székelyek történetével Biszak István székelykevei helytörténész, László Gergely Pál, a bukovinai székelyek történelmének kutatója és Rancz Károly, a pancsovai Petőfi Sándor Kulturális Egyesület elnökének előadásában. Kelet-Európa és Oroszország kapcsolatáról pedig Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója tart előadást.
Zoom
Szombaton, 9-én Iskola a szórványban címmel kerül sor kerekasztal-beszélgetésre, amelynek résztvevői Jámbor Zsuzsanna, a Vasárnapi Iskola Mozgalom felvidéki referense, Mátrai Zoltán, a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány kuratóriumi tagja, Ferencz András, a kosteleki Szellő Egyesület vezetője, valamint Fekete Réka újságíró lesznek. Szekeres Attila István heraldikus a címerekben fellelhető székely jelképekről tart előadást. A sátor záróelőadásaként Törvényeink értelmében... címmel kisebbségi anyanyelv-használati jogokról és hasonló témákról zajlik beszélgetés Kis Júlia ügyvéddel, a Jogaink Romániában magyarul című könyv társszerzőjével.
A környezetvédelem is helyet kapott a sátor programjában: szerdán Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke mutatja be a Nemere útja projektet. Két „mesés” előadás is lesz a hét során: szerdán Hadnagy Jolán, a Tamási Áron Művelődési Egyesület elnöke A magyar népmesék minden korosztályhoz szólnak témában, szombaton pedig Kádár Annamária pszichológus Mesehősökről, a meséknek a gyermek személyiségfejlődésében betöltött szerepéről tart előadást. Ugyancsak szombaton kerül sor a Fogyatékosok – együtt, egymásért című előadásra, amelynek meghívottai Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke és Tiboldi Beáta, a Csíki Anyák Egyesületének vezetője.