Elhagyta Felvidéket Tamás Ilonka néni, akit a tót hatóságok azért fosztottak meg állampolgárságától, mert felvette a magyart. A néni idős korára hivatkozva - hamarosan betölti századik életévét - nyugalmat óhajt.

Trianonnak és Benesnek nem sikerült, ami Bugárnak igen
Elhagyta szülőföldjét az állampolgárságától megfosztott rimaszombati Tamás Ilonka néni. Az idős asszonyt nagyon felzaklatták a történtek, ezért a Csonka-Magyarországon élő lánya magával vitte. Ilonka néni áprilisban vette fel gyorsított eljárással a magyar állampolgárságot. Szlovák okmányait ma kellett volna leadnia a rendőrségen. Egészségi állapotára hivatkozva a család halasztást kért, amit meg is kapott.
Az idős tanító néni lánya elmondta, amikor benyújtották a visszahonosítási kérelmet, még arról szóltak a hírek, hogy nem veszti el a szlovák állampolgárságát az a kettős állampolgár, akinek az adott országban hozzátartozója él. Végül egy szigorúbb megfogalmazást hagyott jóvá a törvényhozás. A törvények szerint Tamás Ilonka nénire ugyanaz vonatkozik, ami minden külföldi állampolgárra. "Minden állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát automatikusan elveszíti a szlovákot" - közölte Grendel Gábor, a belügyminisztérium "magyar" szóvivője (a kormánynak ugyanis a "magyar" Bugár Béláék is tagjai, az ő közreműködésükkel megy végbe ez az égbekiáltó gyalázat).
Tamás Ilonka néni nemzedékeket nevelt fel. Pedagógiai munkásságáért a Komensky emlékérmet és a Szlovák Köztársaság aranyplakettjét is megkapta (kár volt elfogadni - a szerk.). Idős kora ellenére aktív közösségi életet élt - egészen eddig. Nyugdíjas klubot vezetett, tagja volt az MKP-nek. Rimaszombatban hatalmas felháborodást keltett, ami vele történt.
(Kuruc.info - Hírek.sk nyomán)