Várhatóan 2014 őszén kezdi meg a tárgyalást a Budapest Környéki Törvényszék Sz. Árpád és társai ügyében - közölte az MTI-vel Koszta János bírósági szóvivő hétfőn.
A moszkvai kereskedelmi kirendeltség értékesítésével összefüggő ügyről a szóvivő azt közölte: a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt Sz. Árpád és társai ellen indult büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség által kezdeményezett, az Egyesült Királyság Központi Igazságügyi Hatóságához és az Orosz Föderáció Legfőbb Ügyészségéhez címzett jogsegélykérelmek a törvényszékre megérkeztek. A bíróság - a felfüggesztést követően - folytatja a büntetőeljárást.
A Budapest Környéki Törvényszék tavaly május 30-án függesztette fel az eljárást, mert megítélése szerint olyan érdemi bizonyítékok beszerzésére volt még szükség, amelyek nélkül érdemben nem bírálható el az ügy.
Tavaly májusban a főügyészség a moszkvai képviselet áron aluli értékesítése miatt Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium volt államtitkárát hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolta meg. Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, az MNV Zrt. volt értékesítési igazgatóját, valamint az MNV Zrt. két volt vezető beosztású és egy beosztott munkatársát társtettesként elkövetett bűnpártolás vétségével, továbbá valamennyiüket folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével is megvádolta az ügyészség.
Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője idén februárban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy megérkeztek a válaszok a jogsegélykérelemre az ügyben, így folytatódhat az eljárás a törvényszéken. Közlése szerint a beszerzett információk igazolják a gyanút, hogy az ügylet során 100 millió dolláros rés mutatkozik. (Ennyivel többért - 3,5 milliárd rubelért - vásárolta meg az orosz állam az ingatlant, mint amennyiért - 21,3 millió dollár - a magyar fél azt eladta.)
Székely Árpád, Fekszi Márta, Tátrai Miklós és Császy Zsolt nyílt levelükben visszautasították a főügyész állításait. A levélben egyebek mellett azt írták: az orosz ügyészség levele alapján az orosz kormány által az orosz cégnek kifizetett orosz közpénz került offshore számlákra, aminek "Magyarországhoz a világon semmi köze nincs". Közölték azt is, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt feljelentést tesznek.
(MTI)
Kapcsolódó: