Meglepő indokkal, közérdekre hivatkozva adott át jóval áron alul az V. kerületi önkormányzat egy értékes ingatlant az ismert alvilági figura, Portik Tamás élettársához köthető Classic Immo Kft.-nek.
A vitatható üzlet a Rogán Antal vezette kerület szerint a lakosság alapellátását szolgálta az előző önkormányzati ciklusban. Pontosabban vendéglátóhelyet létesíthettek volna a Károly körút 26. alatti 212 négyzetméteres üzlethelyiségben, pedig éppen elég ilyen egység van arrafelé.
Az ingatlant még 2011-ben adták bérbe a Pápa Marianne érdekeltségében lévő cégnek. Pápa egyébként a Prisztás-gyilkosságban is elítélt Portik Tamás egykori élettársa. A nő ugyan a kapcsolatot tagadja, de Kocsis Máté (Fidesz) volt országgyűlési képviselő, VIII. kerületi polgármester azt állította róla: Portikot letartóztatásakor mellőle vitték el a rendőrök.
A bérbeadáskor a tulajdonosi bizottság közérdekre hivatkozott. Kimondták: „A helyiséget a polgármester döntése alapján pályáztatás nélkül kell bérbe adni a kerületben élő lakosság alapellátását szolgáló szolgáltató tevékenység támogatása érdekében, vagy ha a helyiséget a lakosság élelmiszer-ellátását szolgáló kereskedelmi tevékenység céljára kívánják bérbe venni." S azt is javasolta, hogy pályázaton kívül adják oda az értékes ingatlant a Classic Immónak, amely papíron vendéglátóhelyet kívánt nyitni.
Zoom
A testület bérbe is adta a helyiséget, egy hónappal később pedig eladta a cégnek az ingatlant, a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel.
Az üzlethelyiség máig üresen áll, de a lakosságnak így sem kell éheznie. A bejárattól alig 15 méterre található a körúton egy nagy élelmiszerüzlet, 60 méterre egy élelmiszerdiszkont, a körút szemközti oldalán újabb ABC. Többtucatnyi étterem, söröző, bisztró, pékség és sütöde van egymás hegyén-hátán a közelben.
Az adásvételnek volt köszönhető, hogy a város egyik legjobb helyén lévő ingatlant a cég mindössze 52 millió forintért tudta megszerezni. Alig egy évvel később piaci áron adták tovább az üzlethelyiséget, amely ekkor 102 millió forintért talált vevőre. A Classic Immo egy év alatt így 50 milliós haszonra tett szert, miközben Belváros-Lipótváros önkormányzata ugyanekkora nyereséget szerezhetett volna, ha piaci áron ütik nyélbe az üzletet.
– Az ingatlanra több bérbevételi ajánlat volt, ezek közül került kiválasztásra a legkedvezőbb – reagált Belváros-Lipótváros önkormányzata, bővebb választ későbbre ígértek.
A botrányos ingatlaneladásról Rogán korábban azt mondta, hogy neki is gyanús volt az ügy, ezért 2012 végén vizsgálatot rendelt el, majd menesztette jegyzőjét. A politikus tagadta, hogy ismeri Portik Tamást, Portik szerint viszont Rogán nem mondott erről igazat.
(Blikk nyomán)
Kapcsolódó: