Szikinger István
Azt ígértük olvasóinknak
tegnapi összefoglalónkban, igyekszünk kideríteni, miért esett a Budaházy család választása a köreinkben nem túl jó hírnévnek örvendő Szikinger Istvánra, hiszen nem gyakori az, hogy gyakorlatilag az ellenséghez forduljunk segítségért (bár persze ebben a helyzetben szinte bármit megért az ember). Ennek érdekében megkerestük Budaházy feleségét, hiszen ők a legilletékesebbek ebben a kérdésben, és, mivel éppen Morvai Krisztinával váltottunk levelet egy másik ügyben a tárgyalás szünetében, rákérdeztünk nála is. Az EP-képviselő csak most ért rá válaszolni - ezúton is köszönjük, hogy megtisztelte ezzel olvasóinkat -, Bernadett pedig azt ígérte, hétfőn hoz választ férjétől.
Azok számára, akik esetleg nem ismerik Szikinger "előéletét", idézzük a tegnap leírtakat:
Budaházyt már nem Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő védi, hanem Szikinger István ismert büntetőjogász - adja hírül az MTI (ebben az ügyben egyébként eddig sem Gaudi védte, hanem Király Gábor - a szerk.).
A korábban Tasnádit is védő Szikingerről nem mondható el, hogy köreinkben nagy népszerűségnek örvendene, ami teljes mértékben érthető is. Ő ugyanis (vagy legalábbis 2006-ban még ő volt) a szcientológus szekta jogi képviselője, a zámolyi cigányok befogadása után a franciáknak írt levél egyik aláírója (olyanok mellett, mint Esterházy, Kende, Konrád vagy TGM), s ő az, aki szerint nincs cigánybűnözés - hogy csak néhányat említsünk közismert viselt dolgai közül.
Valamilyen oka biztosan volt a Budaházy családnak, amiért őt bízták meg a védelemmel, remélhetőleg hamarosan mi is többet tudunk, és olvasóinkat is tájékoztathatjuk.
Alább olvasható Morvai Krisztina levele.

Kedves Kurucok!


Gyuriék ügyével kapcsolatban az lenne a nagy kérésem - először is -, hogy tegyük hozzáférhetővé KÖZVETLENÜL, a hivatalos média torzító hatásai nélkül a bírósági tárgyalási folyamat legfontosabb epizódjait a hazafiak, illetve minden érdeklődő számára. Munkatársaim rögzítették Gyuri tegnapi beszédét, s hamarosan átkonvertálják Szaszka fontos felszólalását is. Az első anyag (Budaházy kb. 40 perces beszéde) már elérhető a honlapomon (www.morvaikrisztina.hu), s hamarosan követi Szász Endre meggyőző felszólalása is. Amennyiben lehetséges, kérem hívják fel erre barátaink figyelmét, akár e levelem közreadásával is.

Szerkesztőségük megkérdezett arról, hogy szerintem Gyuri miért Szikinger Istvánt választotta vezető védőjévé, holott az illető közismerten nem a mi nézeteinket vallja, a nemzeti oldal nem szereti. Nos, úgy gondolom, hogy erről elsősorban Gyurit kellene megkérdezni, viszont büntetőjogász lévén én is szívesen megosztom ezzel kapcsolatos gondolataimat. Bevezetésként arra szeretnék rámutatni, hogy a Budaházyékkal szembeni büntetőeljárás hemzsegett a durva jogsértésektől, ahogy ez kiderül például a Guantánamo Magyarországon? című kisfilmünkből is. Meggyőződésem, hogy a bíróság ítélete - az esetleges politikai nyomáson kívül - elsősorban azon fog múlni, hogy ezeket a kirívó eljárási jogsértéseket sikerül-e feltárni, pontosabban a házkutatások, lefoglalások, telefonlehallgatások és egyéb bizonyítási eszközök törvénysértő voltát kimutatni. Arról van szó, hogy ha például egy házkutatást hatósági tanúk és jegyzőkönyv nélkül, azaz úgynevezett "eljárási garanciák" nélkül folytatnak le, akkor az eljáró "házkutató" rendőrök bármit odacsempészhetnek a helyszínre, s a lefoglalt tárgyak bizonyítási értéke megkérdőjeleződik, bármit is "találnak" egy ilyen rákosista típusú házkutatásnál, azt helyes a bizonyítékok köréből kirekeszteni.

Mielőtt folytatnám a példákat, hadd mutassak rá: a törvényes és törvénytelen bizonyításfelvétel közötti különbségtétel igen komoly jogászi szaktudást és nagy tapasztalatot igényel. Maga az a jogászi szemlélet, amelyik az ún. "tisztességes eljárás" megkövetelését teszi a védői, jogászi munka középpontjába, sajnos viszonylag ritka Magyarországon. Szikinger István szakmai berkekben köztudottan az egyik legjobb szakértője ezeknek a kérdéseknek, azaz azoknak a kérdéseknek, amelyeken Gyuriék teljes vagy részleges felmentése függhet. Nem politikai és nem világnézeti kérdésekről van szó - pontosabban az ügynek ezt a kétségtelenül létező részét maga Gyuri és a megvádolt hazafiak kiválóan tudják kezelni és kidomborítani.

Ebben az ügyben a védőnek olyan szakmai-technikai kérdésekkel kell foglalkoznia, minthogy például hogyan csomagolták be a házkutatások során lefoglalt tárgyakat, a bűnjelzacskókat szabályosan leragasztották és aláíratták-e, odahívták-e a házkutatást elszenvedőket - összhangban a vonatkozó jogszabállyal - a bűnjelzacskók kibontásakor meggyőződni arról, hogy azokba semmit nem csempésztek bele. Ugyanilyen precízen végig kell menni a számítógépek lefoglalásának és onnan adatok kinyerésének menetén, a telefonlehallgatások szabályosságának kérdésein és a többi.

A "Szikinger-kérdést" úgy tudnám legjobban megvilágítani a csalódott vagy értetlen érdeklődőknek, ha egy fájdalmas feladatra kérném őket. Képzeljék el, hogy egy szeretett hozzátartozójuk súlyos és ritka betegségben szenved. Megtudják, hogy létezik egy kiváló orvos, aki igen jó eredményességgel operálja az adott betegséget. Az illető történetesen liberális, s világnézetileg a lehető legtávolabb áll a példában szereplő személytől. Mi lenne a fontosabb - a műtét eredményessége és a gyógyulás, vagy a politikai nézetkülönbség? Az ügyben természetesen továbbra is eljárnak a Nemzeti Jogvédő Szolgálat kiváló - s köztudottan hazafias érzelmű - jogászai is, akik tudomásom szerint értékes szakmai eszmecseréket folytatnak Szikingerrel, aki vélhetően erősíteni fogja a mindenképpen kiemelkedő színvonalú védői team-et.

Ismételten kérem, hogy minél többen kövessék, kövessük a tárgyalások menetét, igyekszem minél több eredeti anyagot folyamatosan feltenni saját honlapomra, hiszen a hírportálok természetüknél fogva nyilván az összefoglalókra összpontosítanak majd.

Szabadságot a politikai foglyoknak!

Szeretettel,

Morvai Krisztina
(Kuruc.info)
Összefoglalónk (videókkal) a tegnapi tárgyalási napról: "Ötven éve nem volt ilyen kirakatper hazánkban" - előzetesben marad Budaházy