Németország kész a "menekültek" felét befogadni, a másik felét viszont nem tudják majd kitoloncolni - állítja Nógrádi György. A szakértő szerint az osztrákok is lassan a bevándorlók befogadása ellen teszik le a voksukat.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint ellentmondásosak a német nyilatkozatok. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott, hogy jelenleg a német koncepció szerint nincs felső határa a "menekülteknek". Bejelentették, hogy a bevándorlók mintegy felét befogadnák, a másik felét azonban nem tudják kitoloncolni – mondta a szakértő. A tagállamoktól pedig elvárják, hogy migránsokat a kvóta alapján Németországtól átvegyenek – tette hozzá.
A második-harmadik generáció sem integrálódott
Németországnak két célja van a beözönlött menekültekkel kapcsolatban: nyelvtanulás és a mielőbbi belépés a munkaerőpiacra. Nógrádi György szerint azonban a németországi migránsok 2.-3. generációja sem integrálódott a mai napig: mind az iskolai oktatásban, mind a munkaerőpiacon hátrányban vannak. Elmondta, hogy Németországban tartományonként más a helyzet és más álláspontot képviselnek.
Nógrádi György a műsorban sikereket kívánt Angela Merkelnek, de megjegyezte, hogy stratégiája a két év múlva esedékes választásokra épül.
Nógrádi György a műsorban azt állította: az osztrákok úgy vélik, hogy a magyar határvédelem nélkül Ausztriába sokkal több migráns menne. A szakértő szerint Ausztriában sem jobb a helyzet, mint hazánkban. Mivel a polgármesterek nem engedik a laktanyákban elhelyezni a menekülteket, októbertől ezen intézményekről a szövetségi kormány fog dönteni, Nógrádi szerint új „játékszabályok” lesznek. Az Ausztriában kialakult migránshelyzet hatással lesz az októberben tartandó két tartományi választásra - mondta. A szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, Felső-Ausztriában és Bécsben lesznek helyhatósági választások, és az előrejelzések szerint valamelyest teret fog veszíteni a néppárt, a szocialisták mélyrepülésbe kezdenek, és "a szélsőjobboldal szélén lévő liberális párt" erősödni fog.
A lakosságnak nem kér a migránsokból
Hozzátette, az osztrák választásoknak az lesz a tanulsága, hogy a lakosság nagy mértékben - a felmérések szerint kétharmad részben - a migránsok és azok befogadása ellen van. És ha ezt a választások alátámasztják, akkor az osztrákoknak el kell gondolkodnia a "hogyan továbbról", mert a lakosság ellenében nem lehet kormányozni.
A biztonságpolitikai szakértő szerint minden országban vannak családok, akik migránsokat fogadnak be, de a felmérések alapján például a cseheknél és a "szlovákoknál" 94 százaléka a lakosságnak nem kér a migránsokból és Németországban is növekszik ez az arány.
Az esetleges Ukrajnából érkező "menekültekről" Nógrádi György azt mondta, az onnan útnak indulók célja jellemzően a V4-ek országai lesznek, és ezek az emberek nem politikai menedéket kérnek, ők egyszerűen gazdasági bevándorlók, hiszen Ukrajnában a gázár a háromszorosára ugrott, 50 százalékos infláció van és megállíthatatlan az munkanélküliség. Nógrádi György szerint a majd Ukrajnából érkezők jelentős része lengyel, Kárpátaljáról pedig magyarok fognak jönni, és ez mindenképpen új helyzetet teremt a térségben, új kihívások lesznek, amelyekre új válaszokat kell adni.
(Kossuth Rádió nyomán)
Kapcsolódó: